واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: همايش « امام خميني(ره) و قلمرو دين» فرشاد مومني: امام خميني(ره) مرد عمل بود
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
يك استاد دانشكده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي گفت: راه نيل به توسعه همه جانبه، پايبندي به اصولي است كه خطوط كلي آن توسط امام خميني(ره) تبيين شده است.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) فرشاد مومني طي سخناني در پيش نشست همايش بينالمللي « امام خميني و قلمرو دين؛ دين و توسعه»، سرچشمه بسياري از سوءتفاهمها به ويژه در مسائل مرتبط با حوزه اقتصاد را شناخته نشدن اجزاي شكل دهنده دانش اقتصاد و توسعه دانست و افزود: گفته ميشود كه سه جزء كلي در اين زمينه وجود دارد و از آنها به عنوان پوزيتيو، نرماتيو و آرت ياد ميشود.
وي به تشريح سه جزء نام برده پرداخت و ادامه كرد: به نظر ميرسد اگر تعبير جامعهشناسان توسعه را درباره رهبران حركات سياسي و مرد عمل ناميدن آنها مبنا قرار دهيم، امام خميني(ره) را ميتوان از جمله مردان عمل در نظر گرفت.
وي ادامه داد: در عين گرامي بودن تمام زحماتي كه در راه گرامي داشتن انديشه امام خميني انجام شده است، اكنون به اعتبار آنچه نزديك به دو دهه از رحلت اين مرد بزرگ گذشته است، بايد فرصت كافي براي واكاوي تجربه آنچه در دوران امام خميني اتفاق افتاده است و در مقايسه آن با دورههاي قبل و بعد، داشته باشيم.
اين استاد دانشگاه افزود: اگر اين فرصت به درستي فراهم شود، ديده ميشود كه از يك طرف اكثريت نارساييها و ناهنجاريها در فرآيند توسعه ملي به عدول از اصول و مباني تصريح شده توسط امام برميگردد و هر جا كه دستآورد قابل توجهي را ملاحظه ميكنيم اين موفقيت به ميزان پايمردي بر روي آن اصول برميگردد.
وي با بيان اين اعتقاد كه " اقتصاد سياسي ايران به دليل ساختار ويژهاي كه دارد به اقتصاد رانتي شهرت دارد" تصريح كرد: اقتصاد رانتي ويژگيهايي دارد كه از مهمترين آنها اين است كه عدم شفافيت و شايعه قدرت سيطره فوقالعادهاي پيدا ميكند.
وي با اشاره به اينكه " گاهي ميشنويم كه گفته ميشود بايد دهه اول انقلاب مورد ارزيابي و نقد قرار بگيرد" اظهار كرد: اگر چنين فرصتي فراهم شود، ميتوان نشان داد كه با وجود آنكه آن دوران جزو پرتلاطمترين مقاطع تاريخ ايران محسوب ميشود، ولي عليرغم اين شرايط در آن دوران به دستآوردهايي رسيدهايم كه به نظر ميرسد تا سالهاي سال قابل تكرار نباشد.
مومني به موضوع مقاله خود يعني "عملكرد توسعه ملي در ايران دوران امام خميني" اشاره كرد و ادامه داد: امام خميني در مقام رهبر حاضر و نقاد عملكرد مجريان همواره بر اصول ذكر شده پافشاري كردند و به واسطه رابطه خاصي كه بين ايشان و مسوولين كشور بود، پايبندي نسبي بيشتري نسبت به هر دوره تاريخي ديگر در آن دوران مشاهده ميشود.
وي برخورد فعال با مساله فرهنگ، وجود دولت توسعهگرا، اعتماد سازي و تقويت روابط دولت و ملت بر مبناي اصل شفافيت، مهار فعاليتهاي رانتجويانه، تاكيد همزمان بر مشاركت همگاني، مهار انگيزههاي تجملگرايانه و محور قرار دادن نيازهاي اساسي مردم و همچنين عدالت اجتماعي را از جمله فاكتورهاي اساسي توسعه دانست و عنوان كرد: شرايطي كه امروز در اقتصاد ايران تجربه ميكنيم به خوبي نشان دهنده تكيه آن بر منابع و درآمدهاي نفتي است و اين ميتواند براي نظام ملي پرهزينه باشد.
اين استاد دانشگاه به بحث عدالت اجتماعي در دوران امام خميني(ره) اشاره كرد و گفت: در آن دوران هم عدالت اجتماعي گرامي داشته ميشد ولي نوع گرامي داشتن عدالت اجتماعي بسيار با اين زمان متفاوت بود. در آن زمان محور اصلي براي پيشبرد عدالت اجتماعي، بالندگي توليد و ايجاد اشتغال بود.
وي معتقد است: تكيه بر رانتهاي ارزشزدا يعني اينكه به نام عدالت اجتماعي به گرايشهاي مصرفي دامن زده شود و به اين ترتيب گويي در باتلاق توسعهنيافتگي، پيشرفت ميكنيم.
وي اظهار كرد: تمام نظامهايي كه داعيه ايدئولوژيك دارند وقتي در فرآيند پيشبرد اهداف خود با چالش جدي مواجه ميشوند در معرض اين سوال قرار ميگيرند كه منشاء اين سوءكاركرد چيست؟ آيا به آن اصولي كه ادعا ميكرديم عمل كرديم يا نه؟
مومني افزود: تجربه دوران امام خميني نشان ميدهد كه هرجا پيشرفت معنيداري ملاحظه ميشود به دليل پرداختن به شاخصهاي ذكر شده است و هر جا با سوء پيشرفت مواجه شديم، دليل بنيادين آن اين است كه از آن اصول و موازين فاصله گرفتهايم.
انتهاي پيام
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]