واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: نفس هاي آخر درياچه بختگان
تهران - خبرگزاري ايسكانيوز: درياچه نخبگان در استان فارس به عنوان چهارمين تالاب بين المللي ايران در فهرست تالاب هاي كنوانسيون رامسر به ثبت رسيده، از نظر وسعت بعد از درياچه اروميه، دومين درياچه بزرگ ايران و در زمره يكي از درياچه هاي شور كشور به شمار مي رود كه آب آن از طريق رودخانه كر تامين مي شود.
با توجه به اهميت و ارزش جهاني تالاب ها، خشك شدن يك تالاب بين المللي، فاجعه اي زيست محيطي است كه زنگ خطر و هشدار را براي ديگر تالاب ها به صدا در مي آورد.
اگرچه تنوع زيستي زياد و جلوه هاي طبيعي زيبا، زمينه فعاليت هاي علمي، پژوهشي و گردشگري را در پارك ملي درياچه بختگان فراهم كرده است ولي بر اثر خشكسالي و برخي عوامل ديگر تبديل به شوره زار شده است.
مجموعه بختگان در سال 54 به عنوان تالاب بين المللي انتخاب شد و جزيره هاي درياچه محلي مناسب براي زيست و تخمگذاري بسياري از پرندگان مهاجر و بومي محسوب مي شود و اين نكته موجب شده است پارك ملي بختگان از سوي سازمان بين المللي حيات پرندگان، به عنوان يك زيستگاه با اهميت شناخته شود.
از جمله گونه هاي مهم جانواري اين پارك شامل بز، قوچ و ميش، فلامينگو، اردك، پليكان سفيد و ... است.
درياچه بختگان به عنوان يكي از اكوسيستم هاي بي نظير طبيعت ايران همواره مورد تحسين گردشگران خارجي بوده است ولي به طور طبيعي داراي شرايط زيستي حساس و تهديدات طبيعي است كه تبخير شديد، وضعيت حياتي آن را به خطر انداخته است.
به نظر مي رسد خشكي و كم آبي درياچه بختگان مربوط به عوامل گوناگوني باشد كه خشكسالي هاي هفت ساله پي در پي اخير در فارس، اصلي ترين عامل بوده و عوامل ديگر به تشديد آن منجر شده اند.
كارشناسان محيط زيست معتقدند، وضعيت كنوني درياچه به دليل كم آبي نگران كننده بوده و مشكلات زيست محيطي را براي تنوع زيستي پرندگان و جانوران ايجاد كرده است و اين در حالي است كه درياچه بختگان براي احياء دوباره در انتظار بارش باراني است تا به حيات خود ادامه دهد.
برخي ديگر از كارشناسي محيط زيست بر اين اعتقادند كه مهمترين عوارض منفي خشك شدن بخش وسيعي از درياچه بختگان، كاهش تعداد گردشگران و بازديد كنندگان از پارك ملي و پناهگاه حيات وحش است.
مدير كل محيط زيست استان فراس نيز مي گويد: خشكسالي و كم آبي درياچه بختگان در سال جاري نسبت به چهل سال گذشته بي سابقه بوده و وضعيت تالاب هاي ديگر استان هاي كشور نيز به همين صورت است.
وي با اشاره به اينكه ميانگين بارش باران استان در سال جاري 30 ميليمتر مكعب بوده مي گويد: بر اثر كم آبي و افزايش غلظت نمك، تنوع زيستي درياچه بختگان در معرض تهديد شديد قرار دارد، ولي عدم توجه به محيط زيست، تنوع زيستي مناطق حفاظت شده، چشم اندازهاي بديع و جاذبه هاي گردشگري توسط برخي از ارگان ها موجب شده كه يكي از بزرگترين قطب هاي گردشگري، جاذبه هاي طبيعي و پارك هاي ملي كشور در معرض نابودي قرار گيرد.
در اين راستا، مي طلبد وزارت نيرو، وزارت كشاورزي، سازمان حفاظت محيط زيست و مسوولين ديگر كشور برنامه ريزي مناسبي براي جبران خسارت ناشي از فاجعه زيست محيطي بختگان انجام داده و راهكارهاي را درخصوص بهره برداري هاي منابع زيرزميني حاشيه تالاب پايداري و بقاي اين درياچه ارايه دهند./07/ 146
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 477]