واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ آذر ۱۳۹۴ (۱۲:۳۱ب.ظ)
جيبوتي، نقطه آغاز گسترش نفوذ چين در آفريقا موج - گروه بين الملل
به گزارش خبرنگار بينالملل خبرگزاري موج، ژنرال ديويد رودريگز، فرمانده نيروهاي آمريکا، در آفريقا، اعلام کرد: به تازگي چين در راستاي افزايش جاهطلبيهاي جهاني خود يک قرارداد 10 ساله با کشور جيبوتي براي راهاندازي اولين پايگاه نظامي خود در اين قاره امضا کرده است. رودريگز ضمن اظهار بياطلاعي از تاريخ امضاي قرارداد افزود: اقدام پکن براي استفاده از اين مرکز به معناي گسترش حوزه نفوذ خود در آفريقا است.
در همين خصوص سخنگوي وزارت دفاع چين در کنفرانس مطبوعاتي امروز (دوشنبه) گفت: چين براي بهبود مراودات دريايي خود با کشور جيبوتي در مورد اين پايگاه مذاکره کرده است.
پل واندر، محقق ارشد موسسه تحقيقات روابط بينالملل هلند نيز با اشاره به حرکت چين به عنوان يک قدرت جهاني تصريح کرد: با توجه به عمليات نيروي دريايي اين کشور در مبارزه با دزدي هاي دريايي و تسهيلات پشتيباني لجستيکي براي فعاليت پکن در خليج عدن، هدف مقامات اين کشور در استفاده از پايگاه نظامي مذکور است.
حدس و گمانها در مورد در اختيار گرفتن يک پايگاه نظامي توسط چين در آفريقا از اواخر ماه مه (خرداد) مطرح است اما زماني که اسماعيل عمر گيله، رئيسجمهور جيبوتي، تاييد کرد که با چين در مورد ساخت يک پايگاه نظامي دريايي وارد مذاکره شده است، اين شايعات به پايان رسيد. در همين رابطه نيز دو هفته پيش عمر گيله با رئيس ارتش چين گفتگو کرد.
بر اين اساس ساخت يک پايگاه نظامي در جيبوتي يک گام منطقي چين براي تعميق روابط با اين کشور و در شرق آفريقا محسوب ميشود. جيبوتي با 800 هزار نفر جمعيت، به دليل حضور در کنار درياي خليج عدن موقعيت استراتژيکي دارد و پکن در حال حاضر نزديک به 10 ميليارد دلار در پروژههاي زيربنايي اين کشور سرمايهگذاري کرده که اين رقم 6 برابر توليد ناخالص داخلي جيبوتي است.
همچنين نيروي دريايي چين تا پيش از اين از بندر جيبوتي با دزدان درياي مبارزه ميکرد، اما؛ با راهاندازي اين پايگاه، ضمن ايجاد انعطاف و استقلال بيشتر در عمليات دريايي، ميتواند در بلندمدت با استفاده از ساير امکانات اين پايگاه هزينههاي خود را کاهش دهد.
اين اولين بار است که چين در يک پايگاه نظامي در خارج از کشور خود حضور خواهد يافت. پيش از اين ارتش اين کشور تنها در ماموريت هاي صلح باني سازمان ملل حضور يافته بود. بر اين اساس از ديد کارشناسان، چين در حال تبديل شدن به يک بازيگر مهم تر از قبل در عرصه معادلات جهاني؛ به ويژه شرق آفريقا است. بنابراين برخورداري از يک پايگاه دريايي در جيبوتي بسيار ارزشمند و استراتژيک است.
همچنين بر اساس اين قرارداد 10 ساله، چين تنها کشوري خواهد بود که در جيبوتي اجازه ساخت يک مرکز نظامي را دارد. زيرا در حال حاضر جيبوتي ميزبان ايالاتمتحده در تنها پايگاه نظامي دائمي اين کشور در آفريقا، در کمپ لمونير، است. اين کمپ يک مرکز کليدي براي عمليات ضدتروريستي آمريکا در منطقه؛ به ويژه در يمن است. ضمن آنکه سال گذشته نيز واشنگتن اجارهنامه خود براي استفاده از اين پايگاه را تا 20 سال افزايش داد. علاوه بر پايگاه بزرگ آمريکا، جيبوتي به عنوان مستعمره سابق فرانسه، ميزبان تاسيسات نظامي فرانسه و همچنين ژاپن است.
برخي تحليلگران بر اين باورند که به رغم مواضع تهاجمي رو به افزايش پکن در درياي جنوبي چين، استقرار برنامه ريزي شده اين کشور در اولين پايگاه نظامي خود در آفريقا، منجر به افزايش نگرانيها در مورد انگيزههاي پنهان پکن نميشود؛ زيرا نيروهاي دريايي ساير کشورها از جمله آمريکا، اروپا، هند و چين ميتوانند براي تامين امنيت خطوط حمل و نقل در خليج عدن با هم کار کنند. بنابراين در اين منطقه خاص، اين موضوع تهديد محسوب نميشود.
در عين حال کارشناسان عنوان ميکنند که اقدامات چين در جيبوتي نشان ميدهد که اين کشور داراي منافع بزرگتري در خاورميانه و شرق آفريقا است و از فرودگاه خود در اين مرکز نظامي براي جمعآوري اطلاعات بيشتر در اين حوزهها استفاده خواهد کرد.
همچنين پل واندر تاکيد مي کند که شرايط گوياي اين است که چين يک قدرت در حال ظهور نيروي دريايي در اقيانوس هند و به طور بالقوه در دريايي مديترانه است. از اين رو پايگاه نظامي جيبوتي فرصتهاي جديدي براي همکاري با ساير نيرويهاي دريايي و البته خطرات تازهاي در رقابت با قدرت هاي بزرگ براي پکن به وجود خواهد آورد.
به نظر ميرسد رهبران پکن تلاش دارند در کنار گسترش حوزه نفوذ خود در درياي جنوبي چين، در مناطق ديگر جهان مانند آفريقا و آمريکاي لاتين نيز حضور پررنگي داشته باشند. اين مساله با سياست هاي ايالاتمتحده در تضاد است؛ زيرا قدرت مانور چين يکهتازي اين کشور را در عرصه جهاني با محدوديت رو به رو ميکند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]