واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مـوز
«موز» در كتب طب سنتي با نامهاي «موز» و «طلح» آمده است. انواع آن به فرانسوي Banane به انگليسي Banana و Plantain ناميده شده است. ميوة گياهي است كه گياه آن را به فرانسوي Bananier و Bananier des sages و به انگليسي Banana Plant نامند. گياه آن از خانوادة Musaceae، نام علمي آن Musa sapientum L. و مترادف آن Musa Paradisiaca L. است.
در برخي مدارك گياهشناسي هندي نام آن را Musa Paradisiaca L. var sapientum Kuntze مينويسند.
نوعي موز با درختچة كوتاه كه بيشتر در هند غربي كاشته ميشود و موزهاي آن شش بر و معطر است به انگليسي Plantain گفته ميشود و نام علمي آن Musa nana و يا M. cavendishii است.
مشخصات
گياه موز از گياهان چندسالة علفي بزرگ است كه شبيه درختچه است، ولي ساقههاي آن علفي است. برگهاي آن بزرگ به طول چند متر است كه قسمت تحتاني آنها لوله شده و داخل يكديگر پيچيده است و تشكيل يك نوع ساقة كلفت را ميدهند كه در حقيقت دنبالة تحتاني برگهاي به هم پيچيده است. پهنة برگها كه به عرض 30 تا 50 سانتيمتر است، سبز روشن و برگها به طور گروهي در انتهاي تنة برگي گياه چتر ميزنند و گل آذين گياه از بين برگها ظاهر ميشود و ميوة آن به شكل خوشة فشرده متشكل از دهها موز درميآيد.
ترتيب باردهي آن به اين نحو است كه پس از هر باردهي برگها و ساقه از بين ميروند و از قسمت زيرزميني گياه يك ساقة ديگري متشكل از برگها خارج ميشود كه آن هم پس از ميوه دادن به نوبة خود از بين رفته جاي خود را به ساقة ديگري ميدهد.
بين انواع موزهاي خوراكي سه نوع آن مورد توجه است. يكي Bananier des sages يا Musa sapientum كه به انگليسي Sweet Plantain گفته ميشود. ميوة آن كوچك است و خيلي معطر و بسيار لذيذ و شيرين است. دومي Bananier de paradis يا (موز بهشت) كه نام علمي آن Musa Paradisiaca است. ميوة آن آردي است و معمولاً پس از پختن خورده ميشود و در آخر (موز چين) Musa sinensis است كه در اغلب مناطق عالم به عنوان موز مرغوب كاشته ميشود و معطر و شيرين است و خيلي علاقهمند دارد.
رنگ پوست ميوه، معمولاً سبز مايل به زرد و زرد كه پس از رسيدن و مدتي ماندن كمي قهوهاي ميشود. در قسمت داخلي پوست، گوشت سفيد شيرين و در بعضي ارقام بسيار معطر و لذيذ واقع است. در ميوة موز، معمولاً دانه وجود ندارد. از نظر نسبت پوست و گوشت ميوه معمولاً در حدود 40 درصد از موز را پوست و 60 درصد را گوشت تشكيل ميدهد.
تركيبات شيميايي
از نظر تركيبات شيميايي طبق تحقيقاتي كه مؤسسة ملي قلب به عمل آورده است در موز دو مادة شيميايي بسيار مقتدر به نام سروتونين (كه عضلات نرم رودهها را تحريك ميكند) و نوراپينفرين (كه براي معالجة برخي انواع بيماريهاي قلبي به كار ميرود) وجود دارد.در پوست ميوة موز در حدود 7/14 درصد مواد خشك و 6/1 درصد قند انورتي يافت ميشود.
توضيح: قند انورتي يا قند انترورتي به قند غيرقابل تبلور گويند كه در اثر انورتين ايجاد ميشود.
در يك گزارش، ساختمان شيميايي گوشت موز از نظر مواد مختلف در هر يك صدم گرم گوشت موز، چنين آمده است:
آب 74 درصد، قند 5/8 درصد، سلولز 2/4 درصد، قند غيرقابل تبلور 4/6 درصد، نشاسته 3/3 درصد، مواد چرب 3/0 درصد، اسيدهاي آلي و تانن 2/4 درصد، پكتين 2/0 درصد، مواد ازته 6/0 درصد و مواد معدني 1/1 درصد.
از نظر مواد معدني، ويتامينها و ساير مواد در هر يكصدم گرم گوشت موز خام، مواد زير موجود است:
آب 74 گرم، كلسيم 8 ميليگرم، فسفر 26 ميليگرم، آهن 7/0 ميليگرم، سديم 1 ميليگرم، پتاسيم 370 ميليگرم، ويتامين A 190 واحد بينالمللي، تيامين 05/0 ميليگرم، رايبوفلاوين 06/0 ميليگرم، تيامين 7/0 ميليگرم و ويتامين C 10 ميليگرم.
خواص ـ كاربرد
در طب سنتي هند، موز نارس قابض است. علاوه بر دو مادة مهم به نامهاي سروتونين و نوراپينفرين در موز مادة دوپامين و يك كاتچولامين نامشخص وجود دارد. غلظت و مقدار اين مواد در پوست و گوشت موز متفاوت است و خواص درماني موز در معالجة يبوست مفيد است.
موز ملين معتدلي است، براي اسهال ساده و اسهال خوني مفيد است و شفاي زخمهاي رودهاي را تسريع ميكند. گرد موز در معالجة اسپرو (بيماري مزمني كه با زخم دهان، سوء هاضمه، اسهال، مدفوع چرب، كاهش وزن و كمخوني مشخص ميشود) و براي رفع بينظمي و اختلال در رودهها مفيد است.
ميوة نارس و گلهاي پختة موز براي بيماري قند نافع است. شيرة گلهاي موز براي اسهال خوني استفاده ميشود و ساقه و ريشة آن براي رفع اختلالات خوني مفيد است. خاكستر ريشه و خاكستر تمام گياه خاصيت كرمكشي دارد. از ميوة نارس آن همراه با داروهاي ديگري براي معالجة ديابت مليتوس استفاده ميشود.
در خاور دور، در چين بيشتر ريشه، شيرة گياه ، ميوه و گل آن مصرف درماني دارد. براي تهية شيرة گياه، تنة موز را سوراخ كرده و يك خيزران سوراخدار در داخل آن ميگذارند و شيره از طريق آن خارج ميشود.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]