واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اولين ديدار ظريف و جبير بعد از پادشاهي سلمان
وزيران خارجه ايران و عربستان اواخر ماه گذشته در حاشيه نشست وين2 براي اولين بار با يكديگر ديدار كردند؛ ديداري كه ظاهراً لحني انتقادي داشته است.
وزيران خارجه ايران و عربستان اواخر ماه گذشته در حاشيه نشست وين2 براي اولين بار با يكديگر ديدار كردند؛ ديداري كه ظاهراً لحني انتقادي داشته است. آنها در مورد مسائل مختلفي از جمله موضوع فاجعه منا و مسائل سوريه گفتوگو كردند. شايد توان رو به كاهش دلارهاي نفتي و نقش برآب شدن نقشههاي عربستان در يمن و سوريه باز هم باعث شود كه سعوديها بيشتر به چنين ديدارهايي تن دهند.
در چند ماه اخير با توجه به تحولات سوريه، عراق، يمن و همچنين فاجعه منا و شدت گرفتن لفاظي مقامات عربستان عليه ايران به رغم چند بار درخواست ايران براي مذاكره، طرف سعودي متكبرانه از ديدار با همتاي ايراني عمداً احتراز كرده بود و عملاً بعد از آنكه عادل الجبير به جاي سعود الفيصل مسئوليت دستگاه ديپلماسي وزارت امور خارجه عربستان را بر عهده گرفت، ملاقات دو جانبهاي بين وزيران خارجه ايران و عربستان برگزار نشده بود اما يك منبع آگاه به ايسنا گفته است كه در حاشيه نشست وين يك وزراي خارجه دو كشور با يكديگر به صورت خيلي كوتاه سلام و تعارفات معمول را انجام دادند ولي در نشست وين2 در بعدازظهر 23آبانماه وزراي خارجه دو كشور با يكديگر گفتوگوي طولانيتري به صورت دو جانبه انجام دادند. در زمان برگزاري نشست وين يك در هشتم آبانماه اخباري مبني بر مجادله وزراي خارجه ايران و عربستان در آن نشست مطرح شد، چنانكه بسياري از رسانههاي خارجي بر اين موضوع اذعان كردند كه بيشتر اين نشست به مجادله اين دو وزير گذشته است. منابع خبري در اين ارتباط اعلام كردند ايران و عربستان بارها در گفتوگوهاي ديپلماتيك وين درباره سوريه وارد درگيري لفظي شدند. به گفته دو مسئول غربي، در جريان درگيري لفظي شديد بين اين دو مقام ايراني و سعودي، ظريف اعلام كرده است اتباع عربستان سعودي مسئول حملات 11 سپتامبر هستند. فيليپ هاموند، وزير خارجه انگليس در همان زمان در مصاحبه با بلومبرگ با اشاره به اختلافات ايران و عربستان در اين نشست گفت: اينكه ظريف و عادل الجبير نشست وين را ترك نكردند، خود يك دستاورد است و براي ايرانيها و سعوديها ساده نيست كه گفتوگوي مستقيم داشته باشند. حسين اميرعبداللهيان معاون عربي و آفريقاي وزير خارجه كه خود در اين نشست حضور داشته است، در گفتوگويي در مورد اين مشاجره گفت: هيئت ايراني در اين نشست تلاش كرد وارد چالش با عربستان نشود و روي راهحل سياسي موضوع سوريه تمركز كند اما عادل الجبير، وزير امور خارجه عربستان اظهاراتي نامتوازن و بي اساس مطرح كرد و رفتاري دون شأن وزير خارجه يك كشور بروز داد كه با واكنش تند آقاي ظريف مواجه شد. در همان زمان روزنامه الحيات وابسته به خاندان سلطنتي به نقل از برخي منابع نوشت: ظريف شفاهاً خواستار برگزاري نشست با عادل الجبير وزير خارجه عربستان شده است، اما به زعم اين روزنامه اين درخواست با نوعي تكبر همراه و نابجا بوده است. اين منابع همچنين مدعي شدند طرف ايراني اين درخواست را به شيوه معمول كه متضمن برنامههاي مشخص باشد، مطرح نكرده است بلكه اين درخواست فقط مربوط به بررسي حوادث حج بوده و ربطي به امور سياسي مربوط به مسائل منطقه مانند سوريه و يمن نداشته، بنابراين عربستان اين درخواست را نپذيرفته و با آن موافقت نكرده است.
سياستهاي رياضتي، سرآغاز اعتراضات مردمي
يك رسانه عرب زبان با اشاره به شروع سياستهاي رياضت اقتصادي از سوي آل سعود و ديگر كشورهاي حوزه خليج فارس به تأثيرات آن بر مردم اين كشورها و بروز اعتراضات احتمالي پرداخته است. به گزارش رهياب، روزنامه رأي اليوم در مطلبي با اشاره به تأثير كاهش قيمت نفت بر عربستان سعودي و ديگر كشورهاي حوزه خليج فارس آورده است: محمد بن سلمان جانشين وليعهد و رئيس كميته عالي اقتصاد عربستان از كاهش بستههاي حمايتي انرژي و آب و اعمال ماليات ارزش افزوده بر برخي كالاها خبر داده است كه مفهوم آن شروع سياستهاي رياضت اقتصادي در عربستان و ديگر كشورهاي حوزه خليج فارس است. اين رسانه مينويسد: اين اقدامات بي سابقه به سبب كاهش قيمت نفت به زير 50 دلار براي هر بشكه و نيز تبديل شدن مازاد درآمدهاي بودجه كشورهاي حوزه خليج فارس طي ساليان قبل به كسري بودجه حدود ۱۸۰ ميليارد دلاري سالانه است. اين رقم با توجه به ادامه كاهش قيمت نفت در پنج سال آينده بالاتر هم خواهد رفت. رأي اليوم آورده است: كشورهاي حوزه خليج فارس سالانه ۲۷۵ ميليارد دلار به سبب كاهش قيمت نفت زيان ميبينند و اين به علت تصميم سعوديها براي كاهش قيمت نفت در حدود 1/5 سال قبل به بهانه حفظ سهميه سازمان اوپك در بازارهاي جهاني و ورشكسته كردن شركتهاي توليد نفت شل است؛ تصميمي كه درواقع دلايل سياسي داشت و هدف آن فشار به اقتصادهاي روسيه و ايران به سبب حمايت از نظام سوريه بود. اين رسانه عرب زبان بيان كرد: اقدامات رياضت اقتصادي سبب ورشكستي برخي شركتها و بالارفتن بيكاري ميشود به ويژه كه بيكاري در ميان جوانان عربستاني به ۴۰ درصد رسيده است. رأي اليوم مينويسد: صندوق بين المللي پول در گزارشي بدبينانه درباره اقتصادهاي كشورهاي حوزه خليج فارس، سياستهاي رياضت اقتصادي را چارهساز ندانست.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۶ آذر ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]