واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ آذر ۱۳۹۴ (۲:۱۱ق.ظ)
خبرنگار موج از محل برگزاري اجلاس GECF گزارش مي دهد؛ پشت پرده انتخاب دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز / چطور عمان به همسلفان عرب خود رو دست زد موج - در نخستين روز از برگزاري نشست فوق العاده و عادي وزارتي کشورهاي صادرکننده گاز درحالي عادلي براي بار دوم به سمت دبيرکل GECF رسيد که پافشاري تيم ايراني باعث ايجاد چند نوبت بحث و جدل با اعضاي مخالف شد که در نهايت اقدام آنها منجرب به نتيجه شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج از محل برگزاري اجلاس مجمع کشورهاي صادرکننده گاز در تهران، وزاري کشورهاي صادرکننده گاز در تهران روز پرکاري را سپري کردند.
تدوين بيانيه با نگاهي به تحريم ها
در ابتدا نشست فوق العاده وزراي کشورهاي صادرکننده گاز در حالي در تهران آغاز شد که در اين نشست بحث پيرامون تاييد بيانيه پاياني سران کشورهاي صادرکننده گاز که در روز دوشنبه منتشر مي شود، در گرفت. به گفته اميرحسين زماني نيا معاون وزير نفت در امور بين الملل و بازرگاني اختلاف نظر رخ داده پيرامون اجراي قوانين داخلي به صورت فراملي بود که در پايان کشورهاي صادرکننده گاز بر روي محکوم کردن بسط تحريم هاي يک جانبه عليه صادرات گاز در بيانيه پاياني توافق کردند.
همچنين در نشست فوق العاده وزارتي کشورهاي صادرکننده گاز که به رياست بيژن زنگنه وزير نفت کشورمان ظهر روز شنبه به پايان رسيد، پيام اين اجلاس براي کنفرانس تغييرات اقليمي سازمان ملل متحد (کاپ ٢١) در پاريس نيز تهيه و تدوين شد.
اما بعدازظهر شنبه، اجلاس عادي وزيران کشورهاي صادرکننده گاز در حالي آغاز به کار کرد که رياست آن را امانوئل ايبه کاچيکوو وزير انرژي جديد نيجريه برعهده داشت.
اين نشست که چالشي ترين نشست عادي GECF حداقل در چهارسال گذشته بود، بحث و گفت و گو پيرامون بودجه مجمع، برنامه ها، مسايل روز و همچنين انتخاب دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز صورت گرفت.
پيش از شروع اين نشست، زنگنه وزير نفت کشورمان در مورد انتخاب دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز به موج گفته بود: انتخاب دبيرکل در GECF به گونه ايست که ابتدا بر روي ادامه فعاليت دبيرکل فعلي به عنوان دبيرکل آينده بحث و گفت و گو صورت مي گيرد که اگر اين موضوع راي نياورد، ديگر کانديداهاي پست دبيرکلي مطرح مي شوند و در مورد آنها تصميم گيري صورت مي گيرد.
وي افزود: تا اينجاي کار فقط ليبي کانديدا شده ضمن اينکه نيجريه هم قبلا کانديدا شده بود که کانديداتوري خود را پيش از شروع اجلاس لغو کرد.
زنگنه با اشاره به وضعيت مناسب عادلي براي انتخاب مجدد در سمت دبيرکلي GECF اظهار کرد: به نظر مي رسد در مورد انتخاب دبيرکل مشکل خاصي وجود نداشته باشد.
وقتي پيش بيني ها با بازي مخالفان رنگ باخت
اما نشست عادي وزيران عضو کشورهاي صادرکننده گاز آنطور که پيش بيني مي شد به پيش نرفت. چراکه درست در زمانيکه بحث پيرامون ابقاي سيدمحمدحسين عادلي به عنوان دبيرکل ايراني مجمع کشورهاي صادرکننده گاز مطرح شد، تعدادي از وزاري حاضر در اين نشست با ادامه کار وي موافقت نکردند تا به ناگاه، روسيه، نيجريه و ليبي نيز علاوه بر ايران براي کسب سمت دبيرکل GECF اقدام کنند.
اينطور که خبرنگار خبرگزاري موج از جلسه عادي غيرعلني وزراي کشورهاي صادرکننده گاز کسب اطلاع کرده است، بعد از ادامه و پيگيري داغ مباحث، روسيه به نفع ايران کنار کشيد تا رويارويي خاصي ميان کشورهاي حامي نماينده ايران و بخشي ديگر از کشورها که کشورهاي حاشيه خليج فارس نيز در ميانشان ديده مي شد، صورت گيرد.
از نکات جالب مباحث رخ داده و ارايه نظرها، رويکرد ونزوئلا در مقابل ديگر کشور قاره آمريکا بود که براي انتخابات شنبه عصر برخلاف گذشته تا ساعاتي در کنار ايران قرار نگرفت.
در خلال گفت و گوها و رايزني هاي صورت گرفته از سوي اعضاي اصلي کشورهاي صادرکننده گاز، غيبت وزير نفت و گاز عمان بسيار نمود داشت بطوريکه که به نظر مي رسيد در يک ترفندي هوشمندانه وي از همراهي ديگر همسلفان عرب خود براي حمايت از کانديداتوري نماينده مقابل ايران کنار به کناري رود بطوريکه برنامه سفر مدبن حمد الرمحي، به گونه اي برنامه ريزي شده بود که شنبه عصر وارد تهران شود تا حضور در جلسه انتخاب دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز را به صورت برنامه ريزي شده اي از دست دهد.
خروج چندباره همراهان وزير انرژي نيجريه از جلسه با حالتي برافروخته و همچنين ترک جلسه از سوي نماينده کشور هلند که به عنوان عضو ناظر در اين اجلاس حضور به عمل رسانده بود، از ديگر نکات نشست عادي وزراي کشورهاي صادرکننده گاز بود.
اما بعد از نزديک به 4 ساعت ادامه جلسه بالاخره خبر آمد که دبيرکل ايراني مجمع کشورهاي صادرکننده گاز توانست براي بار دوم نظر وزاري GECF را براي ادامه کار خود جلب کند.
براساس اطلاع خبرنگار خبرگزاري موج، پافشاري چندباره زنگنه بر روي انتخاب مجدد عادلي باعث ايجاد بحث و جدل با ديگر اعضاي مخالف شد که در نشست عصر شنبه ديگر اعضا شاهد آن بودند.
تشريح جلسه راي گيري از زبان زنگنه
وزير نفت کشورمان در نخستين اظهار نظر بعد از انتخاب محمدحسين عادلي به سمت دبيرکلي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز، به خبرنگار خبرگزاري موج گفت: مذاکرات بسيار سختي بود.
زنگنه ادامه داد: مذاکرات فشرده، سنگين و دشواري ميان اعضا انجام شد که در نخستين مرحله رأي گيري، تمديد دبيرکلي عادلي ٦ رأي به دست آورد.
وي با بيان اين که بعد از اين مرحله، کشورهاي ايران، ليبي، نيجريه و روسيه کانديداي خود را براي دبيرکلي معرفي کردند، افزود: کانديداي روسيه به نفع ايران و کانديداي ليبي به نفع نيجريه کنار کشيدند.
وزير نفت تصريح کرد: در ادامه اين مذاکرات، نيجريه نيز به نفع ايران کنار رفت و به اين ترتيب محمد حسين عادلي براي بار دوم با اجماع اعضا براي دو سال ديگر دبيرکل مجمع صادرکنندگان گاز باقي ماند.
در جلسه شنبه عصر علاوه بر دبيرکل، مسايل و برنامه هاي در پيش مجمع کشورهاي صادرکننده گاز نيز مطرح شد که در مورد آنها تصميم گيري انجام گرفت.
آذربايجان عضو ناظر GECF شد
براساس تصميم اعضاي کشورهاي صادرکننده گاز، در هفدهمين نشست وزارتي، عضويت جمهوري آذربايجان به عنوان ناظر در اين مجمع پذيرفته و قرار شد اين کشور از اجلاس بعدي در نشست وزارتي حضور يابد.
همچنين در اين نشست، اعضا بودجه سال آينده مجمع را تصويب کردند تا بودجه GECF براي سال 2016 مبلغ 8.9 ميليون يورو در نظر گرفته شود.
علاوه بر آن قرار شد تا هجدهمين نشست وزارتي جي.يي.سي.اف هفدهم نوامبر ٢٠١٦ در دوحه قطر برگزار شود.
حسين کاظم پور اردبيلي نماينده هيات عامل ايران در اوپک نيز به عنوان رييس هيات اجرايي مجمع صادرکنندگان گاز برگزيده شد.
ضمن اينکه با تصميم اعضاي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز، محمدبن صالح الساده وزير انرژي و صنعت قطر به عنوان رييس مجمع کشورهاي صادرکننده گاز و بيژن زنگنه وزير نفت ايران به عنوان نايب رييس اين مجمع انتخاب شدند تا از ژانويه ٢٠١٦ اين مسووليت را عهده دار شوند.
گفتني هايي از GECF
به گزارش خبرگزاري موج، عادلي از سال 2013 پست دبيرکلي جي.يي.سي.اف را برعهده دارد و با انتخاب دوباره، تا 31 دسامبر سال 2017 عهده دار اين مسووليت خواهد بود.
کشورهاي الجزاير، بوليوي، مصر، ايران، گينه استوايي، ليبي، نيجريه، قطر، روسيه، ترينيدادوتوباگو، ونزوئلا و امارات 12 عضو اصلي و هلند، نروژ، عراق، عمان، پرو و جمهوري آذربايجان نيز به عنوان 6 عضو ناظر اين نهاد هستند.
سومين اجلاس سران مجمع کشورهاي صادرکننده گاز نيز روز دوشنبه (دوم آذرماه) با حضور سران 9 کشور و به رياست حسن روحاني رييس جمهوري کشورمان در سالن اجلاس سران تهران برگزار مي شود.
تاکنون حضور رئيسان جمهوري کشورهاي بوليوي، روسيه، گينه استوايي، نيجريه، ونزوئلا و عراق و همچنين نخست وزير الجزايردر اين اجلاس قطعي شده است. رئيس جمهوري ترکمنستان نيز به عنوان ميهمان ويژه در اين اجلاس حضور خواهد يافت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]