تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):دوست ندارم جوانى از شما [شيعيان] را جز بر دو گونه ببينم: دانشمند يا دانشجو.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837866607




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چشم انداز امنيت افغانستان در کوتاه مدت اميدوار کننده نيست


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۷ آبان ۱۳۹۴ (۱۲:۱۱ب.ظ)
يک کارشناس مسائل افغانستان در گفت و گو با موج: چشم انداز امنيت افغانستان در کوتاه مدت اميدوار کننده نيست موج - گروه اقتصاد سياسي
پس از انتشار خبري در مورد انشعاب طالبان و تاسيس گروهي به رهبري ملامحمد رسول که برداشت غير راديکالي داشت، اين سوال در اذهان مطرح شد که دودستگي ميان شبه‌نظاميان طالبان چه تاثيري بر صلح و امنيت افغانستان خواهد گذاشت. اين موضوع از اين جهت حائز اهميت است که داعش نيز توانسته در اين کشور با جذب نيرو حوزه نفوذي براي خود تعريف کند.
از اين‌رو براي بررسي وضعيت امنيتي افغانستان و تقابل داعش و طالبان در آينده اين کشور، گفتگويي با محمدتقي جهانبخش، کارشناس مسائل افغانستان، انجام داده‌ايم که در ادامه مي‌خوانيد.

آيا مي‌توان با توجه به انشعاب در طالبان و به‌ وجود آمدن گروهي که ديدگاه‌هاي مسالمت‌آميزتري دارد، از بازتعريف کلمه «تروريسم» در اين کشور سخن گفت؟
اتفاقي که در افغانستان بعد از مرگ ملا عمر رخ داد، تغيير چنداني در کنش‌هاي اصلي و استراتژي‌هاي اين گروه ايجاد نکرده است؛ زيرا حتي قبل از اينکه خبر مرگ ملاعمر منتشر شود، گروهي از طالبان در روند دستيابي به صلح، وارد گفت و گو با دولت کابل شده بود اما بعد از انتشار خبر مرگ وي اين روند به بن‌بست رسيد، تا اينکه مدتي پيش گروهي تحت عنوان «شوراي عالي امارت افغانستان» از طالبان انشعاب يافت و به رهبري ملا محمد رسول اعلام موجوديت کرد. اين جريان به لحاظ کارکردي ظاهرا چندان تاثيرگذار نخواهد بود؛ چرا که ابعاد، جايگاه، مقبوليت و مشروعيت آن مشخص نيست. به‌ علاوه لجستيک و پشتيبانان آن ظاهرا قابل توجه نيستند. از اين جهت اصولا توجه بيش‌ از اندازه به آن حداقل در شرايط فعلي نمي‌تواند مفيد باشد. اما اينکه اين گروه از ديدگاه‌هاي جديدي مثل پذيرش حضور زن در محيط بيرون از خانه و برابري زن و مرد سخن مي‌گويد، در راستاي جلب افکار عمومي قابل‌ تحليل است. آن‌ها در تلاش‌اند با اين مفاهيم وارد ديالوگ با دولت شوند و بتوانند سهم خواهي کنند؛ وگرنه اين گروه تاثيرگذار نيست و جايگاه آن در مجموعه طالبان و نيز منظومه افراط‌گرايي در افغانستان نامعلوم است، لذا با اين شرايط نمي‌توان از تغيير تعريف تروريسم در افغانستان سخن گفت و اطلاق لفظ «طالب خوب» يا «تروريسم خوب» اصولا موضوعيت ندارد.

آيا با انشعابي که در طالبان رخ داد، توازن قوا در ميان تروريست‌هاي افغانستان به نفع داعش تغيير نخواهد کرد؟
همان‌طور که بيان شد، اين انشعاب آن‌قدر قدرتمند نيست که بتواند مناسبات امنيتي را تغيير دهد، اما؛ به‌طور کلي يکي از منابع سربازگيري داعش، افراد جدا شده از طالبان است. از اين‌رو هرگونه دودستگي و عدول از ادعاها و شعارهايي که طالبان در چهارده سال گذشته سر داده است، مي‌تواند باعث ريزش‌هايي در طالبان شود که با توجه به وجود ظرفيت افراط‌گرايي در افغانستان و زمينه تاريخي تروريسم در اين کشور، داعش بهترين استفاده را از آن خواهد کرد. اما اگر بگوييم اين انشعاب منجر به تغيير توازن قدرت در ميان نيروهاي شورشي افغانستان مي‌شود، به‌ زعم بنده اشتباه است. حتي مي‌توان به تصرف قندوز توسط طالبان در هفته‌هاي اخير به‌عنوان مثال نقض اين تحليل اشاره کرد. با اين حال ممکن است تحولات آينده طالبان را تضعيف نمايد، اما اکنون شواهد متقني در اين جهت به چشم نمي‌خورد.

آمريکا در آخرين موضع‌گيري خود در قبال تحولات افغانستان اعلام کرده است که از اين پس در صورتي طالبان را هدف قرار مي‌دهد که اين گروه مستقيما اتباع و سفارت اين کشور را تهديد کند. به‌ نظر شما چرا آمريکا چنين سياستي را در قبال طالبان اتخاذ کرده است؟
دلايل متعددي در پاسخ به اين سوال قابل‌ ذکر است. واقعيت اين است که طالبان ديگر کارکرد قبل را براي آمريکا و ساير بازيگران پشتيبان آن ندارد؛ يعني اگر فرض کنيم يکي از حاميان جدي طالبان و جريان بنيادگرا در دوره‌اي که افغانستان تحت کنترل شوروي بود، آمريکا محسوب شود و اگر بپذيريم اين کشور با سهل گيري به‌وجود آورنده و تقويت‌کننده طالبان است، امروز ديگري اين گروه کارکردي به معناي گذشته براي کاخ سفيد ندارد.
از طرفي به‌دليل حضور داعش و گسترش حوزه عملياتي آن از شامات به افغانستان و نيز در اين کشور، فضايي ايجاد شده که طالبان به حاشيه رانده شود. انتشار خبر مرگ ملاعمر پس از دو سال، اختلافات به‌وجود آمده در جريان تعيين رهبر طالبان، نو بودن ايده افراط‌گرايانه داعش، وجود تفاوت‌هاي ايدئولوژيک و آرماني ميان داعش و طالبان، و وجود جذابيت‌هاي مادي و غيرمادي داعش براي افراط‌گرايان افغان از جمله ساير عوامل اين به حاشيه رفتن محسوب مي‌شوند.
مساله ديگر اينکه بخشي از طالبان احساس کرده اند که مي‌توانند با دولت وارد مذاکره شوند، هرچند که اين ديدگاه در بين همه گروه‌هاي طالب عموميت ندارد. به‌نظر مي‌رسد اين عوامل باعث شده است که آمريکا ديگر آن توجه و حساسيت قبل را نسبت به طالبان نداشته باشد. علاوه بر اين ملاحظات، ظهور داعش که داعيه خلافت جهاني دارد، بخش قابل توجهي از انرژي آمريکا و متحدانش را مصروف خود ساخته است.

بر اين اساس چشم‌انداز امنيت افغانستان را چگونه مي‌بينيد؟ آيا به‌دليل عدم وجود توازن قوا ميان دولت و تروريست‌ها، اين کشور کماکان شاهد بي‌ثباتي خواهد بود؟
چشم‌انداز امنيت در افغانستان روشن نيست. چون اين کشور سال‌هاست که با ناامني و تروريسم مواجه بوده است. علاوه بر اين بايد به ريشه‌هاي فرهنگي و ايدئولوژيک امنيت زدا در فرهنگ افغانستان توجه داشت. علاوه بر اين فراگردهاي رقابتي قدرت‌هاي بزرگ منطقه‌اي و فرا منطقه‌اي نيز گاه اجازه فراهم شدن فضاي مناسب جهت ايجاد ثبات و امنيت را نداده است. علاوه بر مسائل زمينه اي، وضعيت ميداني در افغانستان نيز نشان از گسترش ثبات و امنيت ندارد. از اين‌رو و بر اساس شواهد، شکل‌گيري ثبات در افغانستان در کوتاه‌مدت متصور نيست. با اين حال چشم‌انداز تيره‌ و تار امنيت در اين کشور نبايد مانع از ديده شدن تاثيرات تلاش‌هاي امنيت ساز نيروهاي نظامي ملي شود و همچنين نبايد باعث شود کشورها از ايجاد ثبات در افغانستان نااميد شوند.
علي‌رغم وقوع اتفاقات ناگوار، شاهديم که نيروهاي ارتش و پليس تلاش پيگيري در مبارزه با جلوه‌هاي ناامني دارند. آن‌ها همزمان با داعش، طالبان و اقداماتي که قدرت‌هاي خارجي انجام مي‌دهند، مبارزه مي‌کنند. اين در حالي است که جنگيدن در چند جبهه و با پيچيدگي‌هاي خاص اين کشور براي يک نيروي نظامي نوپا و يک دولت ضعيف، کار بسيار سختي است. اما همين انتقالِ وظيفه تامين امنيت از نيروهاي خارجي به نيروهاي بومي، اميدها را براي بهبود وضعيت امنيتي افغانستان در ميان مدت و بلندمدت زنده کرده است؛ هرچند در کوتاه‌مدت، شاخص‌هاي ثبات و امنيت در اين کشور تنزل خواهد کرد.

تهيه و تنظيم: حسيني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن