واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
مجاهدی: برخی اشعار و مداحیها به اعتبار شعر آیینی ضربه میزند استانها > قم - رئیس انجمن شعر آیینی کشور تصریح کرد: بیشک برخی اشعار و مداحیهای خرافه آلود و موهن نه تنها، حرکت در مسیر دشمنان اهل بیت (ع) است بلکه به اعتبار و هویت شعر آیینی ضربه و خدشه جدی وارد میکند.
به گزارش حوزه، استاد محمد علی مجاهدی متخلص به پروانه در گفتگو با اشاره به رشد و تحول چشم گیر شعر آیینی در سالهای پس از انقلاب اسلامی و به ویژه سالهای اخیر اظهار داشت: به لطف الهی و به برکت عنایات ائمه اطهار (ع) ما در زمینه غنای محتوایی شعر پس از انقلاب توفیقات خوبی داشتهایم به خصوص شاهد پربارتر شدن نخل برومند شعر دینی و آیینی در کشور بودهایم که این مساله به خاطر توجه متفکران بزرگمان همچون استاد شهید مرتضی مطهری و به خصوص امروز هدایت گریهای مقام معظم رهبری است.
وی افزود: به هر حال شاعرانی که بعد از انقلاب در قلمرو شعر آیینی تجربه و طبع آزمایی کردهاند، این توفیق را یافتهاند تا ابعادی در شعر آیینی و ولایی و عاشورایی که در پیشینه مکتوب شعر ما ناگفته مانده بود را رصد کرده و برخی از ناگفتهها را در نهایت هنرمندی به تصویر بکشند.
دچار ریزشها و رویشها بودهایم
این شاعر آیینی پیشکسوت در عین حال تصریح کرد: اما در کنار این بالندگیها متاسفانه شاهد آفتها و ریزشهایی بودهایم که صدالبته رویشها بسیار جالب و امیدوارکننده و ریزشها مایه تاسف و تاثر بوده است.
وی افزود: این آسیبها بیشتر از آن جهت نشأت میگیرد که معمولاً ذاکران آل الله و شاعران جوان به خاطر آن شور بارزی که در آن هست و نیز فرصت کمی که بعضاً برای مطالعه منابع و متون درجه یک دارند، به متون کم معتبر و بلکه دست چندم رجوع میکنند و از این حیث شاهد به وجود آمدن تحریفها و مبالغهها و مطالب گزافه و خرافه در برخی اشعار بودهایم.
نباید با دست خودمان بهانه به دشمن بدهیم
مجاهدی با بیان اینکه امروز در گوشهای از قلمرو شعر ولایی معاصر هستیم که مقطع حساس تاریخی در زندگی ما را تشکیل میدهد، ادامه داد: متاسفانه ماگاه به این خاطر بهانههایی به دست دشمنان قسم خورده فرهنگ شیعی مثل وهابیت و داعش دادهایم که اینها معمولاً دنبال کشف حقیقت نبودهاند و در طول تاریخ به دنبال بهانه جوییها بوده و با استناد به همین اشعار ضعیف و غیرمستند، پر آسیب و آفت زده که متاسافنه در ده سال اخیر مجوز چاپ و نشر از وزارت ارشاد گرفتهاند، اینها را دست مایه تاخت و تاز وهابیت به فرهنگ بالنده شیعی کردهاند.
وی بیان داشت: در زمان حکومت نحس بنی امیه و به خصوص اواخر دوران معاویه و اوایل دوران یزید ملعون، بدعتها و سنتهای تازه و خلاف شرعی بنیان گذاشته شد که سیدالشهدا (ع) خود را موظف به ایستادن در برابر این جریان کفر و شرک و نفاق دید و خون مطهر خود و یارانش را در مسیر حراست از اساس اسلام تقدیم پروردگار کرد.
وی افزود: در دوران معاصر و در جریان نهضت امام خمینی (ره) نیز جوانان برومند ما در این مسیر گام برداشته و خونهای بسیاری پای نخل اسلام و ولایت ریخته شد تا این انقلاب اسلامی به ثمر بنشیند و امروز ما در فضای نظام جمهوری اسلامی زندگی کنیم.
برخی اشعار و مداحیها، ضربه به اعتبار شعر آیینی میزند
رئیس انجمن شعر آیینی کشور همچنین ابراز داشت: با این حال به راستی آیا سزاوار است که برخی شعرا و مداحان با اشعار و نوحههای ناپخته و مطالب موهن و مساله دار، کیان و اعتبار شعر آیینی را زیر سوال ببرند؛ اینکه نعوذ بالله حضرت زهرا (س) و امیرالمومنین (ع) را خدا بخوانید، واقعاً به گمان شما خدمتی به این حضرات و نازنینان عالم وجود کردهاید یا خیانت؟!
وی افزود: به راستی اگر همین اشعار را در محضر ایشان میخواندید آیا اصلاً به شما اجازه میدادند که لب از لب باز کنید یا مثل ماجرای غلات زمان خودشان با شما رفتار میکردند.
مجاهدی تاکید کرد: به هر حال نباید از یاد ببریم که همه افتخار ائمه اطهار (ع) به این بود که در مسیر بندگی حق تعالی هستند و بر اثر همین بندگی به چنان مقامی نائل آمدهاند که کسی از ما توان دست یابی به آن و حتی فهم جایگاه آن را ندارد.
بهانه به دست دشمنان اهل بیت (ع) ندهیم
وی گفت: بیشک با بیان و به تصویر کشیدن مطالب خرافه آلوده و گزافه آلود و غلو و مطالب موهن و اهانت آمیز به جای خدمت به فرهنگ اهل بیت (ع) به آن خیانت کرده و به اصل و اساسش ضربه میزنیم و دشمن نیز قطعاً از این وضعیت سوءاستفاده کرده و به عملی کردن نقشههایش برای ضربه زدن به مکتب تشیع امیدوارتر میشود.
استاد مجاهدی با بیان اینکه برخی از اشعار و مطالب موهن باعث فراهم آمدن خوراک مناسب برای فعالیت بیشتر وهابیت علیه شیعه است، گفت: آنها به دنبال چنین فرصتهایی هستند که با بهره گیری از میلیاردها تومان پول نفت و تبلیغات رسانهای به شیعه و اعتقادات آن ضربه بزنند و این ما هستیم که باید با هوشیاری و مراقبت بیشتر، جلوی این توطئه و خواسته شوم آنها را بگیریم نه اینکه خدای ناکرده خودمان آب به آسیاب دشمن بریزیم.
ابعاد ارزشی و حماسی قیام حسینی را به دنیا نشان دهیم
وی در ادامه با اشاره به تاثیرات شگرفی که امروز انقلاب اسلامی ایران در منطقه و دنیا پدید آورد است، گفت: امروز موجی که مستضعفین و مظلومان عالم به برکت انقلاب اسلامی در دنیا ایجاد کردهاند نیازمند ارایه خوراک معنوی و فرهنگی است که اینها با مطالب موهن و یاوه و گزافه جور در نمیآید بلکه میبایست ابعاد ارزشی، حماسی، معرفتی، اخلاقی و اجتماعی مکتب اهل بیت (ع) به خصوص فرهنگ حسینی را به تصویر بکشیم که متاسفانه در این زمینه کم کاریهایی را در گذشته شاهد بودهایم.
وی اضافه کرد: هر چند تعدادی از شعرای معاصر به خوبی در انجام این رسالت ظاهر شدهاند اما جمعی نیز فقط به قرائت ماتمی صرف و ذلت آمیز از فرهنگ عاشورا بسنده میکنند که واقعاً این گونه نیست.
مکتب حسینی عاری از هر نوع ذلت و خواری است
دبیر انجمن شعر آیینی کشور همچنین بیان داشت: نگاهی به خطبههای سیدالشهدا (ع) از زمان بیرون آمدن از مدینه تا رسیدن به کربلا در منازل مختلف نشان میدهد که در هیچ جا نقاط ضعف و عجز و لابه بر دشمن را شاهد نیستیم و برعکس همهاش خروش صاعقه وار بر سر دشمن را نظاره گریم که این عزت و شکوه به خصوص در جمله معروف زینت کبری (س) نمود دارد که فرمود: «ما رایت الا جمیلاً»
وی گفت: باید ببینیم که این بزرگواران از چه منظری به حادثه خونبار عاشورا نگاه میکنیم و ما نیز با الگوگیری از این نگاه آن را در وادی شعر و ادبیات دنبال نماییم.
وی افزود: به راستی این مرگ کدامین مرگ است که در نظر حضرت قاسم (ع) شیرینتر از عسل است؛ واقعاً چرا دنبال این مسایل نیستیم و خود را قانع به تکرار مکررات میکنیم و در این میان نیز متاسفانه از برخی مقتل نویسان تاثیر میپذیریم که با مطالب غیرمستند در مقاتل باعث بروز آسیبها و انحرافاتی شدهاند و حال آنکه اثر گرانسنگی چون حماسه حسینی استاد مطهری فراروی ماست.
نوای «هل من ناصر» همیشه جاری است
مجاهدی ابراز داشت: به هر حال رفتار و حرکت ما باید به گونهای باشد که بتوانیم به خوبی در زمانه کنونی به فریاد «هل من ناصر» امام حسین (ع) پاسخ دهیم که این ندا در هر زمانی وجود دارد و اگر واقعاً به این ندا پاسخ نمیدهیم دست کم با پرهیز از مطالب بیاساس و خرافه، در مسیر خدمت به دشمنان امام حسین (ع) گام برنداریم.
آشنایی با برخی از منابع معتبر عاشورایی
وی همچنین به برخی از کتب معتبر در زمینه مقاتل و نیز منابع معتبر درباره زندگی، سیره و قیام سیدالشهدا (ع) پرداخت و گفت: البته این منابع که اشاره میکنم بیشتر به زبان عربی است از جمله کتبی چون طبقات الکبیر، الامام و السیاسه، انساب الاشراف، تاریخ الامم، تاریخ یعقوبی، مقاتل الطالبین، المعجم الکبیر، شرح الاخبار، کامل الزیارات، امالی شیخ صدوق، ارشاد شیخ مفید، روضة الواعظین، مقتل الحسین ابوالموید خوارزمی، مناقب آل ابی طالب، لهوف سید بن طاووس
کشف الغمه فی معرفه الائمه (ع)، البدایه و النهایه و سایر کتبی که در زمانه خودمان پدید آمده و در عرصه کتابشناسی شعر عاشورا قابل رویت و مشاهده است.
این شاعر پیشکسوت در خاتمه سخنان خود با بیان اینکه بزرگان حوزه و دانشگاه نیز در این رابطه تالیفات بسیار خوبی داشتهاند، اظهار داشت: همچنین کتاب تحریفشناسی عاشورا نوشته آقای محمد صحتی سردرودی اثر ارزشمندی است که حاوی مطالب خوب و مستندی است که بسیار هم مورد استقبال قرار گرفته است.
کلید واژه ها: شعر - استان قم -
دوشنبه 25 آبان 1394 - 10:43:38
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]