واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
۷هزار کتابخطی در کتابخانه آیتاللهالعظمی بروجردی شهر قم نگهداری میشود استانها > قم - مدیر کتابخانه مرحوم آیت الله العظمی بروجردی (ره) با بیان تاریخچه و خدمات این کتابخانه بزرگ تصریح کرد: امروز یکی از الزامات مهم توسعه و رشد علمی و پژوهشی در حوزه، ناظر به اصل حمایت و تقویت کتابخانههای تخصصی حوزوی است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از قم، اسماعیل راهنورد با بیان اینکه کتابخانه مرحوم آیت الله العظمی بروجردی یا همان کتابخانه مسجد اعظم قم در سال ۱۳۴۰ هجری شمسی به دست این مرجع تقلید تاسیس شد، به خبرگزاری حوزه گفت: در آغاز این کتابخانه با مجموعه ۳ هزار جلدی اهدایی ایشان کار خود را آغاز کرد و در ادامه مجموعه دیگر ۳ هزار جلدی کتابهای مرحوم آیت الله مقدس اصفهانی و سپس هم ۲ هزار جلد کتابهای مرحوم آیت الله فرید اراکی به کتابهای این کتابخانه افزوده شد.
وی افزود: بعد از این هم در سال ۱۳۴۲ یک مجموعه غنی از سوی مرحوم حاج محمد رمضانی صاحب یکی از انتشارات معروف آن زمان شامل۴۰ هزار جلد کتاب چاپی و ۲ هزار جلد کتاب خطی اهدا شد.
واگذاری به مرکز مدیریت حوزه
وی با بیان اینکه در آغاز ریاست این کتابخانه با مرحوم آیت الله دانش آشتیانی بود، گفت: سال ۱۳۷۶ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، کتابخانه مرحوم آیت الله بروجردی به مرکز مدیریت حوزههای علمیه واگذار شد و در آن مقطع ریاست عالی مجموعه به ترتیب با آیات استادی و حسینی بوشهری بود.
مدیر کتابخانه آیت الله العظمی بروجردی (ره) اضافه کرد: در سال ۸۸ کتابخانه به معاونت پژوهش حوزههای علمیه تحویل شد که ریاست آن را حجت الاسلام و المسلمین عماد برعهده داشت و همان موقع این کتابخانه به عنوان کتابخانه مسجد اعظم و همچنین کتابخانه مدرسه فیضیه به عنوان کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد حوزههای علمیه شناخته شد.
ذخایر ارزشمندی از جنس بهترین یار آدمیکتابخانه آیت الله بروجردی
وی در ادامه در خصوص مجموع کتابهای موجود در این کتابخانه بیان داشت: درحال حاضر گنجینهای در حدود ۷ هزار عنوان کتاب خطی در این کتاب خانه داریم که اینها علاوه بر ۸ هزار و ۵۰۰ عنوان کتاب چاپ سنگی است.
وی افزود: همچنین کتابهای چاپی فهرست شده ۴۵ هزار عنوان است و شمار نشریات ما نیز ۱۶۰۰ عنوان میباشد که این کتب و نشریات در موضوعات علوم انسانی و نیز علوم مرتبط در موضوعات گوناگون است.
خدمت رسانی ۱۵ کتابدار به شیفتگان علم و فرهنگ
راهنورد با اشاره به اینکه کتابخانه مرحوم آیت الله بروجردی، کتابخانه جامعی است که در همه رشتههای مختلف دانشی، کتاب دارد، گفت: ما در مجموع در این کتابخانه، ۱۵ کتابدار داریم که در دو بخش برادران و خواهران به خدمت رسانی میپردازند.
وی افزود: به طور متوسط روزانه ۲ هزار نفر به این کتابخانه مراجعه میکنند و در این میان کتابداران به عنوان رابط بین کتاب و مراجعه کننده نقش مهمی در حلقه وصل این خدمت فرهنگی ایفا میکنند.
نقش ممتاز کتابداران در عرصه کتابخوانی
وی گفت: در واقع بیشترین زحمات بر دوش این کتابداران است و اینها هستند که فهرست کتب را تهیه کرده و در میز امانت، کتاب را تحویل داده و بعضاً به عنوان مشاور در میز مرجع به ارایه مشاوره به مخاطبان میپردازند.
مدیر کتابخانه مرحوم حضرت آیت الله بروجردی (ره) همچنین با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از مراجعه کنندگان ما را افراد با تحصیلات حوزوی تشکیل میدهند، اظهار داشت: یکی از کارهای مهم در این کتابخانه، راه اندازی بخش کتابخانه دیجیتال بوده است که سال گذشته به دست آیت الله حسینی بوشهری، مدیر حوزههای علمیه افتتاح شد.
وی افزود: در این کتابخانه، منابع خطی، چاپ سنگی، پایان نامههای حوزوی، نشریات و همچنین کتابهای چاپی و نیز کتابهای مرجع لاتین وجود دارد.
وی یادآور شد: در حال حاضر حدود ۱۴ هزار عنوان کتاب عربی که مورد نیاز پژوهشگران است، همچنین مجموعه دایره المعارفی کتب لاتین و نیز پایان نامههای حوزوی به زبان فارسی در بخش دیجیتال قرار دارد.
راهنورد همچنین اضافه کرد: علاوه بر اینها مجموعه پایان نامههای عربی نیز داریم که حدود یک هزار عنوان را شامل میشود.
لزوم تقویت و حمایت از کتابخانههای حوزوی
وی دربخش دیگری از سخنان خود با اشاره به لزوم تقویت هر چه بیشتر و بهتر کتابخانههای تخصصی به ویژه از نوع حوزوی آن گفت: حجم خدمات ارایه شده و نیز تعداد مخاطبان و مراجعه کنندگان به این کتابخانه میطلبد که نیروهای متخصص کتابداری به خصوص برای میز مرجع کتابخانه افزایش یابد و در حال حاضر ما برای ارایه خدمات بهتر و مطلوبتر به علاقه مندان به کتاب، نیازمند دست کم ۳ یا ۴ نیروی کتابدار متخصص هستیم.
برگزاری دورههای آموزشی ویژه کتابدارانکتابخانه آیت الله بروجردی
این محقق و پژوهشگر حوزوی همچنین، ضرورت آموزش مناسب به کتابداران را مورد توجه و تاکید قرار داد و افزود: از وقتی که این کتابخانه تحت اشراف معاونت پژوهش حوزههای علمیه قرار گرفته معمولاً ما کارگاههای آموزشی ضمن خدمت در محورهایی چون فهرست نویسی، آشنایی با منابع کتابداری و... برگزار کردهایم و همچنین یک کارگاه یک ماهه نیز با حضور اساتید کتابداری داشتهایم
راه اندازی سایت کتابشناسی مرحوم آیت الله بروجردی تا پایان سال
وی با بیان اینکه توسعه بخش دیچیتال کتابخانه در اولویت ما قرار دارد، گفت: یکی دیگر از پروژههای مهم ما راه اندازی بخش کتابشناسی مرحوم آیت الله العظمی بروجردی تا پایان سال است به این شکل که مجموعه کتابهای ایشان به صورت خطی و چاپی به صورت دیجیتال تحت وب قرار داده میشود.
وی اضافه کرد: همچنین کتابهایی که درباره زندگی و خط فکری و سیاسی و زندگانی ایشان است و نیز تصاویر و صحبتها و فیلمهایی که درباره ایشان مطرح شده در قالب دیجیتال جمع آوری میشود که البته ۶۰ درصد این کار صورت گرفته و مابقی نیز تا پایان سال جاری به اتمام میرسد.
تشکیل مجمع تخصصی با حضور ۲۲ کتابخانه در قم
مدیر این کتابخانه همچنین با اشاره به آغاز به کار مجمع کتابخانههای تخصصی استان قم از حدود یک سال پیش ابراز داشت: از سال گذشته جلساتی بین کتابخانههای استان قم برگزار شد که یکی از دست اندرکاران جدی آن خود ما بودهایم و با همکاری دانشگاه مفید، دانشگاه ادیان، دانشگاه قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، کتابخانه فیضیه و مسجد اعظم مجمع کتابخانههای تخصصی قم با حضور ۲۲ کتابخانه تشکیل شد که پنجمین نشست این مجمع سه شنبه همین هفته به میزبانی کتابخانه آیت الله العظمی بروجردی (ره) برگزار میشود
افزایش تعاملات کتابخانهای در سه فاز
وی با بیان اینکه اعضای این مجمع قرار است در سه محور با هم همکاری کنند، گفت: عمده خدمات این بخش مربوط به محققان و پژوهشگران و اساتید حوزه و نیز هیئتهای علمی دانشگاهها میباشد که بخش اول مربوط به امانت کتاب بین کتابخانهای است که کتاب امانت داده شود و نیاز افراد برطرف شود و کسانی که بر اساس تفاهم نامه عضو مجمع شدهاند از این خدمات متقابل استفاده میکنند.
وی افزود: فاز دوم؛ مطالعه در محل است که کسی که عضو کتابخانه باشد میتواند به جای دیگر بیاید و از فضای کتابخانه دیگر هم استفاده کند؛ فاز سوم هم بخش امانت است که فرد متقاضی با معرفی نامه کتابخانه مبدأ میتواند کتاب مورد نیاز خود را از کتابخانه دیگر عضو این مجمع به امانت بگیرد و استفاده کند.
کلید واژه ها: کتابخانه - استان قم -
یکشنبه 24 آبان 1394 - 20:36:03
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]