واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: خواننده ايرلندي در نشست مطبوعاتي با خبرنگاران ايراني شركت كرد؛كريس ديبرگ در تهران - گيسو فغفوري
سرانجام كريس ديبرگ ايرلندي خواننده مشهور دهه 70 به ايران آمد، تا هم ديداري با مردم داشته باشد و هم مقدمات برپايي يك كنسرت مشترك با گروه پاپ آريان را فراهم كند.بسياري حضور او را در ايران باور نداشتند، همانطور كه پرسشهاي بسيار درباره نحوه زمان و چگونگي برگزاري كنسرتش هنوز هست و ادامه دارد. هرچند بهطور قطع ميگويند كه او كنسرت مشتركش را حتما در پايتخت ايران - جايي كه آرزو و روياهاي كودكي او بود- برگزار خواهد كرد.
ايران؛ روياي كودكي كريس ديبرگ
صبح روز 8 خرداد در تالار رايزن فرهنگي جمعي از خبرنگاران ايراني و خارجي در كنفرانس مطبوعاتي كريس ديبرگ شركت كردند. كنفرانسي كه براي ورود اين خواننده چراغها را خاموش كردند و ترانه مشترك او و گروه آريان را از دو تلويزيون سالن پخش كردند. او به همراه گروه همراهش با يك كاپشن چرمي مشكي و لبخندي كه تا انتهاي كنفرانس مگر در چند دقيقه كوتاه از لبانش حذف نشد با موج عكاسان وارد شد. در همان تاريكي به پشت صندلي رفت و با ديدن تصوير خودش و گروه آريان باز هم لبخند زد كه نشان ميداد از نتيجه كارش خشنود است.
او به فارسي سلام كرد و گفت و ادامه داد:
و به انگليسي از خوشحالي گفت؛ خوشحالي حضور در تهران و اين كنفرانس، از كودكياش گفت. از روياهايش گفت هنگامي كه پسربچه كوچكي بود و هنگام خواب كتابهايي درباره ايران و فرهنگ، تاريخ و تمدن قديمي ايران ميخواند و هميشه آرزو داشت به ايران بيايد و سرانجام اين اتفاق افتاد. او گفت:
محسن رجبپور مديرعامل شركت ترانه شرق كه بارها در سراسر نشست اعلام كرد اين سفر شخصي است و از سوي نهاد و ارگاني دعوت انجام نگرفته است، از ديدار كريس ديبرگ با مردم گفت؛ از اينكه با همه دست ميداده و دوست داشت با همه صحبت كند و با آنان آشنا شود.
اين نشست، نشستي براي آشنايي بيشتر با افكار، عقايد و احساسات كريس ديبرگ بود. مردي از زمانهاي دور با انواع و اقسام خاطرهها و سليقهها، مردي كه بارها تاكيد كرد حضورش در ايران تنها براي علاقهاش به اين كشور و برگزاري كنسرت است. او براي بازگرداندن شهرتش و در صدر امور و اخبار قرار گرفتن نيامده است، نميتواند بگويد در دوران اوج است يا فرود، اين را ديگران بايد بگويند اما به نظرش سرحال است و همچنان توانا. او از اين همه اشتياق مردم به خودش و آهنگهايش شگفتزده شده بود و دوست داشت از ايران، از موسيقي ايراني و تمدن ايراني بيشتر بداند.
بايد بيشتر درباره موسيقي ايران بدانم
از كريس دي برگ درباره شناختش درباره موسيقي شرقي و ايراني پرسيدند. اينكه چهقدر آن را ميشناسد و چهطور با گروه آريان آشنا شده است. اينكه چهطور خوانندهاي از نسل پيشين توانسته با جوانان پاپ ايراني همراه شود. بارها و بارها پرسشها از او درباره شناختش از موسيقي ايران بود. اينكه آيا ميخواهد با گروههاي سنتي ايران آشنا شود يا خير؟ آيا ميخواهد همانطور كه در پاريس و بيروت ترانهاي به ياد اين شهرها سروده است درباره تهران و ايران نيز ترانهاي بخواند؟ سوالها زياد بود و او بارها و بارها از احساساتش گفت، احساساتي كه گاه مترجم همزمان توان برگرداندنآن را نداشت.او درباره آشنايياش با موسيقي شرق چنين گفت: مصري را ميشناسم و هم آهنگهاي دختر جوان بيروتي را شنيدهام. كشف اين موسيقي براي من اتفاق بود. من اين نسخه مشترك را ترجيح ميدهم.> او البته تاكيد كرد: بعد محسن رجبپور اضافه كرد كه در اين مدت كريس ديبرگ از افتخاري و چند نفر ديگر از موسيقيدانان معروف ايران قطعاتي را شنيده است. قطعه مشترك چنين ساخته شده بود كه قطعه ترانه را ساخته بود و بخشهاي ايراني را خالي گذاشته بود و براي گروه آريان فرستاده بود و سپس خواننده و ترانهسراي اين گروه بخش فارسياش را سروده و بعد به صورت مشترك اين قطعه اجرا شده بود. رجبپور گفت كه به كريس ديبرگ پيشنهاد دادند اين اتفاق در مورد يك قطعه سنتي ايراني نيز تكرار شود.
آمدهام كنسرت برگزار كنم
تعداد زيادي از سوالات خبرنگاران نگراني درباره نحوه اجراي كنسرت در ايران بود، چه خبرنگاران خارجي چه خبرنگاران ايراني. كنسرتي كه هنوز نه مكان آن معلوم است و نه زمان آن و همه چيز بستگي به گفتوگوي دو نفره برنامهريزان ايراني و ايرلندي دارد. به همراه گروهش به ايران آمده است تا درباره مكانها و امكانات فني سالنهاي مختلف تهران چه در تابستان و چه در زمستان اطلاعات جمع و ارزيابي كنند. هر دو طرف علاقهمند به برگزاري كنسرت در ايران هستند و اين علاقه سبب شده است كه توافقات مالي بعد از آن توافق نهايي انجام گيرد. البته هنوز هيچ چيز مشخص نيست، اما همه چيز براي برگزاري كنسرت آماده است، حتي به قول رجبپور، مدير دفتر موسيقي وزارت ارشاد از قبل در اين زمينه اعلام آمادگي كرده است فقط منتظر زمان برگزاري است. چند تا از سوالها درباره نحوه اجراي كنسرت بود. هرچند هنوز هيچ چيز معلوم نيست، اما اطلاعات ابتدايي اين است، قرار بود كنسرت تابستان برگزار شود، اما به دليل تور كنسرت كريس ديبرگ در اروپا احتمالا در نوامبر يا اكتبر برگزار ميشود.هنوز معلوم نيست چه قطعاتي در اين كنسرت اجرا خواهد شد. محسن رجبپور در بخشي از نشست از ناباوري خبرنگاران از حضور اين خواننده مطرح جهان در ايران و اجراي قطعه مشترك با گروه آريان شكايت داشت و تاكيد كرد: او تاكيد داشت اگر كنسرت برگزار نشده است، يعني تمام تلاشهايش به نتيجه نرسيده است.رجبپور تاكيد كرد: به هر حال فعلا قرار شده 8-7 قطعه را گروه آريان اجرا كنند و 8-7 قطعه را كريس ديبرگ. در انتها نيز همين قطعه مشترك يا قطعه ديگري كه شايد در اين مدت ساخته شود را اجرا ميكنند. از نظر كريس ديبرگ كنسرتهايش آنقدر طولاني است كه گاه به مخاطبان ميگويد كه با لباسخواب و مسواك بيايند.
البته باور كردن اينكه كنسرت در ايران با حضور كريس ديبرگ آن هم هنگامي كه تنها چند ماه به برگزاري انتخابات رياستجمهوري دهم مانده است كمي سخت باشد، اما فعلا هر دو طرف در تلاش براي فراهم كردن امكانات و مشخص كردن زمان و مكان مناسب هستند. بارها در اين نشست از قطعه سخن گفته شد و اينكه اگر امكانش فراهم شود در كنسرت اجرا ميشود.
البته از نظر رجبپور، حضور كريس ديبرگ بخشي از اين مجوز است، هرچند هنوز هيچ مجوزي به صورت كتبي درخواست نشده است.
تهران، امنتر از لسآنجلس و لندن
از كريس ديبرگ بارها درباره حضورش در ايران پرسيدند، درباره تصوراتش، درباره امن و غيرامن بودن آن، درباره هراسش و درباره هشدارهايي كه به او قبل از آمدن به ايران ميدادند.او هم از احساساتش گفت؛ گاهي شاعرانه و گاهي رك و صادقانه. او گفت:
او ادامه داد: با اينكه او را از آمدن به تهران نهي كرده بودند، او احساسش را چنين بيان كرد: كه اين سخنان تشويق خبرنگاران را به همراه داشت.او البته اضافه كرد: از او درباره حسي كه به جوانان ايران دارد، هم پرسيده شد. او گفت:
او اطلاعات مختلفي از ايران داشت. اينكه بيش از نيمي از جمعيت كشور، جوانان هستند و خانمهاي زيادي به دانشگاه ميروند و جزو نيروهاي كار تحصيلكرده هستند.
او گفت: هنگامي كه از خواننده قديمياي كه هنوز هم به اجراي موسيقي در سراسر جهان ميپردازد درباره نكتههاي منفي ايران پرسيدند، گفت:
غذا، احساس و باز هم دليل آمدن
هنگامي كه از او درباره زوال موسيقي پاپ پرسيدند، گفت كه اگر فرصت 6 ساعته داشت درباره آن سخن ميگفت. اما به نظر او اين سخنان پدران و مادران جوانان امروز است. او گفت:
از او درباره حضور تعدادي از خوانندگان در دبي و ايران پرسيدند. او گفت: البته او نگفت اگر موانع سبب شوند كه او نتواند در ايران كنسرت دهد باز هم اين قدر خوب درباره ايران فكر ميكند يا نه. همچنين گفته نشد كه آيا در صورت برگزار نشدن كنسرت امكان اجراي اين برنامه در ايرلند و يا نقطه ديگري از جهان فراهم خواهد شد يا نه.
يكي از بحثهاي نشست، فعاليتهاي خيرخواهانه در زمينه غذا بود. قرار شده است برنامه جهاني غذا در ايران دنبال شود. همچنين كريس ديبرگ اعلام كرد كه مانند ديگر همكارانش به فعاليتهاي خيرخواهانه ميپردازد، مثل اكنون كه مشغول بيمارستانسازي است و يا بارها در زمينه مخالفت با جنگ فعاليت كرده است. او همچنين اين ترانه مشترك را ترانهاي براي صلح و احترام به بشريت دانست. او بارها در طول نشست اعلام كرد كه آرزو و رويايش اجراي كنسرت در ايران است. اينكه چهار دهه در اوج شهرت بوده و اكنون نيازي ندارد كه با آمدن به ايران باز هم خود را بر سر زبانها بيندازد. هرچند از نظر خانوادهاش او براي روي صحنه رفتن كمي پير است.
براي تغيير نگاه آمدهام
كريسديبرگ بارها در اين نشست با خوشبيني از ايران سخن گفت حتي وقتي با نگراني درباره آزادي بيان و مجوز از او ميپرسيدند. او البته تاكيد كرد:
خاطرهاي كه ميماند
قرار است تمام توافقها در زمينه اجراي كنسرت مشترك بعدا اعلام شود. غير از مردمي كه از نزديك با خاطرههاي جواني خود -كريسديبرگ- ديدار كردند لحظههايي هم در ياد ميماند.در تمام مدت او لبخندي بر لب داشت و از مردم ايران به خوبي ياد كرد. وقتي روي فرش قرمز ايستاد تا عكاسان از او عكس بگيرند، گفت فرش ايراني را دوست دارد. او با زباني شاعرانه از نحوه گفتن ترانه و از ترانههاي آشنايش ميگفت. هنگامي كه به سختي نام شاعر بزرگ ايران فردوسي را بر زبان برد و از عظمت اشعار او گفت، يا هنگامي كه از اجراي برنامههاي مشترك در فرانسه و اسپانيا بعد از ايران گفت، شاعرانه سخن ميگفت.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 552]