واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: امریکا مقابله با ایران را در حوزههای دیگر جستوجو میکند
نویسنده : مهدی پورصفا
با گذشت چندين ماه از توافق ايران و كشورهاي 1+5 در وين به نظر ميرسد، خوش بينيهاي مفرط از اين تفاهمنامه به تدريج در حال زايل شدن است و برخي اميدواريهاي افراطي جاي خود را به واقع بينيهاي منطقي دارد. اختلافات بين ايران و امريكا، به خصوص درحوزه منطقهاي به شدت در حال شعلهور شدن است و كار تا به آنجا ادامه يافته كه برخي از نبرد همه جانبه امريكا عليه ايران سخن ميگويند.
در نقطه مقابل، ايران نيز براين نكته تاكيد ميكند كه در هيچ حوزهاي با امريكا مذاكره نخواهد كرد و مواضع منطقهاي ايران هيچ تغييري در آينده نخواهد داشت. از سوي ديگر نقاط شكاف بين ايران و امريكا بار ديگر در حوزههاي مختلف در حال سربرآوردن است، به گونهاي كه برخي از مقامات امريكايي آشكارا ايران را به جنگ نيابتي تهديد نكنند.
اشتون كارتر، وزير دفاع امريكا در گفت و گو با نشريه آتلانتيك به اين نكته اشاره كرد كه اگر كشورهاي عربي به دنبال مقابله موثر با ايران هستند بايد نيروهاي زميني خود را به ميدان بياورند واز فاصله 30هزار پايي هيچ اقدامي مؤثر نخواهد بود. بسياري از تحليلگران اين سخنان را به عنوان نشانهاي از تلاش امريكا براي وارد كردن كشورهاي عربي به يك جنگ نيابتي با ايران دانستند.
با اين حال به نظر ميرسد كه امريكا دشمن سرسخت تر ديگري را براي مقابله با سياستهاي منطقه اي ايران برگزيده است. يكي از مهم ترين ترفندهايي كه كارشناسان به آن اشاره كرده و آن را محملي براي بازگشت تحريمهاي قبلي امريكا ميدانند، استفاده از حربه تروريسم است. در حقيقت بر اساس قانون پاتريوت، دولت امريكا اين امكان را دارد كه شركتها و بانكهايي را كه با گروههاي تروريستي در ارتباط هستند مورد تحريم قرار دهد. اساسا اين قانون هيچ ارتباطي به مقابله با تحريمهاي هسته اي نداشته و جزو تعهدات امريكا براي لغو تحريمها در برجام نيست.
از همين رو است كه جناحهاي جنگطلب امريكايي به دنبال اين هستند كه اين قانون را تقويت و از آن به عنوان حربهاي عليه ايران استفاده كنند.
حزب الله اولويت بعدي است
يكي از بهانه هايي كه در امريكا براي اعمال تحريمهاي مجدد مورد تاكيد قرار گرفته است، استفاده از حربه ارتباط با حزبالله است. در همين رابطه نيز لايحهاي در سناي امريكا براي تشديد مجازات ارتباط با حزبالله در جريان است.
اليوت انگل، سناتور دمکرات کميته امور خارجي در اين زمينه اظهار داشت: همه ميدانيم که حزب الله بدون حمايت ايران نمي تواند به بقاي خود ادامه دهد و کنگره بايد اقدامي انجام دهد. به گفته انگل، او و همکارانش روي اين طرح کار ميکنند اما برخي منابع ميگويند در اين طرح از قانون تحريمهاي جامع ايران مصوب سال 2010 به عنوان يک الگو استفاده شده است. به اين ترتيب بخشهاي بانکداري لبنان و اروپا نيز در صورت تعامل مالي با حزب الله تحريم ميشوند. اروپا تحت فشار امريكا در تابستان گذشته شاخه نظامي حزب الله را در فهرست سازمانهاي تروريستي قرار داد اما همچنان از اينکه شاخه سياسي حزب الله را نيز به اين فهرست اضافه کند، سر باز ميزند. مت لويت، مقام سابق خزانه داري امريكا ادعا ميکند هدف اصلي، قطع بودجه ايرانيان براي حزب الله است.
سپاه سازمان تروريستي است
با اين حال تروريستي خطاب كردن حزب الله نيز نميتواند مقصود كامل قانونگذاران امريكايي را برآورده كند، از همين رو است كه فاز ديگري براي تروريستي خطاب كردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايجاد شد.
بر اين اساس تمام اركان و بانكهاي ايراني كه هرگونه ارتباطي با سپاه پاسداران انقلاب اسلامي داشته باشند مورد تحريم قرار ميگيرند و اين عملا بازگشت به شرايط پيش از برجام است. از همين رو است كه تلاشهاي جديدي به رهبري سناتورهاي امريكايي براي معرفي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي به عنوان يك سازمان تروريستي آغاز شده است. در مجلس نمايندگان، «ميشل مک کائول،» نماينده جمهوريخواه از ايالت تگزاس و در مجلس سنا، «تد کروز»، سناتور جمهوريخواه از ايالت تگزاس اين طرح را ارائه کردهاند. آنها از وزير خارجه امريكا خواستهاند طبق قانون امريكا سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را يک سازمان تروريستي معرفي کند.
جالب اينجاست كه اين طرح براي اولين بار در سال 2007 مطرح شده است و در آن زمان نيز نمايندگان كنگره امريكا به اين طرح رأي منفي دادند، اما پس از هشت سال از آن زمان بار ديگر سناتورهاي امريكايي طرح خود را مطرح كردهاند.
براساس نامهاي كه در جلسه کميته امور خارجي مجلس نمايندگان امريكا خطاب به اوباما خوانده شد، موظف است سپاه پاسداران را در ليست سازمانهاي تروريستي قرار دهد. اين در حالي بود که تعدادي از نمايندگان حاضر در اين جلسه از اين مسئله مطمئن نبودند و عقيده داشتند شواهد لازم و کافي براي اعلام سپاه پاسداران به عنوان سازمان تروريستي وجود ندارد. با اين حال جواب دولت امريكا نشان داد كه دولت اين كشور توانايي رويارويي با اين مسئله را ندارد.
امريكاييها چگونه در مقابل سپاه كوتاه آمدند
پس از مطرح شدن اين طرح يک مقام وزارت امور خارجه امريكا که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد با وجود اينکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران در سراسر جهان عمليات خصمانه انجام ميدهد، اين وزارتخانه بر اين باور است که سپاه پاسداران يک سازمان تروريستي نيست و در حال حاضر زمان آن نرسيده که سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران را يک گروه تروريستي در نظر بگيريم.
بنابر گزارش رسانههاي امريكايي ، وزارت خارجه امريكا معتقد است تحريمهاي اعمال شده عليه سپاه پاسداران ايران براي مهار رفتارهاي خصمانه اين نهاد کافي است. اين تحريمها به دليل شرکت کردن نيروهاي سپاه يا تلاش آنها براي حضور در فعاليتهاي مرتبط با گسترش سلاحهاي هستهاي و افزايش سلاحهاي کشتار جمعي اعمال شده است. وزارت خزانهداري امريكا نيز تحريمهايي عليه اين نيروها اعمال کرده است. اشاره اين مقام امريكايي به تحريمهايي است كه دولت امريكا عليه نيروي قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و همچنين قرار سازندگي خاتم الانبيا و ساير نهادهاي سپاه اعمال كرده تا به زعم خود جلوي فعاليت ايران در حوزههاي مد نظر خود را بگيرد و بتواند سياستهاي راهبردي ايران را در منطقه بي اثر كند. اين پاسخ وزارت امورخارجه امريكا در حقيقت اعترافي روشن به اين مطلب بود كه امريكاييها عملاً ترجيح ميدهند كه به هيچ عنوان خود را در يك رويارويي مستقيم با سپاه پاسداران انقلاب اسلامي قرار ندهند. كمااينكه در صورت چنين اقدامي براي اولين بار است كه نيروي رسمي يك كشور از سوي كشور ديگر به عنوان يك نيروي تروريستي قلمداد ميشود. شايد اين مسئله عرصه را براي اعمال تحريمهاي جديد عليه ايران هموار كند،اما عملاً امريكاييها را در موقعيت جنگي عليه ايران قرار ميدهد و ميتواند تبعات جبرانناپذيري براي امريكاييها به همراه داشته باشد.
رويارويي با ايران چيزي نيست كه امريكاييها هم اكنون به دنبال آن باشند. امريكاييها هميشه در مقابل سپاه كوتاه آمدهاند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]