واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ آبان ۱۳۹۴ (۱۱:۴۵ق.ظ)
پرواز پرنده روسي در آسمان ايران روسيه بالاخره به ايران سوخو مي فروشد موج - حال که با وضعيت اقتصادي فعلي کشور مجبوريم ناوگان هوايي کشور را با هواپيماهاي اجاره اي تجهيز کنيم بهتر است وزارت راه و شهرسازي نسبت به انتخاب نوع هواپيما حساسيت بيشتري نشان دهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، رئيس شرکت هواپيمايي سوخو اعلام کرد که در صورتي که ايران از اين شرکت هواپيما بخرد امکان ورود طرفهاي ايراني در برنامه ساخت اين هواپيما بررسي ميشود.
تاراسنکو افزود: ايران ميتواند در روند توليد SSJ100 در خاک خودش شرکت کند اين امر پس از آزمايش ظرفيتهاي صنعتي ايران و کسب مجوزهاي ضروري امکانپذير است. بر اساس صحبتهاي ايليا تاراسنکو ايران بسيار علاقهمند است تا از روسيه هواپيماي سوخو سوپرجت 100 را خريداري کند و گويا اين خريد پس از برداشته شدن کامل تحريمها از روسيه انجام خواهد شد.
به گفته رئيس شرکت هواپيمايي سوخو؛ قرار است اين شرکت 100 هواپيماي سوخو سوپر جت 100 را به ايران بفروشد. اما سوخوي سوپر جت 100 چه نوع هواپيمايي است؟
هواپيماي سوخوي سوپرجت – 100، نام سري هواپيماي مسافر بري روسي است که براي مسيرهاي کوتاه ساخته شده است. اين هواپيما کار مشترک شرکت هواپيماهاي ميهني سوخوي و برخي شرکتهاي خارجي است. سري «هواپيماي سوخوي سوپرجت – 100» مجهز به دو موتور است و ظرفيت 78 تا 98 مسافر را دارد.
اولين سري هواپيماهاي «سوخوي سوپرجت – 100» روز 4 نوامبر سال 2010 پرواز اول خود را انجام داد... اين هواپيما به شرکت هواپيمايي «ارم آويا» اختصاص داده شد است. دومين سري اين هواپيما به شرکت «ايرفلوت» تعلق دارد و اولين پرواز خود را روز 31 ژانويه 2011 انجام داد. سوم فوريه 2011 نيز شرکت هواپيمايي بينالمللي «ماک» سري هواپيماي «سوخوي سوپر جت – 100 را تائيد کرد.
رقيبان اين هواپيما را ميتوان هواپيماهاي Embraer E-Jet (برزيل، سوريه) و Bombardier CRJ (کانادا، سوريه)، ARJ21 (چين، در حال آزمايش) و Ан-148 (اوکراين – روسيه، در حال آزمايش) خواند. با توجه به مشارکت شرکتهاي اروپايي در ساخت اين هواپيما، سوخو نميتواند به تنهايي در اين زمينه تصميم بگيرد.
رسانههاي روسي پيشتر اعلام کرده بودند، ايران و روسيه در مذاکرات مربوط به سوخو سوپرجت-100 به موافقت اصولي دستيافتهاند و گفتوگوها در اين زمينه ادامه مييابد.
سوخوي سوپر جت 100، نخستين هواپيماي صدنفره دنياست که به صورت «FLY-BY-WIRE» هدايت ميشود که هيچ تفاوتي با هواپيماهاي مدرن «ايرباس» ندارد و سطوح فرامين هواپيما توسط فرمان هاي الکترونيکي هدايت ميشوند و در نتيجه با کمترين ميزان فشار بر خلبان بيشترين ميزان دقت را دارد.
اين هواپيما محصول همکاري مجموعهاي از صنايع هواپيمايي غرب و شرق است و تمامي سازندگان قطعات اصلي آن مثل موتور، هاي فرود، سامانههاي الکترونيکي و ديگر قطعات توسط کمپانيهاي معروف آمريکايي و اروپايي مانند Goodrich, Sutton و.. هستند.
الکساندر روبتسف رييس شرکت ليزينگي «ايليوشين فينانس» نيز اعلام کرده است که با سفارش دهندههاي ايراني در حال مذاکره است تا با رفع تحريم ها، به احتمال زياد تا پنج فروند هواپيماي سوپرجت-100 به ايران به صورت ليزينگي تحويل شود.
«ماکسيم سوکولوف» وزير حمل و نقل روسيه نيز چندي پيش گذشته اعلام کرد که ايران و روسيه در حال مذاکره در مورد تحويل سوخو سوپرجت-100 هستند.
اين شرکت شهريور ماه گذشته نيز در جريان برگزاري نمايشگاه هوافضاي ماکس 2015 مسکو و مذاکره با مقامات ايراني براي برنامهريزي فروش اين هواپيماها به ايران پس از تحريمهاي ضد ايراني اعلام آمادگي کرده بود.
نکتهاي که نبايد فراموش شود آن است که اين هواپيما نسبت به نمونههاي مشابه خود در مرتبه پايينتري از کيفيت قرارداد و به گفته کارشناسان صنعت هوانوردي اينت هواپيما ميتواند جايگزينهاي بهتر و باکيفيتتري داشته باشد.
اين که هواپيماي سوپرجت سوخو حتي در اولين پرواز آزمايشي خود در اندونزي نيز دچار سانحه شده و سقوط کرده موضوعي نيست که بتئوان از کنار آن به سادگي گذشت.
توضيح بيشتر آنکه سوخو ساخت روسيه است و براي دماي سرد بييش از 20- درجه سانتي گراد ساخته شده و بعيد به نظر مي رسد که اين هواپيما بتوانهد در آب و هواي گرم و خشک کشور ما و در مناطقي مانند سيستان و بلوچستان،اهواز و مانند آنها پرواز موفقي داشته باشد.
پيش از اين نيز شرکت هاي هواپيمايي ايرباس و بوئينگ نيز براي فروش هواپيما به ايران ابراز علاقه کرده اند و حتي مذاکراتي نيز براي خريد هواپيما از اين شرکت ها انجام شده است اما پس از آنکه وزير راه و شهرسازي گزينه خريد هواپيما را کمرنگ اعلام کرد تمامي توجهات در وزارت راه و هواپيمايي کشوري به سوي اجاره هواپيما معطوف شد.
گفتني است حال که بودجه هاي کشور نمي تواند هزينه هاي مربوط به خريد هواپيما را تامين کند و قرار است ناوگان هوايي کشور با هواپيماهاي اجاره اي تجهيز شود بهتر است که نوع هواپيماها به گونه اي انتخاب شود که عمر مفيدشان در کنار کيفيت و امنيت بالا باشد نه آنکه نوعي از هواپيماها انتخاب شود که حتي نتوانند در شرايط جوي آسمان ايران پرواز کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]