واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبری؛
زبالههای میلیاردی پیشروی کردند/«آشغال سنگ»محیطزیست رااشغال کرد
شناسهٔ خبر: 2961164 - دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۹
استانها > لرستان
بروجرد - ماجرای آشغال سنگهای میلیاردی حالا تا بیخ گوش محیطزیست نیز پیشروی کرده تا مدیرکل محیطزیست لرستان از تخلیه ضایعات سنگبریهای شهرستان بروجرد در حریم این اداره خبر دهد. خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان لرستان با معادن غنی خود ۲۷ درصد تولیدات این صنعت را در ایران و سه درصد تولیدات صنعت سنگ دنیا را در اختیار دارد. بهرغم همه چالشها در حال حاضر بخش عمدهای از اشتغال حوزه صنعت لرستان در اختیار صنعت سنگ است بهطوریکه برخی آمارها از اشتغال نزدیک به ۱۷ هزار نفر در این بخش خبر میدهد. این در حالی است که بهرغم ظرفیت تولید و اشتغالی که در صنعت سنگ لرستان وجود دارد، متأسفانه این صنعت با مشکلات عدیدهای دستبهگریبان است که فعالیت سنتی واحدهای سنگبری، خام فروشی سنگ لرستان و ضایعات بالای این صنعت بهتنهایی برای عدم کامیابی این صنعت جهانی کافی است. ضایعات بالای این صنعت از مشکلاتی است که فریاد متولیان حوزه سنگ را بلند کرده و دل محیطزیست را خون کرده است تا این بار معضل تا بیخ گوش محیطزیست هم پیش برود و موجب شکایت از شهرداری بروجرد شود.
مهرداد فتحی بیرانوند صبح دوشنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: اتحادیه ۱۴ کارگاه صنعتی بروجرد از شهرداری این شهر به دلیل برخورد نکردن و عدم جلوگیری از تخلیه نخالههای سنگریهای بروجرد به محیطزیست بروجرد شکایت کردند. وی بابیان اینکه تخلیه ضایعات سنگبری غیرقانونی در جنوب شهر بروجرد و درست پشت اداره محیطزیست بروجرد اتفاق افتاده است گفت: متأسفانه با توجه به مکانیابی که توسط کمیته پسماند شهر بروجرد در محل «سراب زارم»، منطقه موسوم به «گلال کبیر» برای دپو ضایعات سنگبری در نظر گرفتهشده اما نخالههای سنگبری در محل قدیمی و بلااستفاده کورههای قدیمی شهر بروجرد تخلیه میشوند و این امر باعث آلودگی آبهای منطقه و از همه مهمتر آلودگی هوا شده است. مدیرکل محیطزیست لرستان بابیان اینکه ۱۴ کارگاه صنعتی با صدها کارگر در این محل مشغول به فعالیت وزندگی هستند گفت: با این اقدام واحدهای سنگبریها سلامت این افراد به خطر افتاده و سرمایهگذاران نیز به فکر تعطیلی کارگاهها هستند. فتحی بیرانوند گفت: این آلودگی موجب شده هم چهره شهر زشت شود و هم این ضایعات آلودگی زیستمحیطی برای طبیعت به وجود آورده است. وی بابیان اینکه این واحدهای صنعتی از محیطزیست خواستهاند که از شهرداری بروجرد بخواهیم هر چه سریعتر محل غیرقانونی تخلیه ضایعات سنگبریهای بروجرد را تعطیل و با متخلفان برخورد کند گفت: طبق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی کسانی که سلامت عمومی مردم را به خطر بی اندازند به یک سال حبس و همچنین جریمه نقدی محکوم میشوند.
بنابراین گزارش وضعیت ضایعات سنگ در استان لرستان در حالی است که متولیان امر میگویند که ۴۰ درصد سنگ واحدهای سنگبری لرستان تبدیل به ضایعات میشود تا سرمایهای نزدیک به ۱۰۰ میلیارد تومان دور انداخته شود. خداداد قیاثوند رئیس هیئتمدیره کانون سنگ ایران پیشازاین در گفتگو با مهر بابیان اینکه ۴۰ درصد تولیدات این صنعت در قالب ضایعات دور انداخته میشود تا به معضلی زیستمحیطی تبدیل شود گفته بود: بازیافت ضایعات معدنی موضوعی است که پنج سال پیش موردبررسی قرارگرفته و در این زمینه تدابیری نیز اندیشیده شده است. وی ادامه داد: در این راستا برای استانهایی که دارای واحدهای سنگبری هستند پنج واحد بازیافت ضایعات معدنی پیشبینی شد که تاکنون تنها یکی از این واحدها توانسته منابع مالی موردنیاز خود را از صندوق توسعه ملی بگیرد. رئیس هیئتمدیره کانون سنگ ایران ادامه داد: این واحد در استان لرستان بوده که هماکنون در حال واردات ماشینآلات موردنیاز است. قیاثوند با اشاره به دیدار اخیر اعضای این هیئتمدیره با وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در این دیدار وزیر روی بازیافت ضایعات صنعت سنگ تأکید جدی کرده و از هیئتمدیره کانون سنگ ایران خواستند وقت ویژهای روی این موضوع گذاشته و پیگیری کنند. وی با اشاره به شکایتها و گلایههای متعدد محیطزیست از آلودگی ناشی از دورریز لجن سنگبریها بیان داشت: نبود جای مناسب برای دورریز این ضایعات از یکسو برای محیطزیست و از سوی دیگر برای معدن دار و واحدهای سنگبری ایجاد مشکل کرده است.
کارشناسان محیطزیست استان لرستان در این رابطه با انتقاد از وضعیت آلودگی این صنعت معتقدند: لجن ناشی از فعالیت سنگبریها تبدیل به پودری میشود که در اثر پخش شدن آن در بافت خاک یا در رودخانهها موجب آلوده شدن محیطزیست شده و خاک را به سمت قلیایی شدن میبرد و این آلودگیها تأثیر سویی روی رشد گیاهان دارد. آنها یکی دیگر از ضایعات سنگبریها را لاشهسنگها عنوان کرده و میگوید: علاوه بر این پودرهای حاصل از فعالیت سنگبریها با جذب آب تبدیل به سیمانی میشود که زمین کشاورزی را از حاصلخیزی میاندازد و از سوی دیگر رها کردن لجنهای حاصل از فعالیت سنگبریها در کنار جادهها و رودخانهها منظره زیستمحیطی را با مشکل جدی مواجه میکند. این سخنان فعالان محیطزیست در حالی مطرح میشود که متخصصان امر معتقدند که ضایعات کارخانههای سنگ که در مراحل مختلف تولید ایجاد میشود بخشی از آن قابلیت استفاده و بازیافت در کارخانههای سنگکوبی رادارند که باید به این امر از سوی متولیان توجه شود. با این تفاسیر باید از دو دیدگاه به چالش «ضایعات» در صنعت سنگ پرداخت. از یکسو سرمایهای که بهراحتی از پیکره این صنعت جداشده و در قالب ضایعات دور ریخته میشود و از سوی دیگر زخمی که این ضایعات بر پیکره محیطزیست وارد میکند و اثرات تخریبی بلندمدتی که بر جای میگذارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]