واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
العرب مدعی شد:
هشدار عربستان به عمان بر سر رابطه با ايران اين سفر 10 روز بعد از سفر يوسف بن علوي، وزير امور خارجه عمان به دمشق و ديدارش با بشار اسد، رئيس جمهوري سوريه انجام شد. در آن سفر وزير امور خارجه عمان يادآور شد که رياض کناره گيري بشار اسد از قدرت را تنها راه حل براي پايان دادن به بحران سوريه مي داند.
به گزارش فرهنگ نیوز، کارشناسان سفر سرزده عادل الجبير، وزير امور خارجه عربستان سعودي به عمان که روز پنج شنبه انجام شد را مهم دانستند و آن را تلاشي از سوي رياض براي ملزم کردن مسقط به حفظ مصالح کشورهاي شوراي همکاري خليج فارس تفسير کردند. آنها همچنين هدف ديگر اين سفر را ميانجي قرار دادن عمان ميان عربستان و ايران براي اين که تهران به نگراني هاي کشورهاي حاشيه خليج فارس پايان دهد و نقش عربستان را بپذيرد، دانستند.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، اين سفر 10 روز بعد از سفر يوسف بن علوي، وزير امور خارجه عمان به دمشق و ديدارش با بشار اسد، رئيس جمهوري سوريه انجام شد. در آن سفر وزير امور خارجه عمان يادآور شد که رياض کناره گيري بشار اسد از قدرت را تنها راه حل براي پايان دادن به بحران سوريه مي داند.
در سفر عادل الجبير به مسقط پرونده هاي سوريه و يمن و روابط دو جانبه محور گفت وگوهاي او با همتاي عماني اش و ديگر مقامات عماني بود.
اين در حالي است که سلطان قابوس بن سعيد، پادشاه عمان به دليل بيماري همچنان در خارج از کشور به سر مي برد و تنها در حالت هاي مهم و اضطراري مقامات عماني امور را با او هماهنگ مي کنند. همچنين بيشتر مسائل بين المللي و منطقه اي توسط يوسف بن علوي، وزير امور خارجهعمان دنبال مي شود. عربستان سعودي و ديگر کشورهاي عربي حوزه خليج فارس از اين نگرانند که دور بودن پادشاه عمان از کشور در مواضع معتدل عمان در پرونده هاي منطقه اي و همچنين نقش ميانجي آن در حل بسياري از بحران هاي منطقه تاثير بگذارد.
ناظران مسائل عربستان مي گويند که الجبير در ديدار خود از مسقط بحران جاري در يمن را در ميان گذاشت و ادعا کرد اگر بحران يمن از طريق کشورهاي عربي حوزه خليج فارس حل نشود و نفوذ ايران از آن دور نشود، آن چه وي تهديد نفوذ ايران دانست، مي تواند تا کشورهاي همسايه از جمله عمان نيز گسترش يابد. او همچنين ادعا کرد اين تاثيرات نه تنها مي تواند شامل ناآرامي هاي امنيتي باشد بلکه مي تواند شامل اوضاع وخيم اقتصادي که عمان از آن رنج مي برد نيز شود.
وي هشدار داد که کاهش قيمت نفت که بر وضعيت اقتصادي عمان تاثير سوء گذاشته مي تواند با افزايش نفوذ ايران در منطقه بيش از پيش بر اوضاع اقتصادي عمان تاثير بگذارد.
همچنين منابع نزديک به کشورهاي عربي حوزه خليج فارس ادعا کردند که الجبير به اطلاع مقامات عماني رسانده که عربستان اطلاعاتي در اختيار دارد که نشان مي دهد که ايران در مناطق غربي اين کشور و در مرز يمن و عمان فعال شده و به اسم نزديکي ميان مذاهب تحرکات ديني اي را به سود خود آغاز کرده است.
گفته مي شود يوسف بن علوي در پاسخ به اين اظهارات گفته است که بايد از اختلافات عبور کنيم و آن را چيزي از گذشته بدانيم اما روشن نکرد منظور از اختلافات چيست، آيا منظور اختلاف بر سر پرونده هاي يمن و سوريه است يا منظور ديگري دارد؟
در حالي که روشن است سفر جبير به عمان بر سر اختلافات عربستان با ايران در پرونده هاي مختلف منطقه اي از جمله سوريه و يمن بوده است اما کارشناسان بعيد مي دانند که او موفق شده باشد نظر عمان را در وارد شدن به جبهه خود عليه ايران جلب کند. به ويژه که عمان تنها کشوري است که حاضر به ورود در پيمان نظامي عربستان عليه حوثي ها در يمن نشده و اين مساله باعث ناراحتي رياض شده است.
از سوي ديگر امارات متحده عربي، ديگر کشور درگير در بحران يمن صبح شنبه نخستين گردان نظامي خود را از يمن به کشور بازگرداند تا به اين ترتيب روند بيرون راندن نيروهاي خود از يمن را آغاز کرده باشد.
در عين حال ناظران بعيد مي دانند که سفر جبير به مسقط بتواند تغييري در مواضع عمان در قبال سوريه بدهد.
بر خلاف فشارهاي عربستان و متحدان عربش در شوراي همکاري خليج فارس روابط مسقط با تهران به هيچ وجه تغيير نکرده است و همچنان در بهترين سطح روابط به سر مي برد.
منبع: دیپلماسی ایرانی
94/8/17 - 13:34 - 2015-11-8 13:34:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]