واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: دبيركل خانه كشاورز: *امسال توليدات بخش كشاورزي 25 درصد كاهش مييابد *اگر برنامهريزي و اقدامات به موقع انجام شده بود دامنه خسارات بسيار كاهش مييافت
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: كشاورزي و دامپروري
دبيركل خانه كشاورز با انتقاد از آنچه عدم برنامهريزي و تداركات براي مقابله با بحران خشكسالي و كاهش اثرات سوء آن ميخواند، اظهار كرد: بروز بحران خشكسالي در سال جاري امنيت غذايي جامعه را تهديد ميكند چراكه امسال توليدات بخش كشاورزي در داخل كشور 25 درصد كاهش مييابد و با توجه به اينكه ميزان توليدات در بازارهاي جهاني كاهش و قيمت آن روند افزايشي دارد، نميتوان ميزان كمبود را به راحتي از طريق واردات تامين كرد.
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عيسي كلانتري روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران درباره بحران خشكسالي و بررسي راهكارهاي آن گفت: حادث شدن شرايط خشكسالي در سال جاري از فصل پاييز سال گذشته قابل پيشبيني بود اما عنوان نشدن اين موضوع، ارائه آمار و اطلاعات نادرست باعث از دست رفتن فرصتها و گمراه شدن كشاورزان و وزارت بازرگاني براي تنظيم بازار شده و خسارت حداقل يك و نيم تا دو ميليارد دلاري براساس گران خريدن كالاها از بازارهاي جهاني را در پي خواهد داشت.
وي با انتقاد از رويكرد وزارت جهاد كشاورزي در مواجه با موضوع خشكسالي تاكيد كرد كه اگر برنامهريزي و اقدامات به موقع انجام شده بود دامنه خسارات بسيار كاهش مييافت.
اين درحالي است كه اوايل هفته وزير جهاد كشاورزي در نشستي خبري از درنظر گرفته شدن يك برنامه يكساله براي سال زراعي جاري و يك برنامه سهساله تا پايان سال 89 براي مقابله با خشكسالي و جلوگيري از تنش در بحث توليد كشور خبر داده بود.
كلانتري با بيان اينكه داشتن پاييز خشك حتي در صورت داشتن بهترين زمستان و بهار حداقل 10 تا 12 درصد توليد را كاهش ميدهد، گفت: در حاليكه در اين زمان گندم مازاد مصرف كشور صادر شد و امسال نيازمند واردات حداقل هفت ميليون تن گندم خواهيم بود.
وي همچنين با انتقاد از عدم پيشخريد گندم در سال گذشته قبل از گران شدن آن در بازارهاي جهاني، اظهار كرد: از بين رفتن مواد ژنتيكي همچون گندم دوروم از مواردي است كه عليرغم گران بها بودن در شرايط خشكسالي در نظر گرفته نميشود. باتوجه به اينكه صنايع ماكاروني وابستگي شديدي به گندم دوروم دارند در آيندهاي نزديك با مشكل مواجه خواهند شد چراكه 90 درصد گندم دوروم در شرايط ديمزار توليد ميشود.
كلانتري خودكفايي گندم را به تبليغ سياسي تعبير و ابراز عقيده كرد: با بالا بردن قيمت گندم كشاورزان زمينهاي خود را به كشت اين محصول اختصاص دادند كه با بارندگي مناسب ميزان توليد آن افزايش يافت در حاليكه امسال سطح زيركشت گندم نسبت به سال گذشته كاهش نيافته است به دليل نبود بارندگي حداقل هفت ميليون تن توليد اين محصول كاهش مييابد.
وزير اسبق جهاد كشاورزي با تاكيد بر اينكه هرچه سريعتر و قبل از اينكه با كمبود بيشتر مواد غذايي و افزايش قيمت آن در بازارهاي جهاني مواجه نشدهايم، بايد كمبود توليد داخلي وارد و ذخيرهسازي شود، افزود: با توجه به اينكه 70 درصد حبوبات در شرايط ديم توليد ميشود امسال توليد آن نصف ميشود كه بايد براي تنظيم بازار سريعتر براي خريد با قيمت ارزانتر بازاريابي شود. همچنين با توجه به اينكه در شرايط عادي 700 هزار تن واردات برنج نياز است امسال با كاهش توليد اين نياز افزوده شده كه بايد قبل از افزايش بيشتر قيمت آن در بازارهاي جهاني خريداري و ذخيرهسازي شود اما هم اكنون هيچ ذخيرهسازي نشده و حتي آمار خريد گندم اعلام نميشود.
وي با بيان اينكه قيمت برنج در بازارهاي داخلي بيش از دو برابر افزايش يافته است، تصريح كرد: اين افزايش قيمت ناشي از افزايش قيمتها در بازار جهاني مطرح ميشود درحاليكه قيمت برنج حداكثر 80 درصد در بازارهاي جهاني افزايش يافته است.
البته وزير جهاد كشاورزي چندي پيش اعلام كرده بود كه برنج به دليل اعلام شرايط بحران توسط رسانهها در كشور گران شده چراكه ميزان توليد و ذخيرهسازي و واردات براي سال جاري انجام شده بود و مشكلي در اين زمينه وجود نداشت.
وزير اسبق جهاد كشاورزي با اشاره به اينكه در شرايط خشكسالي دامها در اولين فرصت روانه كشتارگاه ميشوند، اظهار كرد: به دليل وجود واسطهها عليرغم اينكه عرضه دام به بازار بالاست و به قيمت پايين از دامداران خريداري ميشود قيمت گوشت در بازارهاي مصرف كاهش نيافته است و در فصل پاييز با گران شدن گوشت قرمز مواجه خواهيم شد.
در حاليكه به گفته وزير جهاد كشاورزي تاكنون بيش از 240 هزار راس دام مازاد در 15 استاني كه به طور شديد با عارضه خشكسالي روبه رو هستند از دامداران خريداري شده است كه از اين دامهاي خريداري شده تعدادي براي پروار بيشتر و ذخيرهسازي استفاده شده و مقداري نيز به كشتارگاهها فرستاده ميشوند تا در همان استانها گوشتشان مورد استفاده قرار گيرد.
كلانتري با اشاره به اينكه استهلاك بخش كشاورزي ساليانه پنجهزار ميليارد تومان است، تاكيد كرد: بخش كشاورزي نياز شديدي به نگرش عميقتر و زيربناييتر دارد و سرمايهگذاريهاي بالايي را ميطلبد. با توجه به اينكه پرداخت يارانه به هر بخش از كشاورزي به هدر رفتن منابع پولي كشور است ميتوان اين منابع را براي اقدامات زيربنايي در اين بخش هزينه كرد.
انتهاي پيام
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 319]