واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ آبان ۱۳۹۴ (۱۲:۳۷ب.ظ)
ترانزيت نفت خام، ايران را به قطب ترانزيت انرژي در خاورميانه تبديل کند موج - ساير رسانه ها؛ دولت يازدهم با نزديک شدن به موعد لغو تحريمها تلاش مي کند با جلب نظر روسيه و کشورهاي آسياي مرکزي، قفل چندين ساله سوآپ را باز کرده و با ازسرگيري ترانزيت نفت خام، ايران را به قطب ترانزيت انرژي در خاورميانه تبديل کند.
مهر نوشت:
همزمان با موفقيت مذاکرات هستهاي و نزديک شدن به زمان لغو تحريمها، ديپلماسي انرژي دولت يازدهم تشديد شده و مذاکرات گستردهاي ميان وزارت نفت و شرکتهاي خارجي براي افزايش همکاريها در جريان است.
اين روزها، ديپلماسي انرژي دولت در مسير رفع کاستيها و عقبماندگيهايي قرار گرفته که در طي تحريم، دامن صنعت نفت را گرفته و کشورمان را از فرصتهاي گسترده براي توسعه محروم کرده بود.
از جمله مباحثي که در حوزه ديپلماسي انرژي، اهميت فراواني داشته و علاوه بر درآمدزايي موجب تقويت پايههاي امنيت جمعي و منطقهاي ميشود، ترانزيت حاملهاي انرژي و سوآپ است.
قرار گرفتن توليدکنندگان بزرگ نفت و گاز در منطقه و وجود بازار گسترده مصرف انرژي، شرايط مناسبي را ايجاد کرده تا ايران به محور ترانزيت و سوآپ نفت و فرآوردههاي نفتي در منطقه تبديل شود.
بزرگترين ذخاير گازي و نفتي جهان در داخل ايران و يا کشورهاي همسايه جاي گرفتهاند که براي انتقال آنها به مبادي مصرف، ايران ميتواند سهمي مهم ايفا کند.
از طريق ترانزيت و سوآپ، همسايگان شمالي ايران، بخشي از فرآوردههاي نفتي خود را از طريق کشورمان به بازارهاي هدف ارسال ميکنند که اين اقدام، موقعيت بينظير ايران به عنوان شاهراهي امن براي انتقال انرژي را تقويت ميکند.
بهرهگيري ايران از اين موقعيت استراتژيک، نقش مهمي را در همگرايي سياسي و اقتصادي همسايگان با کشورمان ايفا خواهد کرد.
پس از اينکه سوآپ نفت خام در پس دستور عجولانه و نسنجيده وزير نفت وقت، متوقف شد، خسارات فراواني به کشور تحميل شد و خطوط لوله و تأسيسات احداث شده در پايانه نفتي شمال به حال خود رها شد.
با توجه به مزايايي که ترانزيت و سوآپ فرآوردههاي نفتي به دنبال دارد، وزارت نفت اقداماتي را براي احياي آن در دستور کار قرار داده و براساس آن، زيرساختهاي لازم را نيز توسعه داده است.
با توجه به لغو تحريمها در آذر، وزارت نفت، رايزنيها براي از سرگيري سوآپ را تشديد کرده و مذاکراتي را با همسايگان شمالي انجام داده است.
قزاقستان، ترکمنستان و روسيه از کشورهايي هستند که درباره از سرگيري سوآپ مذاکراتي را با وزارت نفت انجام دادهاند، اما؛ در ميان آنها شرکتهاي روسي تمايل بيشتري براي سوآپ از طريق خاک ايران داشتهاند.
اميرحسين زماني نيا معاون امور بينالملل و بازرگاني وزير نفت در اين راستا، از سفر يک شرکت بزرگ روسي به ايران براي مذاکره درباره سوآپ نفت خام، فرآورده نفتي و گاز خبر داده و ميگويد: شرکتهاي روسي بسيار علاقهمند به حضور در پروژههاي ازدياد برداشت و توسعه ميدانهاي نفت و گاز در ايران هستند.
زماني نيا با اشاره به سفر اخير الکساندر نواک وزير انرژي روسيه به ايران درباره برنامه دو کشور براي سوآپ نفت، گاز و فرآوردههاي نفتي که مورد تأکيد وزيران دو کشور است، گفت: بهزودي يک شرکت بزرگ روسي در اين زمينه براي مذاکره با مسوولان وزارت نفت وارد تهران ميشود.
زماني نيا با بيان اين که هنوز دو کشور براي حضور شرکتهاي روسي در پروژه خاصي به توافق نرسيدهاند، افزود: بعد از معرفي مدل جديد قراردادهاي نفتي و معرفي پروژهها ميتوان بيشتر در اين زمينه گفتوگو کرد.
قزاقستان نيز کشور ديگري است که به واسطه دارا بودن ميدانها نفتي و عدم دسترسي به آبهاي آزاد، ناچار است از مسير کشورهاي ديگر نفت خام توليدي خود را به بازارهاي جهاني صادر کند. بر اين اساس در نظر دارد که از طريق ايران و به شيوه سوآپ، نفت خام را از بنادر جنوبي ايران در خليجفارس به سوي بازارهاي مصرف روانه کند.
البته قزاقستان به دليل قطع سوآپ توسط ايران در سال 1389 با احتياط رفتار کرده و براي ازسرگيري سوآپ با ايران، عجلهاي از خود نشان نميدهد.
هر چند مذاکرات براي سوآپ توسط ايران هنوز نهايي نشده، اما؛ دستگاههاي ذيربط تلاش ميکنند که زيرساختهاي لازم براي اين فعاليت را آماده کنند. بر اساس برنامهريزيهاي انجام شده، ايران قصد دارد با فراهم آوردن زيرساختها و حل مشکلات بينالمللي، ظرفيت سوآپ و انتقال نفت خام همسايگان شمالي به مبادي مصرف را به 2.5 ميليون بشکه نفت خام در روز افزايش دهد.
حميدرضا شاه دوست، رئيس پايانه نفتي شمال، در خصوص آخرين وضعيت آمادهسازي زيرساختها براي از سرگيري سوآپ ميگويد: طبق برنامه قرار بود ظرفيت سوآپ نفت خام از ۱۲۰ هزار بشکه کنوني به ۵۰۰ هزار، يک ميليون و سرانجام ۲ ميليون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
رئيس پايانه نفتي شمال افزود: طراحي و ساخت پروژه عظيم حوضچه فراگير براي تحقق اين هدف ضروري است و با افزايش ۱۲ پست اسکله و عمق آبخور کشتيها، ظرفيت عملياتي اين پايانه بيش از پيش افزايش مييابد.
وي ميگويد: پايانه نفتي شمال با در اختيار داشتن سه اسکله و متعلقات آن (بازوهاي تخليه، هوز، سيستم لولهکشي) و همچنين دستگاههاي اندازهگيري بسيار پيشرفته، مخازن مجهز به سيستم اطفاي حريق خودکار و نيز سيستم جداسازي آب از نفت، يکي از پايانههاي بسيار پيشرفته در حوزه کشورهاي درياي خزر به شمار ميآيد که در هنگام عمليات سوآپ، رکورد روزانه ۲۰۰ هزار بشکه را در کارنامه خود دارد.
شاه دوست اضافه کرد: اين زيرساخت ميتواند زمينه لازم را براي دريافت نفت خام حاصل از اکتشاف و استحصال در درياي خزر فراهم و نفت حاصل را از اين طريق به سمت پالايشگاههاي کشور هدايت کند.
رئيس پايانه نفتي شمال تصريح کرد: حوضچه فراگير با حجم ۳۰۰ هکتار با ۲ ديواره شرقي به طول ۱۷۲۰ متر و غربي به طول ۲۴۰۰ متر، بزرگترين حوضچه نفتي ميان کشورهاي حوزه خزر است.
رئيس پايانه نفتي شمال گفت: پس از دريافت دستور قطع عمليات سوآپ نفت خام و تخليه آخرين کشتي نفت خام در ۲۵ تير سال ۹۱، پايانه نفتي شمال توانسته است از فرصت به دست آمده استفاده کند و عمليات تعميرات و نگهداري تجهيزات پايانه از جمله اسکلهها، خطوط لوله و مخازن خود را برنامهريزي و با استفاده از توان علمي نيروهاي منطقه انجام دهد.
شاه دوست، درباره قطع عمليات سوآپ و تأثير آن بر کشور، اظهار کرد: اين اقدام تصميمي مديريتي بود که وزير نفت وقت گرفت، اما؛ با توجه به تجربه خود ميتوانم بگويم که اين پروژه ميتوانست افزون بر تأثير و فوايد اقتصادي در منطقه، سبب برد راهبردي کشور و به رخ کشيدن موقعيت بسيار مهم ايران در انتقال نفت درياي خزر به آبهاي آزاد باشد.
هرچند که هم اکنون با ساخت خط لوله باکو – جيحان، نفت خام حوزه خزر به درياهاي آزاد دسترسي پيدا کرده است، اما؛ بدون شک ايران هنوز امنترين و اقتصاديترين مسير حمل نفت خام به شمار ميرود.
با توجه به اين که تحريمها، مانعي عمده براي از سرگيري سوآپ و نقشآفريني ايران در ترانزيت انرژي منطقه ايجاد کرده است، رفع کامل تحريمها ميتواند روند احياي عمليات سوآپ را شتاب بيشتري ببخشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]