واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: 5 سناریو برای مرحله پس از انتخابات ترکیه
همزمان با برگزاری بیست و ششمین انتخابات عمومی ترکیه، یک پایگاه خبری و تحلیلی به بررسی پنج سناریو برای مرحله بعد از این انتخابات پرداخت.
به گزارش نامه نیوز به نقل از پایگاه خبری تحلیلی العربی الجدید، پنج سناریو را میتوان برای مرحله بعد انتخابات در نظر گرفت.
سناریوی اول این است که حزب عدالت و توسعه اکثریت لازم برای تشکیل دولت به تنهایی را به دست آورد. در صورت تحقق این سناریو، اکثریت پارلمان بر اساس بیشتر نظرسنجی ها مانند نتایج سال 2011 میلادی نخواهد بود و در نتیجه دولت عدالت و توسعه از لحاظ سیاسی ضعیف تر از گذشته خواهد بود. همچنین انتظار نمی رود که تغییراتی در سطوح سیاست داخلی و یا خارجی رخ دهد و طرح اصلاح قانون اساسی و انتخاب رئیس جمهور از بین می رود.
در صورت شکست عدالت و توسعه در به دست آوردن اکثریت بالای پارلمان که به آن اجازه دهد دولت را به تنهایی تشکیل شود، این حزب صاحب بزرگترین فراکسیون پارلمانی باقی می ماند و در نتیجه احمد داود اوغلو دولت ائتلافی جدید را تشکیل خواهد داد.
سناریوی دوم درباره جنبش ملی گرای ترکیه است. با وجود اینکه « دولت باغچلی» رهبر جنبش ملی گرای ترکیه همه پیشنهادها برای ائتلاف با عدالت و توسعه را بعد از انتخابات اخیر رد کرده است، انتظار می رود که وی بعد از انتخابات جاری بویژه بعد از فشارهای زیادی به دلیل همین مخالفت با آن روبرو است، بر مواضع قبلی خود اصرار نورزد. بنابراین وی با حزبش که از سوی عدالت و توسعه ترجیح داده شده است، چه در سطح رهبران حزب و چه در سطح پایگاه مردمی بنا به دلایل زیادی از جمله وابستگی طرفین به جریان اسلام ترکیه که نزدیکی بین دو حزب را آسانتر می کند، با یکدیگر ائتلاف میکنند. همچنین ائتلاف با یک حزب کوچک امکان مانور بیشتری به عدالت و توسعه در دولت یا در انتخابات آینده می دهد. در این صورت مشکلاتی همچون روند صلح با حزب کارگران کردستان، پرونده های فسادی که گریبانگیر 4 وزیر عدالت و توسعه و نزدیکان رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه شده است و باقی ماندن رئیس جمهور ترکیه با اختیارات قانون اساسی و عدم دخالت در امور دولت باقی می ماند. اما همه این مشکلات حتی روند صلح قابل گفتگو است به شرطی که حزب عدالت و توسعه به آن پایبند باشد. عدالت و توسعه بارها تاکید کرده است که همه چیز از استراتژی گرفته تا روند صلح تغییر خواهد کرد، این امر زمینه را برای توافق عدالت و توسعه بر سر برخی مسائل با جنبش ملی گرا از جمله تشکیل دولت ائتلافی با عمر کوتاه و ادامه درگیریها بین نیروهای امنیتی ترکیه و حزب کارگران کردستان فراهم میکند. باغچلی بدلیل خروج حزب متبوعش از دولت و پارلمان بعد از انتخابات 2002 میلادی با فشارهای زیادی از سوی پایگاه مردمی این حزب روبرو است. با همه این وجود، باغچلی تسلیم همه این فشارها نمی شود و باقی ماندن در صف معارضان را ترجیح می دهد بویژه اینکه عمر احتمالی بیشتر دولتهای ائتلافی ترکیه از یکسال و نیم تجاوز نمی کند.
سناریوی سوم ائتلاف بزرگ بین عدالت و توسعه و حزب خلق جمهوری خواه است. با وجود اینکه این سناریو بهترین گزینه برای پایین کشیدن فتیله قطب بندی بزرگ در ترکیه به شمار می رود اما برای حزب عدالت و توسعه و تا حد بیشتری برای اردوغان خطرناک خواهد بود، زیرا خلق جمهوری خواه قانع شده است که نمی تواند آرای خود را از میزان فعلی بالاتر ببرد مگر از طریق بازگشت به دولت که از سال 2002 میلادی در آن شرکت نکرده است. «کمال قلیچ دار اوغلو » رهبر این حزب معتقد است که معیار موفقیت برای او دیگر بالارفتن میزان آرای حزب نیست بلکه رسیدن به دولت است که این امر مجال وسیعتری برای گفتگو بین دو حزب را باز می کند. بویژه اینکه این دو حزب در خلال دوره گفتگو بر سر تشکیل دولت ائتلافی بعد از انتخابات سابق به هم نزدیک شده اند و خلق جمهوری خواه در خلال این مذاکرات، از مواضع خود درباره اختیارات رئیس جمهور عقب نشینی های مهمی کرده است، اما مسئله سیاست خارجی مشکلی است که می تواند این سناریو را نقش بر آب کند.
سناریوی چهارم که کمتر احتمال تحقق آن وجود دارد تکیه بر تجربه انتخابات گذشته یعنی تشکیل دولت اقلیت توسط خلق جمهوری خوا و جنبش ملی گرا که از حمایت حزب دموکراتیک خلقها حمایت می شود است. گرچه حزب خلق جمهوری خواه در گذشته برای چنین سناریویی اعلام آمادگی کرده اما جزب جنبش ملی گرای ترکیه با توجه به حمایت مستقی و غیر مستقیم حزب دموکراتیک خلقها برخوردار است، چنین چیزی را قبول نمی کند، زیرا در این صورت آرای زیادی را در انتخابات آینده از دست می دهد بویژه اینکه عمر چنین دولتی بسیار کوتاه خواهد بود.
یک سناریوی دیگر وجود دارد که در صورت شکست سناریوهای قبلی میتواند محقق شود. د راین هنگام احزاب سیاسی راهی جز رفتن به برگزاری انتخابات جدید که غالبا در آوریل سال 2016 برگزار می شود ندارند.
رأیگیری در بیست و ششمین انتخابات عمومی ترکیه امروز (یکشنبه) از ساعت 8 صبح به وقت محلی آغاز شده است.
بیش از 54 میلیون شهروند ترکیه واجد شرایط شرکت در انتخاب 550 نماینده "مجلس بزرگ ملی" ترکیه هستند.
منبع: ایسنا
۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]