واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
برداشت 3600 تن زرشک از باغات زرشک زیرکوه
بیش از 3 هزار هکتار باغات زرشک در شهرستان زیرکوه وجود دارد که پیشبینی می شود، بیش از 3600 تن زرشک خشک از این میزان سطح زیرکشت در سالجاری برداشت شود.
به گزارش خبرگزاری فارس از زیرکوه، کشور ایران بزرگترین تولیدکننده زرشک در دنیاست که در این میان استان خراسانجنوبی و شهرستان قائن و زیرکوه با در اختیار داشتن حدود 97 درصد از اراضی زیرکشت این محصول، تولید 95 درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارند. شهرستان زیرکوه به علت برخورداری از آب و هوای مناسب و نیمهکوهستانی یکی از مناطق مستعد برای کشت محصول زرشک به شمار میرود و بیش از 3 هزار هکتار از باغات این شهرستان زیر کشت این محصول باارزش قرار دارد. بیشترین باغات زرشک شهرستان زیرکوه در بخش زهان این شهرستان و در روستاهای کبودان، افین و روستاهای کوهستانی بخش مرکزی نظیر پیشبر، بقال و مناوند قرار دارد. همهساله با فرا رسیدن فصل پاییز، زرشککاران شهرستان در تدارک برداشت این محصول مهم و استراتژیک برمیآیند و با آماده کردن خرمنهای زرشک و انبارهای ویژه خشککردن این محصول خود را برای برداشت آماده میکنند. اواسط مهرماه و اوایل آبانماه اوج زمان برداشت محصول زرشک توسط باغداران شهرستان زیرکوه است، به طوری که اکثر خانوادهها این روزها در کشتزارهای زرشک مشغول برداشت این محصول هستند. به گفته زرشککاران برداشت زرشک یکی از سختترین کارهای کشاورزی است و تیغهای بیرحم زرشک برداشت این محصول را با مشکل مواجه میکند. البته برداشت زرشک به روشهای مختلف انجام میگیرد که شاخهچینی توسط قیچیهای باغبانی، شاخهتکانی توسط چوبهای مخصوص و خوشهچینی محصول از روشهای متداول در برداشت این محصول به شمار میرود. محصول زرشک پس از برداشت به روشهای مختلف خشک و آماده فرآوری میشود که از این میان میتوان به خشککردن سنتی در خرمنهای زرشک و خشککردن پفکی در انبارهای مخصوص نام برد. بیشترین محصول زرشک شهرستان به خاطر نبود امکانات و عدم وجود انبارهای مخصوص به طور سنتی خشک میشود که این اقدام در اکثر مواقع با کوچکترین بارندگی کشاورزان را با خسارات شدیدی مواجه ساخته و سبب از بین رفتن محصول میشود.
کشاورزان ، زرشک را در بارگاههای مخصوص خشک کنند مدیر جهاد کشاورزی زیرکوه در این ارتباط به باغداران شهرستان توصیه کرد: برای پیشگیری از زیان ناشی از تغییر احتمالی شرایط آب و هوایی به محصول زرشک، آن را با شاخه برداشت کرده و سپس در بارگاههای بهداشتی خشک کنند. محمد بنیاسدی در گفتوگو با خبرنگار فارس در زیرکوه، با بیان اینکه سطح زیرکشت محصول زرشک شهرستان 3 هزار هکتار است، اظهار داشت: پیشبینی میشود، از این میزان سطح زیرکشت، بیش از سههزار و 600 تن زرشک خشک برداشت شود. نبض بازار زرشک در دست واسطههاست اگر چه زحمت اصلی کاشت و برداشت این محصول بر دوش کشاورزان است، اما در این میان سود اصلی به جیب کسانی میرود که به عنوان واسطه اقدام به خرید محصول از کشاورز و فرآوری و فروش آن در بازارهای استان خراسانجنوبی و استانهای همجوار میکنند. در حال حاضر هر کیلو زرشک تر در محل باغ با قیمتی حدود 3 هزار تومان به واسطه فروخته میشود و این درحالی است که قیمت هر کیلو زرشک خشک پفکی در بازار شهرستان 25 هزار تومان و زرشک معمولی روغنی 16 هزار تومان است. کمبود امکانات علت اصلی فروش محصول زرشک کشاورزان شهرستان کمبود امکانات، نداشتن محل مناسب برای خشککردن محصول و ترس از خسارات ناشی از بارندگی را علت اصلی فروش محصولشان به واسطهها اعلام کرده و میگویند چارهای جز این کار نداریم.
زرشک یکی از محصولات مهم و استراتژیک است که علاوه بر مصرف غذایی، خواص درمانی بسیاری هم دارد و علاوه بر میوه، از چوب و برگ این محصول نیز استفادههای فراوانی میشود. از زرشک برای درمان بیماریهای آرتریت، مشکلات صفراوی، اسهال، کاهش تب، التهاب طحال، آماس زبان، زرد زخم، کمردرد، از بین بردن کرمهای حلقوی، مشکلات قلبی، قاعدگی دردناک، مشکلات کبدی، بواسیر و تبخال استفاده میشود. برگهای گیاه زرشک سرشار از ویتامین C است و خاصیت ملین دارد، میوههای آن ادرارآور و خلطآور است و برای خوشبو شدن دهان نیز استفاده میشود. پوسته، ریشه و ساقه آن تقویتکننده، ضدعفونیکننده، صفراآور و ملین است. ============ گزارش: علی بیهقی ============ انتهای پیام/69031/الف40
94/08/08 - 00:10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]