واضح آرشیو وب فارسی:فارس: اكبري در گفتگو با فارس: گزارش البرادعي تحت فشار آمريكا و دو پهلو تهيه شده است
خبرگزاري فارس: رئيس مؤسسه مطالعات راهبردي «تصميم» گزارش مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره برنامه هستهاي ايران را تحت فشار آمريكا و دو پهلو ارزيابي كرد.
عليرضا اكبري رئيس مؤسسه مطالعات راهبردي «تصميم» و مشاور وزير دفاع سابق در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس در ارزيابي خود از گزارش محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره برنامه هستهاي ايران گفت: اين گزارش در بخشي مثبت و در بخشهايي مثبت نيست چرا كه بر اساس خواسته مندرج در قطعنامه 1803 شوراي امنيت تنظيم شده و در آن قطعنامه نيز از مديركل خواسته شده كه ايران قطعنامه 1803 و قطعنامههاي پيشين اجرا كند.
وي افزود: مديركل آژانس در اين گزارش اعلام كرد كه ايران آن خواستهها را اجرا نكرده و اين يك قضاوت بيطرفانه و درست است چرا كه ايران آن خواستهها را اجرا نكرده است.
اكبري اظهار داشت: بخش مربوط به فعاليتهاي انجام شده ايران، نسبتاً مساعد است بدين معنا كه به ميزان پيشرفتها از جمله نصب سانتريفيوژها و آبشارهاي جديد اشاره دارد.
وي با اشاره به بند 26 گزارش مديركل آژانس گفت: البرادعي در بند 26 راجع به مواد هستهاي اعلام شده به صراحت بيان كرده كه آژانس توانست تا عدم انحراف را در مورد مواد هستهاي اعلام شده از سوي ايران تاييد كند و ايران امكان دسترسي به مواد اعلام شده را داده است، اما وقتي كه وارد عرصه موضوعات ادعايي ميشود به نوعي ايران را قاصر يا ناهمراه تلقي ميكند يعني آن كه ايران موظف است به ادعاهاي بيپايه پاسخ دهد بنابراين موضوع اتهامات نظامي را همانند يك موضوع مفروض قلمداد كرده و از ايران انتظار دارد كه براي اثبات عدم صحت يا نفي آنچه كه ديگران ادعا ميكنند دليل بياورد.
مشاور وزير دفاع سابق خاطرنشان ساخت: بر اين اساس مديركل ارزيابي كلي آژانس را از ماهيت برنامه هستهاي ايران منوط دانسته به اينكه نه تنها ايران پروتكل الحاقي را اجرا كند بلكه بايد دسترسيهاي فراتر از پروتكل الحاقي را بدون تاخير براي آژانس فراهم كند.
وي همچنين با اشاره به بخش 28 گزارش البرادعي اظهار داشت: در انتهاي ماده 28 گزارش تاكيد دارد بر اين كه آژانس استفاده از مواد هستهاي را در خصوص مطالعات ادعايي نيافته است و البرادعي مجدداً دو پهلو ميگويد و فقط بيان ميكند كه ايران از آن موارد استفاده نكرده است.
رئيس موسسه مطالعات راهبردي تصميم يادآور شد: بخشهايي از گزارش كه به موضوع ابعاد احتمالي مطالعات اتهاماتي مربوط نميشود و با توجه به حجم قابل ملاحظه اطلاعات و همكاريهايي كه ايران با آژانس به انجام رسانده تقريباً منصفانه است ولي كمتر از حد انتظار صراحت مديركل را در مورد صحت و سلامت فعاليتهاي هستهاي صلح آميز ايران ميبينيد.
وي گفت: بخش اعظم اين گزارش به لحاظ حجوي و به لحاظ كلمات و حتي به لحاظ بندهاي سي گانه بيشتر متوجه شده به اينكه آژانس از جمهوري اسلامي ايران خواسته است در زمينه توليد سلاح اتمي ايران پاسخ بگويد ولي ايران مجموعه پاسخهايي را ارائه كرد كه كفايت لازم را براي قضاوت آژانس نداشته است و باز هم
به حواشي و ذكر مجموعهاي از دادههايي پرداخته كه نميتواند مشكلي را حل كند بلكه ميتواند مشكلي را ايجاد كند كه اين رويكرد به نظر من فاقد حداقلهاي رعايت استانداردهاي تهيه يك گزارش بر اساس وظايف فني و حقوقي آژانس است.
اكبري اضافه كرد: در صورتي كه آژانس ميخواست بر اساس مسئوليتها و وظايف حقوقي خود اقدام كند ملاك آن بايد اظهارنامههاي ايران و مدارك مستندي بود كه ديگر كشورهاي عضو به عنوان ادعا نسبت به كشور ديگري از جمله ايران بيان ميكنند حال آنكه بخش اعظم اين گزارش بر اساس ادعاهايي سازمان پيدا كرده كه فاقد بنيانهاي مقبول و مشروع فني و حقوقي بوده است بنابراين به نظر من مديركل تا حد زيادي تحت فشارهاي فوقالعادهاي بود كه نسبت به او اعمال شده و حتي در بخشي از محتواي اين گزارش ميشود درك كرد كه آژانس و مديركل به شدت تحت فشار بوده براي اينكه مساله ايران را كماكان يك مساله داغ اتهامي مطرح كند.
انتهاي پيام/
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 363]