تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):به وسيله من هشدار داده شديد و به وسيله على عليه ‏السلام هدايت مى‏يابيد و به وسي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816394214




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نان در همين كري‌خواني است


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نان در همين كري‌خواني است
جمعه 8 آبان ورزشگاه آزادي ميزبان دربي 81 است، مصاف استقلال و پرسپوليس، دو تيم بزرگ پايتخت؛ مسابقه‌اي كه هر چند در سال‌هاي اخير آن طراوت و جذابيت هميشگي را نداشته است اما همچنان مهم‌ترين بازي سال فوتبال ايران است
نویسنده : سعيد احمديان 


جمعه 8 آبان ورزشگاه آزادي ميزبان دربي 81 است، مصاف استقلال و پرسپوليس، دو تيم بزرگ پايتخت؛  مسابقه‌اي كه هر چند در سال‌هاي اخير آن طراوت و جذابيت هميشگي را نداشته است اما همچنان مهم‌ترين بازي سال فوتبال ايران است. حساسيت‌هاي دربي تهران را كمتر كسي است كه انكار كند، مسابقه‌اي كه با عبور از مرزهاي فوتبالي، در زندگي و جامعه ايرانيان نفوذ كرده است و قرمز و آبي به يك برند در جامعه ايراني تبديل شده است، طوري كه از سياسيون گرفته تا هنرمندان و كارتل‌هاي اقتصادي با توجه به هواداران ميليوني كه استقلال و پرسپوليس در سطح كشور دارند از اين دو تيم هميشه به عنوان برگ برنده استفاده كرده‌اند تا بتوانند به اهدافشان دست پيدا كنند. مي‌شود گفت قرمز و آبي در زندگي ايراني‌ها تنها حكايت فوتبال نيست. فقير و غني هم ندارد و در هر دو تيم مي‌توان هواداران زيادي با گرايش‌هاي مختلف را هم پيدا كرد؛ هواداراني كه هزاران كيلومتر از محروم‌ترين مناطق ايران خودشان را شب مسابقه به تهران مي‌رسانند و با خوابيدن پشت در ورزشگاه به انتظار شروع مسابقه مي‌مانند، مسابقه‌اي كه تنها 90 دقيقه طول مي‌كشد. شايد چنين كاري از نگاه برخي در جامعه منطقي نباشد اما در هر كجاي ايران و در هر خانه‌اي مي‌توانيد رد پاي اين دو تيم را پيدا كنيد، دو تيمي كه براي جامعه ايراني فراتر از فوتبال و يك ورزش خاص هستند.
    
مسعود ده نمكي را اين روزها همه به عنوان يك فيلمساز مي‌شناسند اما ابتداي دهه 80 بيشتر به عنوان يك روزنامه‌نگار كه مستند مي‌ساخت شناخته مي‌شد، همان روزها بود كه دو تيم قرمز و آبي پايتخت و هوادارانشان را دستمايه يك مستند قرار داد، مستندي كه جنجال‌هاي زيادي به همراه داشت و توانست به عنوان يك اثر متفاوت در آن سال‌ها پربيننده شود. در اين مستند ده‌نمكي دوربينش را به سطح جامعه مي‌برد و اثرات رنگ قرمز و آبي را در زندگي روزمره مردم به تصوير مي‌كشد. فيلم مستند - داستاني «كدام استقلال! كدام پيروزي!» داستان زندگي چند هوادار فوتبال را به تصوير مي‌كشد كه سال‌ها به عنوان هواداران اين دو تيم فعاليت مي‌كرده‌اند، اما پس از مدتي متوجه مي‌شوند به خاطر توجه زياد به فوتبال، از ساير مسائل دور مانده‌اند. ده نمكي درباره ساخت اين مستند گفته است: «اين فيلم در مضمون كلي خود قصد دارد به مسئله گفتمان عدالت اشاره كند. فيلم فضاي دوقطبي فوتبال ايران و حال و هواي ميان هواداران دو تيم فوتبال استقلال و پرسپوليس را به تصوير مي‌كشد.»
در فيلم، شاهد صحنه‌هاي متعدد و جذابي هستيم مانند شور و نشاط زائدالوصف نوجوانان و جواناني كه خود را آماده مي‌كنند تا شاهد مسابقه تيم محبوب باشگاهي‌شان (در اينجا استقلال و پيروزي) باشند، انواع و اقسام شيوه‌ها و رفتارهايي كه اين علاقه‌مندان براي نشان دادن احساسات خود به كار مي‌گيرند، از رنگ كردن صورتشان با رنگ‌هاي سفيد، سبز و قرمز تا خريدن و استفاده كردن از بوق‌هاي پلاستيكي كه به رنگ قرمز و آبي‌اند، پوشيدن لباس‌هاي تيم دلخواه، به دست گرفتن پرچم ملي، انواع شعارها و حركت‌هاي جمعي، از موج مكزيكي گرفته تا دم گرفتن‌هاي ديگر و … از شادي و پايكوبي هواداران تيم پيروز ميدان تا گريه و غمخواري و حزن عجيب و بغض غريب دوستداران تيمي كه در مسابقه، شكست را پذيرفته است.
 البته صحنه‌هاي ناخوشايند شكسته شدن شيشه اتوبوس‌هاي شركت واحد و پاره شدن صندلي‌ها و ... اما تمام اين صحنه‌ها در امتداد يك خط روايي پيگيري مي‌شود و آن به عرياني كشاندن يك حقيقت مخفي اما تلخ است كه دقيقاً با خروج از ورزشگاه و رسيدن به واقعيت زندگي، خود را نشان مي‌دهد. حقيقت تلخ آدم‌هايي كه زير خط فقر، روزگار مي‌گذرانند. فيلم نشان مي‌دهد كه مشتاقان فوتبال در ايران بيش از هر چيز در دام احساسات مجازي خود گرفتار آمده‌اند و مهم‌تر اينكه در پس پرده پر زرق و برق جذابيت‌هاي فوتبال، تصاوير تلخي نهفته است. تصاويري مثل  از خودباختگي و شيفتگي بي‌منطق و غيرعقلاني جوانان به فوتبال و حواشي‌اش.
يا جايي در فيلم غرولند‌هاي يك راننده تاكسي بداخلاق و مسن كه مدام از ازدحام جمع سرخوش در خيابان‌ها پس از مسابقه گلايه مي‌كند كه «پولشو اونا در ميارن و اينا اينجا گلوي خودشونو پاره ميكنن» يا مادري كه از سر و صداي بچه‌هايش حين ديدن روزي سه يا چهار بازي حساس جام جهاني خسته شده و به استدلال‌هايي از قبيل «آخه يعني چي كه 22 نفر دنبال يه توپ ميدوون و چندين ميليون نفر ميشينن بدوبدوي اونا رو تماشا ميكنن و عربده ميكشن» ديده مي‌شود.
    
كارگردان مستند «كدام استقلال! كدام پرسپوليس!» در گفت‌وگويي كه سال 80 با يك وي‍ژه‌نامه ورزشي داشت تحليلش را از ساخت اين فيلم اينگونه بيان كرده بود:« فوتبال كه در عصر امروز مدرنيزه شده همان گلادياتوريسم قديم است، اين بار اشراف با هم بازي مي‌كنند تا فقرا لذت ببرند و مجبور هم نيستند همديگر را بكشند. اتفاقاً بايد اين بازي ادامه داشته باشد. كركري كه قرمز با آبي دارد در همه جاي جهان هست چون فعلاً نان در اين كركري است. همانطور كه نان سياستمدارها در دعواي چپ و راست است و مخاطب بيچاره به كمك همان سيستم رسانه‌اي باور مي‌كند كه اين يك مسابقه و رقابت است. حالا بازي در سياست جابه‌جايي قدرت است و در فوتبال توپي است كه بايد به دروازه دوخته شود و كاپي است كه يك دوره بايد دست آبي باشد و يك دوره دست قرمز. ولي در رختكن، اينها كنار هم ديزي دونفره مي‌خورند درحالي كه مردم بيرون هنوز دارند همديگر را مي‌زنند. حالا در سياست هم همين اتفاق مي‌افتد. فيلمي كه من ساختم نه به مثابه رد فوتبال به عنوان يك ورزش بود بلكه آگاهي بخشي بود از پس پرده اين ورزش تا بدانيم كاركردهاي فوتبال در دنياي مدرن امروز چيست و با چشم باز و آگاهي كامل وارد اين حوزه شويم. به‌جاي اينكه 90 دقيقه زمين چمن را نگاه كنيم 90 دقيقه هم خودمان را نگاه كنيم. ببينيد من چيزي به شما بگويم، آمار كساني كه امروزه در حوزه فوتبال در رقابت‌هاي مختلف جهاني كشته شده‌اند به مراتب بيشتر از كشته شدگان در دعواهاي سياسي بوده است. ولي چرا اگر يك نفر در فلان خيابان به ضرب گلوله يا به ضرب چاقو به‌خاطر يك شعار سياسي كشته شود دنيا به هم مي‌ريزد ولي اگــر چندين نفر به‌خاطر يك مسابقه فوتبال كشـته شوند كسي صدايش درنمي‌آيد؟ چون بسياري از جامعه‌شناسان سياسي معتقدند جوان‌ها بايد از خيابان‌ها به سمت استاديوم‌ها برده شوند تا در آنجا تخليه رواني شوند و ديگر در خيابان داد نزنند و به نوعي آرمانگرايي جوان را به تخليه رواني تنزيل مي‌دهند. معتقــدم بي‌شك در سياست حرف‌هاي فوتبال در خدمت سياست قرار مي‌گيرد.»


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


ورزش

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن