واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ آبان ۱۳۹۴ (۱۱:۵۶ق.ظ)
پايان سياست حذف ايران موج - گروه بين الملل
انتخاب حسن روحاني به عنوان رئيس دولت يازدهم براي اغلب کارشناسان وتحليلگران نشانگر آن بود که ايران به زودي با ارتقاي موقعيت ديپلماتيک خود مواجه مي شود. از سويي ديگر با گزينش جواد ظريف به عنوان وزيرخارجه اين دولت هيچ شکي وجود نداشت که بسياري از مشکلات صحنه سياست خارجي با مديريت بهتري به سمت بهبود حرکت کند.
توافق هسته اي ايران و شش قدرت جهاني در 14 ژوئيه 2015 به خوبي توانست استعدادهاي ديپلماتيک دولت را به اثبات برساند. با اين حال عليرغم آنکه افکارعمومي و اغلب دولتهاي شرق وغرب از اين توافق استقبال کردند؛ عربستان سعودي رقيب ديرينه ايران که خود را کاملا بازنده مي ديد، به بهانه هاي تکراري هيچ گاه تلاش نکرد تا از فرصت بوجود آمده براي بهبود روابط خود با ايران استفاده کند.
وقوع فاجعه منا که سوء تدبير هيات حاکمه جديد سعودي را به جهانيان اثبات مي کرد بر شدت خشم و کينه سران اين رژيم افزود. عليرغم آنکه در اين فاجعه ايران حدود 500 شهروند خود را از دست داد و به تعبير خبرگزاري آمريکايي آسوشيتدپرس از بزرگترين قربانيان اين حادثه شناخته شد اما مسوولين سعودي کوچکترين سيگنالي را براي جبران کوتاهي هاي خود ارسال نکردند.
در صحنه تحولات منطقه اي نيز اين کشور تلاش زيادي داشت تا سياست حذف ايران را همچنان ادامه دهد. محمد جواد ظريف وزير خارجه ايران در ديدار اشتاين ماير همتاي آلماني خود در اکتبر (مهر) سال جاري با اشاره به اين موضوع تاکيد کرد: «ما به دنبال حذف عربستان نيستيم و از طرف ديگر اجازه نميدهيم که عربستان ايران را از منطقه حذف کند. تلاش اين کشور براي حذف ايران باعث خونريزي و دامن زدن به درگيريها در منطقه ميشود و اين موضوع بايد متوقف شود.»
از سويي ديگر با بي نتيجه ماندن نشست چهارجانبه وين که هفته پيش با حضور جان کري وزير امور خارجه آمريکا، سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه، عادل الجبير وزير خارجه عربستان و فريدون سنيرلي وزير امور خارجه ترکيه برگزار شده بود ضرورت استفاده از نقش ايران بيش از پيش احساس شد. بعد از اين نشست بود که صداي روسيه به نقل از سرگئي لاوروف وزير خارجه اين کشور گفت: «روسيه دخالت خارجي براي حل بحران سوريه را بدون مشارکت ايران بينتيجه ميداند. حضور ايران، مصر، اردن، قطر و امارات عربي متحده بايد بخشي از مذاکرات براي حل و فصل بحران سوريه باشند.»
اظهارات روز گذشته جان کربي سخنگوي وزارت خارجه آمريکا نيز خط بطلاني بر «سياست حذف» بود که اين کشور به همراه شريک اصلي منطقه ايش يعني عربستان سعودي در قبال ايران اتخاذ مي کرد. کربي ضمن اذعان به نقش کمک کننده ايران در تحولات سوريه تاکيد کرد: «وزير خارجه کشورمان معتقد است در برهه اي از زمان بايد درباره مسائل سوريه در جهت هدف فرايند انتقال سياسي دولت سوريه با ايران گفت و گو شود. اين گفت و گوها در جهت هدف نهايي دستيابي به يک راه حل سياسي است که خود منجر به روي کار آمدن دولتي مي شود که در برابر مردم مسووليت پذير باشد، اين چيزي است که ما به دنبال آن هستيم.»
به نظر مي رسد توافق هسته اي بيش از گذشته توانسته به نقش سازنده ايران در حل و فصل بحران هاي منطقه اي بيفزايد. گرچه فضاي ايجاد شده تحت هيچ شرايطي مورد دلخواه و تمايل مقامات سعودي نيست اما اين کشور در آينده نزديک، خواه ناخواه شاهد تاثيرگذاري بيشتر جمهوري اسلامي در فرآيندهاي سياسي منطقه خواهد بود.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]