واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ آبان ۱۳۹۴ (۱۳:۱۳ب.ظ)
ارتقاي فرهنگ و دانش عمومي جامعه موج - دبير ستاد مرکزي و مرکز ملي اطلاع رساني داروها و سموم گفت: اميدواريم با حمايت مسوولين و همکاري سازمانها و نهادهاي مرتبط با موضوع، به اصليترين اهداف برگزاري هفته مذکور که ارتقاي سلامت جامعه و کاهش مرگ و مير ناشي از مسموميتهاست، برسيم.
به گزارش خبرگزاري موج، طلعت قانع با بيان اينکه بسياري از ضايعات ناشي از بروز مسموميتها به سادگي قابل پيشگيري هستند، گفت: امروزه شيوه جديد زندگي و دسترسي آسان به انواع مواد شيميايي، داروها، سموم و... بدون داشتن اطلاعات کافي از نحوه نگهداري، مصرف، عوارض، خطرات و هشدارهاي مربوط به آن، شيوع مسموميتهاي اتفاقي و تعمدي را در جامعه به ميزان زيادي افزايش داده است.
وي افزود: با نگاهي نو به روند آموزش نحوه پيشگيري از مسموميتها و توجه به اين نکته که "شايد قرباني بعدي يکي از انواع مسموميتها من يا خانوادهام باشد" هيچگاه خطر را از خود دور نخواهيم ديد.
کودکان زير پنج سال آسيبپذيرترين گروه در زمينه مسموميتها
قانع با تاکيد بر اينکه يک لحظه غفلت؛ خصوصاً در کودکان ميتواند منجر به عوارض دائمي و آزاردهنده ناشي از مسموميت شود، گفت: وقوع مسموميتهاي حرفهاي، حاد و مزمن در کارگران شاغل در کارخانههاي صنايع شيميايي از يک سو و استفاده از وسايل گاز سوز و مواد شيميايي و شوينده در منازل و فقدان آگاهيهاي کافي در اغلب خانوادهها از سوي ديگر، خطرات جدي را متوجه افراد ميکند. خصوصاً کودکان زير پنج سال بر اساس آمار، آسيب پذيرترين گروه به شمار ميروند.
وي تاکيد کرد: همچنين جوان بودن جمعيت کشور، مسائل اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي مرتبط با آن و خطرات سوءمصرف مواد مخدر، تعداد مسموميتهاي عمدي از جمله خودکشي را نيز افزايش داده است. به طوري که برخي افراد بدون توجه به باورهاي مذهبي و ساير عواقب اجتماعي و خانوادگي، اقدام به خودکشي ميکنند.
قانع با بيان اينکه اگر چه برخي از اين مسموميتها توسط گروه پزشکي کنترل شده و به مرگ منتهي نميشوند، گفت: اما اين موضوع خسارات جبرانناپذيري را به اقتصاد، سلامت و بهداشت جسمي و رواني جامعه و خانوادهها وارد خواهد کرد.
آمار بالاي مصرف دارو احتمال تداخلات دارويي را افزايش ميدهد
دبير ستاد مرکزي و مرکز ملي اطلاع رساني داروها و سموم ادامه داد: آمار بالاي مصرف داروها در جامعه، از يک سو احتمال بروز تداخلات دارويي را بالا خواهد برد و از سوي ديگر اشتباهاتي که ضمن تجويز و مصرف دارو به صورت ناخواسته صورت ميگيرد، ممکن است بيمار را به سمت مصرف مقادير بالاتر از دوز درماني و متاسفانه عوارض ناشي از مسموميت با داروها سوق دهد. اين امر خصوصاً در مصرف دارو توسط سالمندان حائز اهميت است.
قانع اظهار کرد: دسترسي آسان به دارو در منازل و عدم نگهداري صحيح آنها همراه با افزايش تعداد بيماران افسرده و آگاهي عموم مردم از قابليت کشندگي برخي داروها، جامعه را نسبت به مسموميتهاي ناشي از داروها خصوصاً شکل تعمدي آن آسيبپذيرتر کرده است. در اغلب موارد، مسموميت پس از آموزش خانوادهها و جامعه، قابل پيشگيري خواهد بود.
سير صعودي مرگ ناشي از مسموميتهاي دارويي در کشور
قانع در ادامه به مسموميتهاي دارويي اشاره و اظهار کرد: بر اساس گزارشهاي موجود، در طي سيزده سال گذشته، متاسفانه شاهد سير صعودي مسموميتهاي منجر به فوت ناشي از دارو بودهايم. آمار بدست آمده از مراکز اطلاع رساني داروها و سموم کشور، همچنان درصد بالايي از مسموميت دارويي را به خود اختصاص ميدهند يعني اين آمار حدود 60 درصد از کل مسموميتهاي ثبت شده در اين مراکز را ناشي از دارو نشان ميدهد.
مسموميت دارويي؛ عمده علت مراجعه به بخش مسموميتها
وي به آماري از سازمان پزشکي قانوني اشاره کرد و گفت: بنابر اعلام سازمان پزشکي قانوني کشور در سالهاي اخير مرگ ناشي از دارو از عدد زير 10 درصد به مقادير بيش از 16 درصد افزايش يافته است. اين درحاليست که بالاترين علت مراجعه به بيمارستانهاي مرجع مسموميت در کشور، ناشي از مسموميت دارويي است. بر اساس آمارهاي دريافت شده از چهار بيمارستان مرجع مسموميت در کشور، بيمارستانهاي لقمان حکيم و بهارلو در تهران، بيمارستان امام رضا در مشهد و بيمارستان نور و حضرت علي اصغر در اصفهان، مشاهده ميشود که مسموميت دارويي عمده علت مراجعه به بخش مسموميتها است.
وي تاکيد کرد: اين آمار نه تنها ضرورت فرهنگسازي و آموزش عمومي را نشان ميدهد بلکه تأييد کننده ضرورت آموزش تخصصي به گروه پزشکي و اجباري شدن آموزش درمان مسموميتها براي دانشجويان پزشکي است.
دکتر قانع هدف از برگزاري هفته پيشگيري از مسموميتها را يادآوري نکات بسيار ساده و تشويق جامعه به انجام و رعايت اين نکات دانست تا بتوان موارد مسموميت را به حداقل رساند و گفت: نامگذاري هفتهاي به نام هفته پيشگيري از مسموميتها ميتواند در امر آموزش و اطلاعرساني کليه اقشار جامعه و به تبع آن کاهش موارد مسموميتهاي اتفاقي و تعمدي مفيد واقع شود.
وي ادامه داد: همچنين با توجه به محدوديت تختهاي بيمارستاني و هزينههاي بالاي دارو و درمان، ميتواند به کاهش هزينههاي درماني کمک کند، در عين حال به ميزان قابل توجهي سبب ارتقاء سطح سلامت و بهداشت عمومي جامعه ميشود.
به گفته قانع، اهداف برگزاري اين هفته عبارت است از ارتقاء فرهنگ و دانش عمومي جامعه در خصوص پيشگيري از مسموميتها و نحوه اجراي آن در محيط منزل و کار، آموزش نحوه انجام اقدامات اوليه و ضروري درماني در هنگام بروز مسموميت، ارتقاء سطح سلامت و بهداشت عمومي جامعه، کاهش مرگومير ناشي از مسموميتها، کاهش مراجعه به اورژانسها، ارتقاي دانش جامعه در خصوص داروها، مواد شيميايي و سموم، آموزش در جهت پيشگيري از مسموميتهاي اتفاقي و شغلي، کاهش هزينههاي مربوط به درمان مسموميتهاي دارويي و شيميايي در جامعه، آموزش نحوه برخورد با موارد مسموميت در منزل و آموزش عمومي نحوه برخورد با حوادث شيميايي.
قانع اظهار کرد: اميدواريم با حمايت مسوولين و همکاري سازمانها و نهادهاي مرتبط با موضوع، به اصليترين اهداف برگزاري هفته مذکور که ارتقاي سلامت جامعه و کاهش مرگ و مير ناشي از مسموميتهاست، برسيم.
دبير ستاد مرکزي و مرکز ملي اطلاع رساني داروها و سموم روز شمار هفته پيشگيري از مسموميتها را اعلام کرد و گفت: روز شمار اين هفته که از سوم تا نهم آبان 94 است، به ترتيب با عنوانهاي پيشگيري از بروز مسموميت ناشي داروها، پيشگيري از مسموميتها در کودکان، پيشگيري از مسموميت ناشي از گازها و منوکسيد کربن، پيشگيري از مسموميت با مواد غذايي و گياهان سمي، پيشگيري از بروز مسموميت با سموم دفع آفات و مواد شيميايي، پيشگيري از مسموميت ناشي از گزيدگيها و پيشگيري از مسموميت ناشي از سوءمصرف مواد است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]