واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ آبان ۱۳۹۴ (۱۰:۰ق.ظ)
علي خرم در گفت و گو با موج؛ ايراني هاي منتخب پارلمان کانادا، موجب بهبود روابط سياسي خواهند شد موج - گروه اقتصاد سياسي
هفته گذشته در انتخابات پارلماني کانادا نتايجي رقم خورد که به جرات مي توان گفت شيرين ترين خبر براي مخاطبان ايراني محسوب مي شد. در اين انتخابات جاستين ترودو، پسر پيير ترودو، نخستوزير مرحوم کانادا، به عنوان نخستوزير جديد اين کشور انتخاب شد که در پي پيروزي قاطع حزب ليبرال وي در پارلمان 338 کرسي اين کشور صورت گرفت. ايرانيان داخل و خارج از کشور، کارشناسان و مقامات سياسي واکنش مثبتي به نتايج اين انتخابات داشتند. خبرنگار خبرگزاري موج در همين خصوص با علي خرم نماينده سابق ايران در سازمان ملل گفت و گويي را به شرح زير انجام داده است که در دو بخش ارائه مي شود.
علت اقبال ايرانيان به نتايج انتخابات پارلماني کانادا چه بود؟
پر واضح است که هر موفقيتي براي ايرانيان در هر کشور خارجي مايه خوشحالي همه ايرانيها خواهد بود؛ مثلا در آمريکا خيلي از ايراني ها صاحب قدرت و نفوذ هستند و در صحنه سياسي نقش دارند در کانادا، انگلستان، فرانسه، آلمان و... به همين صورت است. به همين خاطر از نظر کلي هر آنچه که بتواند موفقيت ايراني ها را در يک کشور خارجي تضمين کند مورد اقبال و عنايت مردم و دولت خواهد بود. همچنين مردم به اين دليل که احساس مي کنند توانسته اند در جايگاه مثبتي در آن جامعه قرار بگيرند و صرفا اشتغال در سطوح پايين را در آن جامعه ندارند خوشحال مي شوند. ضمن اينکه ايراني ها همواره هر جا که رفته اند توانسته اند به خوبي نشان دهند که جز دانشمندان، اقتصاددانان، پزشکان، سياستمداران برتر محسوب مي شوند.
اما مقامات سياسي و اجرايي کشور هم از نتايج اين انتخابات راضي هستند؟
به اين دليل که از سوي دولت و حکومت هر موفقيتي که هر ايراني بتواند در کشورهاي خارجي به دست آورد نوعي، لابي و مرکز تکيه گاه محسوب مي شود. در کانادا، انگلستان، آمريکا ايراني ها ظريف 30 سال آينده بسياري از مناصب مهم کشوري را به دست خواهند آورد. طبيعتا کسب کرسي هاي قدرت از سوي ايراني ها کار را براي دولت ايران آسانتر مي کند و آن افراد منتخب به عنوان يک ايراني ديگر احتياجي نيست برايشان توضيحاتي دقيق و اضافي آورده شود؛ چون خودشان مي دانند که مملکتشان در چه شرايطي قرار دارد يا چه چيزهايي مي بايست براي مملکت خود به دست آورند و يا خودشان به عنوان سياستمداران آن کشور خاص مي دانند چگونه راه را باز کنند يا جواب مخالفين را بدهند. از اين بابت دولت و حکومت هم مي تواند کمال استفاده را براي بهبود روابط ببرد.
اين انتخابات چه تاثيري بر زندگي ايرانيان مقيم کانادا خواهد گذاشت؟
چون اين کشور روابط ديپلماتيکش با ايران قطع است، در نتيجه بسياري از مردم ايران و اقوام نزديک و دورشان که ساکن کانادا بودند و دوست نداشتند در محدوديت کنسولي باشند و از طرفي ديگر مايل بودند که مرتب به ايران سفر داشته باشند، هم اکنون خوش بينانه در انتظارند که سفارت ايران براي ارائه سرويس و خدمات در کانادا باز شود. درحال حاضر چون سفارت ها تعطيل است کساني که به عنوان ايراني اقامت کانادا يا تابعيت آنجا را هم دارند دچار مشکلاتي هستند. در حالي که وقتي اين روابط از سر گرفته شود مشکلات کنسولي هم از بين مي رود و از اين بابت ايرانيهايي که از اين کمبود در مضيقه بودند، بهبود روابط خواهد توانست مشکل آنها را نيز حل کند.
از نظر سياسي نتايج انتخابات چه تاثيري بر روابط دو جانبه اين کشور با ايران دارد
روابط کانادا با ايران مثبت وبا حيثيت نيست. نام ايران در روزنامه هاي کانادا به بدي ياد مي شود. دولت محافظه کار کانادا که ده سال در راس امور بود و نظراتي شبيه به اسرائيلي ها و تندروهاي آمريکايي داشت کنار رفته و دولت ليبرال که نظراتي شبيه به دموکرات هاي آمريکايي دارد روي کار آمده است. همچنين دو نفر ايراني که به مجلس راه يافتند از تجديد روابط با ايران استقبال مي کنند و اساسا ايراني هاي مقيم به آنها راي دادند که به مجلس بروند و روابط خود را با ايران از سر بگيرند. مردم کانادا دوست ندارند قطع رابطه با ايران داشته باشند اما دولت محافظه کار مواضعي شبيه تندروهاي اسرائيل و آمريکا داشت و از اين نظر تصور مي کرد که بايد در چارچوب قطع رابطه کار خود را پيش ببرد که البته موفق هم نشد.
دلايل رويکرد ضد ايراني حزب محافظه کار کانادا چه بود؟
مثل جمهوري خواهان آمريکا! محافظه کاران در کانادا مواضعشان شبيه جمهوري خواهان آمريکا بود و اعتقادشان اين بود که بايد با ايران برخوردي به شکل تهديد يا تحريم داشت. آنها تمام اين کارها را کردند اما کانادا خودش از اين رويکرد ضربه خورد. بنابراين الان هم بعد از توافق هسته اي پشيمان هستند که چرا با ايران قطع رابطه کردند. از اين رو وقتي در کانادا مي گوييم ليبرال و محافظه کار مثل دموکرات و جمهوري خواه در آمريکا است. زمان جرج بوش، جمهوري خواهان هم همين مواضع را داشتند و تنها در دوره اوباما گشايش در روابط ايجاد شد و دموکراتها با روي باز نه فقط با ايران، بلکه با کوبا و بقيه کشورها توانستند مشکلاتشان را حل کنند. پس نوع مواضع حزب محافظه کار کانادا بود که موجب رويکرد ضد ايرانيشان مي شد.
پايان بخش اول
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]