تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):رسول خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، هرگز بدگويى كسى را نمى‏كردند، سرزنش نمى‏نمودند و در ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854911389




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فاتحه سنگ‌قبرهای تاریخی خوانده شد/ میراث شکسته زیرپای بی‌توجهی


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر از لرستان؛
فاتحه سنگ‌قبرهای تاریخی خوانده شد/ میراث شکسته زیرپای بی‌توجهی

کراپ‌شده - قبرستان تاریخی ابوالوفا


شناسهٔ خبر: 2949033 - یکشنبه ۳ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۵
استانها > لرستان

کوهدشت - از قبرستان تاریخی روستای ابوالوفا به‌عنوان تنها قبرستانی یاد می‌شد که شبیه آرامگاه کوروش دارای سنگ‌قبرهای چندطبقه بود، سنگ‌قبرهایی که حالا یا تبدیل به راه‌پله و یا راهی زباله‌دانی شده‌اند. خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: روستای «بِلَفا» معروف به ابوالوفا در ۲۵ کیلومتری کوهدشت قبر یکی از امام‌زاده‌ها را به همین نام در خود جای‌داده است که هرروزه زائران بی‌شماری را به سمت خود می‌کشاند. امام‌زاده ابوالوفا در بین مردم کوهدشت از جایگاه بلندی برخوردار است به‌طوری‌که بیشتر مردم این دیار به آن سوگند یاد می‌کنند. و اما از دیگر ابعاد اهمیت این روستا سنگ‌قبرهای تاریخی است که زیر پای عابران محوشده‌اند و پیش‌تر خبرگزاری مهر در گزارشی با عنوان « تاریخ زیر پای رهگذران/ سنگ قبرهایی که راه پله شدند»، «تصاویری از تخریب یک گورستان تاریخی/ پختن «کباب» روی سنگ‌قبرهای کهن» به عمق فاجعه نابودی سنگ‌قبرهای کهن در محوطه‌ی این امام‌زاده پرداخته بود. اهمیت این قبرستان تاریخی از آن‌جهت است که این قبرستان تنها مکانی بود که قبرهایی چند طبقه شبیه آرامگاه کوروش داشت و می‌توانست هم‌چنان دست‌نخورده باقی بماند تا محل تماشای گردشگران علاقمند قرار گرفته و حتی بررسی‌ها و کاوش‌های باستان‌شناسی در این رابطه صورت گیرد.

به گفته برخی از محققان و مطلعین محلی سنگ‌قبرهایی که امروزه در گورستان روستای ابوالوفاء دیده می‌شود بازمانده تعداد زیادی از سنگ‌قبرهای باارزش مربوط به قرن پانزدهم تا قرن اخیر است که ازلحاظ خطوط و نقوش طرح‌ها از شاهکارهای هنری به‌حساب می‌آید. سنگ‌قبرهای گورستان تاریخی ابوالوفاء به سه شیوه پلکانی، خوابیده و خوابیده با میله‌ای به‌صورت عمودی افراشته، ایجادشده است. یکی از مهم‌ترین مواردی که ازلحاظ مردم‌شناسی حائز اهمیت است وجود نقاشی‌هایی بر روی سنگ‌قبرهای افقی و عمودی است. خبرگزاری مهر پیش از این با انتشار گزارش‌های متعدد به اهمیت این قبرستان تاریخی پرداخته و نسبت به روند تخریب‌ها در آن هشدار داده اما متأسفانه همواره شاهد واکنش شایسته‌ای از سوی متولیان امر نبودیم. آن میل‌های ارزشمند زیر سنگ و سیمان راه‌پله‌ها دفن شدند اما امروز روایت تلخ دیگری از برخورد اوقاف کوهدشت با این سنگ‌قبرهای تاریخی گوش توجه دلسوزان میراث فرهنگی را آزارمی دهد، میل‌های سنگی منقوشی که دست هنرمند گذشتگان ردی از فرهنگ وزندگی زمان خود را روی آن‌ها بر جاگذاشته است.

ازاین‌دست میل‌ها در بیشتر قبرستان‌های قدیمی اطراف کوهدشت وجود دارد که بالای سرسنگ قبرها عمود ایستاده‌اند تا روایت گر مرگ وزندگی انسان باشند. بر روی برخی از این میل‌های سنگی شکل «کل و بز» حک‌شده و روی برخی دیگر تصویر رقص و پای‌کوبی و شکار و سوار و ساز و دهل «چمری و کو تل» نقش بسته که به شیوه‌هایی بسیار هنرمندانه حکاکی شده‌اند.

متأسفانه این سنگ‌های تاریخی که به‌نوعی آینه‌های هنر و فرهنگ زندگی گذشتگان ما محسوب می‌شوند در روستای «بله فا» شکسته شده و روی‌هم تلنبار شده‌اند که تأسف پربیننده‌ای را برمی‌انگیزند. قبرستان «بله فا» که می‌تواند به یک موزه مردم‌شناسی تبدیل شود و قابلیت آن را دارد که محل بازدید گردشگران باشد، امروز با میل‌های شکسته‌اش جای ریختن آشغال زواری شده است که روزانه برای زیارت امام‌زاده «بله فا» به این روستا می‌آیند، میل‌هایی که از تبر تخریب جان به دربرده هنوز سرپا ایستاده‌اند تا تاریخ هنر وزندگی این دیار را برای رهگذران و گردشگران به‌خوبی بازگو کنند.

نخاله‌های ساختمانی به‌جامانده از ساخت و ساز محوطه پس از سال‌ها هنوز از حریم قبرستان پاک نشده و باعث شده این قبرستان مکان راحت ریختن زباله‌های مردم شود. محوطه حرم درست در محوطه قبرستان قدیمی «بله فا» ساخته شد و قسمتی از قبرستان جای خود را به اتاق‌هایی داده که امروز محل استراحت زوار است. عملیات ساخت این محوطه سبب شد تامیل‌ها و سنگ‌های قبرستان از جای خود کنده و شکسته شوند اما متأسفانه پس از اتمام ساخت کسی مسئولیت بازسازی‌اش را به عهده نگرفت.

تخریب قبرستان قدیمی «بله فا» در حالی به دست اوقاف اتفاق افتاد که از سوی میراث فرهنگی کوهدشت کوچک‌ترین نظارتی صورت نگرفت تا اجازه ندهند قسمتی از میراث ارزشمند این سرزمین نابود شود. اما با وضعیت موجود، هراس آن هست که میل‌های شکسته این قبرستان قدیمی همراه با تلنبار زباله‌ها به محل دفن زباله‌ها در دوردست‌های شهر کوهدشت منتقل شوند تا برای همیشه در چاله‌های فراموشی دفن شوند. مدیر میراث فرهنگی، دستی و گردشگری کوهدشت در این رابطه به خبرنگار مهر می‌گوید: اداره اوقاف باعث تخریب و نابودی میل‌ها و سنگ‌قبرهای روستای «بله فا» است و این فاجعه هنگام ساخت محوطه حرم اتفاق افتاده است.

صمد حائری بابیان اینکه وظیفه اوقاف است، همچنان که تحویل می‌گیرد کار حفاظت را هم انجام دهد تصریح می‌کند: اگر اوقاف در این زمینه همکاری نکند مجبوریم از طریق مراجع قضایی موضوع را پیگیری کنیم. مدیر میراث فرهنگی، دستی و گردشگری کوهدشت در پاسخ به خبرنگار مهر که چه برنامه‌ای برای ساماندهی میل‌ها و سنگ‌قبرها دارید، می‌گوید: فعلاً تغییر کاربری انجام‌نشده است تا به مکانی دیگر منتقل شوند و وظیفه اوقاف است در همان منطقه جایی برای استقرار آن‌ها لحاظ کند.

آنچه قابل‌تأمل است این‌که مدیر میراث فرهنگی کوهدشت به‌عنوان متولی اصلی حفاظت از آثار و میراث تاریخی از فاجعه تلخ تخریب و شکسته شدن میل‌ها اطلاعی ندارد، میل‌هایی که چند سال است همچنان با سینه‌های شکسته روی زمین دراز کشیده‌اند تا حاکی بی‌اهمیتی مسئولان امر خود باشند. اگر میراث فرهنگی مدعی است که اقدامات عمرانی اوقاف در امامزاده ابوالوفا غیر قانونی بوده چرا بعد از هفت سال متوجه این موضوع شده اند و اصلا چرا میراث فرهنگی آثار تاریخی خود را اینگونه رها کرده که به طور مثال اوقاف این گونه عمل کند. حجت الاسلام مرتضی خاکباز مدیر کل اوقاف و امور خیریه لرستان نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه کارهای عمرانی صورت گرفته در امامزاده ابوالوفا شهرستان کوهدشت مربوط به هنگام مدیریت من در اوقاف نبوده است می گوید: در این زمنیه اطلاعی ندارم که بخواهم اظهار نظر کنم. وی با بیان اینکه برای انجام کارهای عمرانی در سطح بقاع متبرکه استان اگر اطراف آنها ابنیه و آثار تاریخی و میراثی باشند با اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تفاهم نامه همکاری در زمینه حفظ آنها داریم ادامه می دهد: ضمن اینکه هر برنامه ای که میراث فرهنگی در این رابطه به ما بدهند ما آن را اجرایی خواهیم کرد. مدیر کل اوقاف و امور خیریه لرستان با بیان اینکه میراث فرهنگی در این رابطه باید به ما دستور کار و مجوزهای لازم را بدهد یادآور می شود: اگر ما غیر از این دستور کار و مجوزها اقدامی انجام دادیم میراث فرهنگی باید از ادامه کار ممانعت کند. چرا میراث فرهنگی بعد از ۷ سال مدعی شده است حجت الاسلام خاکباز با بیان اینکه اگر میراث فرهنگی مدعی است که اقدامات عمرانی ما در امامزاده ابوالوفا غیر قانونی بوده چرا بعد از هفت سال متوجه این موضوع شده اند ادامه می دهد: اصلا چرا میراث فرهنگی آثار تاریخی خود را اینگونه رها کرده که به طور مثال اوقاف این گونه عمل کند. وی با بیان اینکه من که کارشناس میراث فرهنگی نیستم تصریح می کند: در این راستا برای حفظ میراث فرهنگی اطراف بقاع متبرکه و امامزادگان استان بخشی از اعتباراتش را میراث فرهنگی تامین کند و بخشی را اوقاف آمادگی دارد که در قالب تفاهم نامه همکاری این اعتبارات را تخصیص دهد. به‌هرروی وظیفه مسئولان مربوطه است که در حفظ و نگهداری این آثار ارزشمند بکوشند و بابی اهمیتی از کنار تخریبشان نگذرند چراکه این سنگ‌قبرها روایت گر تاریخ فرهنگ وزندگی این سرزمین هستند، سرزمینی که دستی بر آتش هنر داشته و با داشته‌های فرهنگی‌اش می‌تواند پذیرای خیل گردشگران بوده و در این رابطه حرفی برای گفتن داشته باشد.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن