واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
نگاهی به میراث ناب اسلام شیعه در «اهواز در گذر تاریخ»
تاریخی که زیبایی آن را باید همانند یک تابلوی پرمحتوای نقاشی در معرض دیدگان نسل امروز قرار داد، نمایشگاه «اهواز در گذر تاریخ» میراث ناب اسلام شیعه را به مردم معرفی میکند.
به گزارش خبرگزاری فارس از خوزستان، تاریخ خوزستان با تمدن اسلامی عجین شده است، تاریخی که زیبایی آن را باید همانند یک تابلوی پرمحتوای نقاشی، در معرض دیدگان نسل امروز قرار داد، تابلویی که دو سال است، اهواز را در گذر تاریخ برده و میراث ناب اسلام شیعه را به مردم معرفی میکند. در این دوره نمایشگاه «اهواز در گذر تاریخ»، تجربه سال قبل، دستی به کیفیت و کمیت نمایشگاه کشیده بود، پرستیژ کار با محتوای نمایشگاه همخوانی داشت، جایگاههای منظم در همه حوزهها و دستاوردهای تاریخی تعریف شده بود، هیچ خلأیی وجود نداشت حتی در حوزه پزشکی و نجوم و فیزیک!
پژوهشگر و فعال میراث فرهنگی خوزستان در حاشیه این نمایشگاه در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهواز، برپایی این نمایشگاه را در جذب نگاههای تشنه مردم بسیار مؤثر میداند. قاسم منصور آلکثیر در این ارتباط اظهار کرد: اگر بگوییم نمایشگاه «اهواز در گذر تاریخ اسلامی»، تنها نمایشگاهی در خوزستان است که بدون زمینه یا بهره اقتصادی توانسته این چنین مسئولان و عموم مردم را به خود جذب کند، سخن گزافی نبوده است. این فعال میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: نمایشگاه «الاهواز عبرالتاریخ الاسلامی» یا «اهواز در گذر تاریخ اسلامی» دو سالگی خودش را تجربه کرد، نمایشگاهی که محلی برای شفافسازی، افزایش خودآگاهی، باز کردن سرفصلهای جدید در حوزه مطالعات تاریخ و... بوده است. وی معتقد است، این نمایشگاه امسال توانسته که به صورت حرفهایتر از سال گذشته فعالیت خود را آغاز کند که البته استقبال بسیار مردم و تمدید سه روزه برپایی این نمایشگاه بر این اعتقاد صحه میگذارد.
این فعال اجتماعی که مسئولیت ثبت ملی چند میراث معنوی خوزستان را در کارنامه دارد، یادآور شد: روحانیون، مسئولان استانی و محلی هر شب از این نمایشگاه بازدید به عمل آوردند، همچنین هر روز صبح نیز نمایشگاه محل بازدید دانشآموزان بود. وی اضافه کرد: مطالب ارائه شده در این نمایشگاه به چند دسته تقسیم میشدند، از همه جا بازدیدکننده حضور داشت، به نوعی این نمایشگاه میزبان علاقهمندان از شهرهای استان و استانهای مجاور حتی از استان کرمانشاه و کمی آن طرفتر گیلان بود. آلکثیر تصریح کرد: علاوه بر معرفی علمای اهوازی از قرن اول اسلامی تا قرن 12 و معرفی مشاهیر از جمله منجمین، شعرا و... معرفی شخصیتهای تأثیرگذار در طول تاریخ استان در این بین شخصیتهایی از شهرستانهای مختلف نیز معرفی شدند که پیش از این بسیاری از وجود چنین مشاهیری بیخبر بودند، از جمله وجود وزرای «صبی» در دربار حکومت مشعشعیان یا عالمانی همچون «ابوبکر سوسی» یا «محمد بن فلاح مشعشعی». وی خاطرنشان کرد: خوزستان تاریخ گستردهای دارد که پرداختن به تمام آن، نیاز به سالها پژوهش و تحقیق دارد، اما از آنجایی که مطالعات تا قرن 12 به مطالعات تاریخی و بعد از آن به تاریخ معاصر معرفی میشوند، این نمایشگاه رویکرد خود را مختص به 12 قرن ابتدایی اسلام محدود کرد تا با عمق بیشتری این دورهها را معرفی کنند. این پژوهشگر میراث فرهنگی ادامه داد: اما بخش اعظمی از تاریخ در همین 12 قرن نیز دیده نشده بود، که به نظر فضای نمایشگاه ایجاب نمیکرد، بهعنوان مثال تاریخ موسیقی مذهبی در 12 قرن، تاریخ اجتماعی و سبک زندگی، تاریخ جامعه کشاورزی و سختیهایی که در آن دوره گذراندند، نهرهایی که توسط کشاورزان کشیده شد و تاکنون برقرارند و... به نظر باید معرفی شوند.
آلکثیر معتقد است، میراث فرهنگی در بخشی از برپایی نمایشگاه اغفال کرده است. وی همچنین تصریح کرد: اتفاق مهمی که در فرآیند برگزاری نمایشگاه رخ داد و کمتر توجهی از سوی مسئولان به ویژه میراث فرهنگی به آن شد، مشارکت مردم در جمعآوری آثار تاریخی بود. این پژوهشگر میراث فرهنگی اضافه کرد: مردم در روزهای برگزاری نمایشگاه به صورت کاملاً خود انگیخته به مشارکت پرداختند و سکههای بسیاری از دوره قرون اولیه اسلامی را به صورت امانی در اختیار برگزارکنندگان نمایشگاه قرار دادند. وی این اتفاق را الگوی بسیار خوبی برای فعالیتهای آینده میراثی دانست و گفت: به نظر میرسد هر چقدر مردم خود و میراث خود را در نمایشگاه میبینند، احساس تعلق خاطر به آن بیشتر و در نتیجه منجر به مشارکت مخاطبان میشود. آلکثیر یادآور شد: این نمایشگاه به صورت مستند مصادیق دروازه بودن استان برای ورود تشیع را به تصویر کشاند که امیدواریم این مجموعه برای ماههای محرم یا صفر نیز برنامه درخور و تأثیرگذار دیگری نیز برگزار کند. وی در پایان بیان کرد: قدیمیترین شبیهخوانیهای حسینی نیز در مناطق مختلف استان برگزار میشود که متأسفانه کمتر مطالعاتی برای معرفی آن به دیگر فرهنگها صورت گرفته است. ------------------------------------ گزارش از: عارف شریفی صرخه ------------------------------------ انتهای پیام/72031/ت40
94/08/03 - 09:37
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]