واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
ایران در کمربند خشکسالی بدن و سنگ کلیه
روز نو : دکتر فاطمه حیدری متخصص کلیه در خصوص علل و راههای درمان سنگ کلیه گفت: سنگهای ادراری سومین بیماری شایع دستگاه ادراری هستند بطوری که در زمانهای قدیم نیز انسانها با این بیماریها آشنا بودند و همچنین سابقهی این بیماری در سوگند نامه سقراط نیز وجود دارد. در زمان های گذشته پزشکان باید سوگند یاد میکردند که هرگز این بیماری را به دلیل عوارض بسیاری که داشت درمان نکنند البته در ان زمان باروشهای درمانی این بیماری نیز آشنا نبودند.
وی در خصوص علت ایجاد سنگ کلیه گفت: علت قاطع و صددرصدی درایجاد سنگ کلیه مشخص نشده اما نکات قابل تأمل بسیاری در مورد علل ایجاد آن وجود دارد نکاتی نظیر اینکه رسوب مواد معدنی فوق اشباع در ادرار، کمبود مهارکننده هایی که مانع از تجمع کریستال ها میشوند، تغییر غلظت و اسیدیتهی ادرار تمام موارد ذکرشده در ایجاد سنگ کلیه دخیل هستند و ما میتوانیم با انجام تغییرات بر هر یک از این موارد از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری کنیم.
دکتر حیدری گفت: غلظت ادرار درساعات مختلف شبانه روز متفاوت است و در اول صبح معمولا اسدیتر بوده وبا مصرف هر وعدهی غذایی قلیایی تر میشود. برخی از سنگها در محیط اسیدی و برخی نیز در محیط قلیایی تشکیل میشوند و باید به سنگهای محیط قلیایی و اسیدی اجازه ندهیم که به حالت فوقاشباع برسند این امر بسیار حائز اهمیت است.
اگر ادرار که به حالت فوقاشباع برسد سبب ایجاد کریستال شده و همچنین مواد دیگری نظیر مواد معدنی و کلسیم و... بر روی آن رسوب میکنند و در نهایت باعث ایجاد سنگ میشوند.
مهمترین عامل پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه مصرف مایعات است متاسفانه مردم ایران باورغلط کم نوشی آب را دارند و این امراولین باور غلط آنها میباشد.
حیدری بیان کرد: باورغلط دوم از اینجا نشأت میگیرد که چون بیشتر سنگها کلسیم اَکسالات هستند پس نباید از لبنیات و مواد کلسیمی استفاده کرد.
وی در خصوص میزان مصرف مایعات گفت: توصیهها به استفادهی معمول و مورد نیاز بدن از این مواد میباشد زیرا فقط به میزان %50 از کلسیمی که مصرف میکنیم وارد کلیه میشود و همچنین از این % 50 بیش از %95 جذب میشوند و تنها %5 وارد ادرار میشوند. اگر به همراه این %5 اکسالات زیادی باشد سبب رسوب کلسیم اکسالات شده و بیشتر سنگهای ادرار نیز معمولا از این نوع هستند.
اگر سنگ از مکان خود حرکت نکند و در محیط لگنچهی کلیه رشد کند به شکل شاخ گوزنی تبدیل شده اما هیچ دردی را متوجه نمیشوند.
این جراح کلیه گفت: مصرف زیاد نمک یکی دیگر از علل ایجاد سنگ کلیه بوده و این امر نیز از باورهای غلط مردم میباشد نمک به دلیل داشتن عنصر سدیم سبب بروز این بیماری میشود زیرا وجود سدیم زیاد دردستگاه ادراری سبب افزایش دفع کلیه میشود.
اگر مردم این 3موارد ذکر شده را رعایت کنند از شیوع درصد زیادی از این بیماری کاسته خواهد شد.
افرادی که سنگ کلیه دارند معمولا با درد شدیدی به پزشک مراجعه میکنند این درد شدیدترین دردی است که در زندگی میتوان تجربه کرده برخی دیگر از علائم این بیماری بدین شرح است: علائم تحریکی ادرار(ادرار مکرر)، عفونت های مکرر و خون ریزی در ادرار البته از افراد نیز فاقد هرگونه علامت میباشند.
وی در ادامه گفت: کارکرد کلیه از طریق 2 آزمایش خون و ادرار مشخص میشود و بدین ترتیب میتوان از بروز مشکلات برگشت ناپذیر جلوگیری کرد.
دکتر حیدری در خصوص روشهای درمانی گفت: با توجه به محل و اندازهی سنگ و همچنین سن بیمار نوع درمانهای متفاوتی وجود دارد اما بطور کلی در سنگهای کوچکتر از 5میلیمتر احتمال دفع بالای %70 میباشد و با اولین حمله فرصتی میدهیم تا بیمار با افزایش مصرف مایعات و داروهای تجویزی سنگ را دفع کند.
وی گفت: ما برای سنگهای بین 5میلیمتر تا5/1میلیمتراز راه پوست و به صورت سرپایی آن ها را دفع میکنیم و برای سنگهایی با ابعاد 5/سانتی متر به بالانیز به عملهای تهاجمی تر بصورت بسته روشpcniکه ازراه پهلو به داخل رفته وسنگ را میشکنیم و یا در مواردی نادر از طریق عمل باز برای رفع آن میپردازیم.
وی در پایان گفت: آمار جهانی نشان میدهد که ایران بر روی کمربند افزایش سنگ کلیه قرار دارد پس برای جلوگیری و رفع این مشکل باید نکات ذکرشده را رعایت کرد.
تاریخ انتشار: ۰۲ آبان ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]