واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ مهر ۱۳۹۴ (۱۰:۴۵ق.ظ)
تأثير قوي پديده النينو در ايران با بارش شديد پاييزه و سرماي سخت زمستان موج - با توجه به رسانهاي شدن موضوع حاکميت النينوي قوي روي اقيانوس آرام و احتمال برداشتهاي نادرست، مطالب زير از سوي سازمان هواشناسي کشور که مسوول تهيه پيشبينيهاي کوتاه مدت، ميانمدت، فصلي و اقليمي است، تهيه شد.
به گزارش خبرگزاري موج، سازمان هواشناسي کشور اعلام ميدارد: دور پيوند ال نينو-لانينا يا انسو، پديدهاي بزرگ مقياس است که روي مناطق حارهاي اقيانوس آرام شکل ميگيرد و دوره برگشت آن از ۳ تا ۷ سال است و داراي سه مرحله: ال نينو، خنثي و لانينا است.
ال نينوي امسال با توجه به حالت شکلگيري آن به آل نينوي کلرادو موسوم است و با توجه به افزايش ۳ درجهاي دماي آب در مناطق مرکزي تا سواحل کشور پرو، در بخش حارهاي اقيانوس آرام ميتوان گفت که در ۵۰ سال گذشته کمسابقه است. دادههاي تاريخي مربوط به شاخص ال نينو-لانينا از ۲۵۰ سال گذشته تاکنون در دسترس است.
موضوع مهم در رابطه با پديدههاي دور پيوند، طولاني بودن بسامد آنها است که از حدود ۲ ماه (MJO) تا ۷ سال (ENSO) است.
شايان توجه است که مهمترين دور پيوندها مانند NAO ،AO ،MEI ،MJO و همچنين مانسون هندوستان اثر مستقيم روي ايران دارند، ولي؛ ال نينو اثر غيرمستقيم داشته و تنها با تأثير روي ساير دورپيوندها، مقدار و توزيع زماني و مکاني بارش و دما را متأثر ميسازد.
اثر مستقيم انسو در مناطق حارهاي و استوايي، قوي و آشکار است و با افزايش فاصله به سمت شمال يا جنوب از شدت اثرگذاري آن کاسته ميشود.
مرکز ملي اقليمشناسي سازمان هواشناسي کشور از سه ماه گذشته در پيشبيني ماهيانه و فصلي خود که همواره در هفته دوم هر ماه صادر ميشود به رخداد ال نينوي قوي امسال اشاره داشته و با توجه به اثر آن بر شرايط جوي، پيشبيني فصلي، بارش و دما طي پاييز و زمستان را در سطح کشور با متن و نقشه ارائه نموده است، اين پيشبينيها بيدرنگ در سايت سازمان بارگذاري ميشوند.
مطابق پيشبيني فصلي اين مرکز، براي پاييز امسال با توجه به اثر ال نينو، بارش با آغازي زودتر از فصل و با گرايش به نرمال يا بيش از نرمال پيشبيني شده است. همچنين ميانگين حدود يک درجه بيش از نرمال پنجاه ساله برآورد شده است که با توجه به روند افزايش چند دهه اخير، انحراف چنداني از دماي فصل ندارد.
موضوع مهم در اين رابطه بيان ميانگين در يک دوره يک تا سه ماهه است و بايد توجه داشت که نوسانات دما و بارش ميتواند قابلتوجه باشد که ويژگي عادي شرايط جوي است و معمولا دوره تناوبي حدود يک هفته دارد.
براي زمستان امسال نيز انتظار ميرود که بارش نرمال با گرايش جزئي به کمتر از نرمال باشد و دماي هوا؛ بهويژه در نيمه دوم زمستان تا ۱.۵ درجه بيش از نرمال پيشبيني شده است.
بررسي شاخص دور پيوند ال نينو و لانينا نشان ميدهد که سرماي شديد زمستان ۱۳۸۶ با لانينا همراه بوده است که طي آن دماي هواي تهران براي حدود ۱۰ روز همواره زير صفر بود و کمينه دما نيز طي يک ماه زير صفر باقي ماند و کمترين آن به منفي۱۱درجه سانتيگراد رسيد. طي اين دوره کمترين دما در اردبيل، همدان، شهرکرد، مشهد، فرودگاه امام، بيرجند و رشت به ترتيب به ۳۲، ۳۱، ۲۱، ۲۰، ۱۲ درجه زير صفر ثبت شد و حتي در اهواز به صفر رسيد. سرماي سال ۱۳۸۶ با بارش برف در سطح کشور همراه بود و در خراسان رضوي درختان انار ۵۰ ساله را خشکاند. شايان توجه است که کمينه مطلق دماي تهران طي ۶۵ سال گذشته در ۱۸ دي ۱۳۴۷ به ميزان ۱۵- درجه ثبت شده است.
از دورههاي بسيار سرد ديگر ميتوان به زمستان سالهاي ۱۳۴۱، ۱۳۴۷، ۱۳۶۱، ۱۳۵۱ و ۱۳۷۶ اشاره نمود که چهار مورد آنها با لانينا و دو مورد با حالت خنثي همراه بودهاند.
رخداد دورههاي با سرما يا گرماي شديد و گسترده در سطح کشور را سازمان هواشناسي کشور با دقت خوب تا دو هفته قبل از رخداد پيشبيني ميکند. بديهي است که متوليان مديريت بحران کشور با توانايي و کارايي موجود به سادگي آن را به فاصله چند روز مديريت مينمايند و هماهنگي بين سازمان هواشناسي و وزارت کشور در مديريت مخاطرات جوي سابقه چند ده ساله دارد.
شايان توجه است که در سرماي سخت مربوط به سال ۱۳۸۶ عليرغم هشدار سازمان هواشناسي، به علت قطع صدور گاز از سوي کشور ترکمنستان، بحران کمبود حاملهاي انرژي در سطح کشور و بهويژه استانهاي نوار شمالي کشور را به مدت يک ماه فرا گرفت که انشاءالله با توجه به توسعه شبکه انتقال نفت، گاز و برق و افزايش توان توليد، چنين پيامدهايي را شاهد نخواهيم بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]