واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: صفهاي طولاني شير يارانهاي در بيرجند
پيرزن در حالي كه سعي ميكند با زنبيل خالي راهي را براي رسيدن به اول صف باز كند، در پاسخ به اعتراض كساني كه زودتر از او در صف ايستادهاند، ميگويد: من 76 سال سن دارم، نميتوانم پا به پاي شما براي خريد يك پاكت شير كه غذاي روزانه من است، صبر كنم. تازه، كار يك روز دو روز نيست كه در صف بمانم! جمعيت با وجود كلافه بودن از اينكه هر روز بايد مدتها وقت خود را در صف ملالآور توزيع شير صرف كنند، بدون اينكه حوصله جر و بحث داشته باشند، به پيرزن اجازه ميدهند در جلو صف بايستد و...
با اين كه چيزي به غروب آفتاب نمانده، اما هنوز از آمدن شير خبري نيست، از اين رو ميتوان آثار ناراحتي و اضطراب را در چهره بيشتر مردم ديد، ديگر همانند روزهاي گذشته صفهاي شير براي نقل و انتقال اخبار جذابيتي ندارد، زيرا همه منتظرند با رسيدن شير، آن را خريداري كنند و بيش از اين از زندگي روزمرهشان عقب نمانند. اين داستاني است كه شايد هر روزه در كوچه و پسكوچهها و خيابانهاي شهر بيرجند تكرار ميشود.
تناسب نداشتن اختصاصي شير يارانهاي با جمعيت شهر، شايد عمدهترين دليل تشكيل صفهاي طولاني براي خريد شير باشد. به اعتقاد بسياري از شهروندان، سهميه اختصاصي فروشگاهها در مناطق شهر متناسب با جمعيت ساكن آن مناطق نيست و اين موضوع بيعدالتي به شمار ميآيد. يك خانم خانهدار در حالي كه سعي دارد كودك گريانش را آرام كند، ميگويد: هر روز حداقل 2 ساعت با احتساب رفت و آمد براي خريد شير صرف ميشود و معلوم نيست اين وضعيت قرار است تا كي ادامه داشته باشد. وي ادامه ميدهد: چند سالي است در تلويزيون، روزنامه و مجلات از فوايد شير و ضروري بودن مصرف آن بويژه براي كودكان و افراد مسن سخن ميگويند، با اين حال وضعيت توزيع شير همچنان نابسامان است و هر روز بدتر نيز ميشود.
وي كه از ماندن در صف خسته شده است، ادامه ميدهد: كودكم براي رشد با تجويز پزشك، نيازمند مصرف روزانه حداقل 2 ليوان شير است، از اينرو هر روز بايد براي خريد يك پاكت شير اين همه مدت در سرما و گرما در صف بايستم و هيچكس هم نيست كه به داد ما برسد! حسيني نيز كه در يكي از مناطق كمبرخوردار شهر زندگي ميكند، با انتقاد از بيتوجهي مسئولان نسبت به ساماندهي توزيع شير يارانهاي و با اشاره به جمعيت زياد اين قبيل مناطق ميگويد: صفهاي شير در اين مناطق بسيار طولانيتر از ديگر مناطق است، با اين حال سهميه اندك اين مناطق باعث ميشود هر روز عده زيادي با وجود ماندن در صف، دست خالي برگرداند. وي كه داراي چهار فرزند است، اضافه ميكند: در اين آشفتهبازار توزيع شير، فروشگاهها و عاملان توزيع هم هر روز مردم را به نحوي اذيت ميكنند. وي ادامه ميدهد: اين فروشگاهها يك روز مردم را ملزم به خريد پنير، خامه و... فلان شركت ميكنند، روز ديگر ميگويند به شما كه كالاهايتان را از ما نميخريد، شير نميفروشيم. يك روز هم ميگويند سهميه ما را كم كردهاند، برويد از جاي ديگر شير بگيريد.
به گفته دست اندركاران صنعت شير استان، اختلاف قيمت شير يارانهاي با قيمتهاي واقعي توليد اين فرآورده غذايي، كارخانهداران شير در خراسان جنوبي را براي ادامه حيات اقتصادي با مشكل مواجه كرده است. افزايش نيافتن يارانهها از سوي شوراي اقتصاد در دو سال گذشته با وجود افزايش قيمت علوفه و سبوس و در نهايت افزايش قيمت پيشنهادي شير از سوي دامداران باعث شده تا كارخانههاي خصوصي توليد شير و فرآوردههاي آن در اين استان يكي پس از ديگري از صحنه توليد خارج شوند. آنان معتقدند اين همه در حالي اتفاق افتاده است كه با ورود يك كارخانه شير به استان و خريد شير از سوي اين كارخانه با قيمتهاي بالاتر، دامداران خراسان جنوبي رغبت بيشتري براي فروش شير خود به اين كارخانه دارند.
يك كارخانهدار شير در اين خصوص ميگويد: بيتوجهي به صنعت شير در خراسان جنوبي از جهات مختلف باعث شده تا شاغلان اين صنعت هر روز با مشكل تازهاي مواجه شوند. وي ميگويد: در حالي كه براي يارانه شير براساس آناليز مشخص عمل ميشود و تا قيمت 295 تومان به كارخانهدار يارانه پرداخت ميشود، اما جبران هزينههاي واقعي شير، كارخانهداران را با زيان مواجه كرده است. به گفته وي، اين قيمت در حالي ارائه ميشود كه توليد شير براي دامداران با حذف يارانه علوفه و سبوس كه در سال گذشته اتفاق افتاده، به ازاي هر كيلو گرم 450 تومان هزينه دارد و دامدار شير خود را 410 تومان به بازار ارائه ميكند.
وي ميافزايد: از سوي دولت نيز يارانه شير را هر دو ماه پرداخت ميكند و دامدار هر 20 روز، پول شير خود را از كارخانهدارها طلب ميكند. به گفته وي، تفاوت قيمت خريد شير از دامدار توسط كارخانهدار تا قيمت يارانهاي دولت چيزي بين 100 تا 110 تومان است كه اين ميزان از جيب كارخانهدارها هزينه ميشود.
رئيس خانه صنعت و معدن خراسان جنوبي نيز ميگويد: اختلاف قيمت شير يارانهاي و قيمتهاي واقعي خريد شير توسط كارخانهداران شير، اين صنعت را با خطر تعطيلي مواجه كرده است. محمدرضا عابديني ميافزايد: اين موضوع در حالي اتفاق افتاده است كه تصور ميشد با حذف برنج از فهرست كالاهاي يارانهاي، يارانه شير افزايش يابد. وي با اشاره به افزايش نيافتن يارانه شير در دو سال گذشته خاطرنشان ميكند: اين مساله در كنار ورود يك كارخانه شير به استان كه از ابزارهاي حمايتي دولتي و شانس افزايش قيمت محصولات خود سه روز قبل از تثبيت قيمتها از سوي شوراي اقتصاد برخوردار شد، روند تعطيلي كارخانههاي شير بخش خصوصي را سرعت بخشيده است. وي پيشبيني ميكند در صورت حمايت نكردن دولت و ارائه راهكار مناسب، كارخانههاي شير استان از ابتداي خردادماه از عرصه توليد خارج شوند. رئيس خانه صنعت و معدني خراسان جنوبي نامهنگاريهاي متعدد و همچنين برگزاري 20 جلسه با مسئولان سازمان بازرگاني براي ارائه راهكار مناسب در راستاي افزايش يارانه شير را از جمله فعاليتهاي انجام شده در اين باره ذكر ميكند و ميگويد: با وجود همه فعاليتهاي انجام شده، استانداري در پاسخ به مكاتبات، پاسخ قطعي نداده است.
گزارش از: محمود بستاني
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 317]