واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۶ مهر ۱۳۹۴ (۱۰:۱۵ق.ظ)
بازگرداندن 115ميليون ليتر بنزين به هوا رفته با «کهاب» موج - درحاليکه به ازاي هر 10هزار ليتر چيزي حدود 45ليتر بنزين بخار مي شود، بنابراين سالانه چيزي نزديک به 115 ليتر بنزين به هوا مي رود که طرح «کهاب» مانع از گم شدن اين مقدار بنزين در سال مي شود.
سال ۱۳۸۶ بود که هشدارها درباره خطرات ناشي از تبخير بنزين در هواي تهران مطرح شد، همزمان با اين موضوع گزارشهايي منتشر شد که نشان ميداد ميزان «بنزن» و تعداد ديگري از آلايندههاي هوا در تهران چند برابر استانداردهاست.
در آن زمان غلظت آلاينده بنزن در جايگاههاي بنزين ۴۳۸ برابر حد مجاز اعلام شد و بسياري از کارشناسان محيط زيست، آلايندههايي که به دليل تبخير بنزين وارد هواي تهران ميشد را بسيار خطرناک و عامل قطعي ايجاد سرطان اعلام کردند.
طرحي با هدف کنترل و کاهش و هدايت بخارات بنزين
يک سال بعد از مطرح شدن اين موضوع اجراي طرح کاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخار بنزين که اختصارا «کهاب»، خوانده ميشود به وزارت نفت سپرده شد. هدف از اجراي اين طرح، کاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخار بنزين بود به گونهاي که انتشار اين بخارات در هوا به حداقل برسد و امکان تبديل دوباره آن به بنزين مايع وجود داشته باشد.
تبخير بنزين در سه مرحله صورت مي گيرد. يک بار هنگام سوختگيري تانکرها از مخازن بنزين، يک بار هنگام تخليه تانکرها در جايگاهها و بار ديگر هم وقتي مردم بنزين ميزنند.
تبخير90 ليتر بنزين از يک نفتکش 20هزار ليتري
بيژن حاج محمدرضا، رييس انجمن جايگاه داران با بيان اينکه در هر 10هزار ليتر بنزين 45 ليتر آن تبخير مي شود، گفت: اين بدان معناست که 90 ليتر از بنزين هاي يک نفتکش 20هزار ليتري که وظيفه حمل فرآورده از انبار تا جايگاه ها را دارد، تبخير مي شود.
وي در رابطه با طرح کهاب و ميزان هدر رفتن بنزين گفت: براي طرح جمع آوري بخارات که به معناي تبخير فرآورده به ويژه در فصل تابستان است در ابتدا قرار بود يک شرکت کانادايي وارد عمل شده و طي فرآيندي بخارات را تبديل به مايع کرده و به مخزن بازگردانند.
رييس انجمن جايگاهداران ادامه داد: در آن زمان قرار بود براي هر چهار جايگاه رقمي در حدود 300 هزار دلار به اين شرکت کانادايي پرداخت شود که به اين ترتيب هر جايگاهي بايد 75 هزار دلار براي اجراي اين طرح هزينه مي کرد. ضمن اينکه در آن سال که موضوع مطرح شد، قيمت هر دلار چيزي در حدود هزار تومان بود بطوريکه با اين نرخ دلار، در طي يک سال مبلغ هزينه شده به صاحبان جايگاه ها بازمي گشت.
دليلي نداشت تبخيرات بنزين را در اختيار وزارت نفت بگذاريم
حاج محمدرضا اظهار کرد: اما دولت قبول نکرد اين مبلغ را هزينه کند و جايگاه داران هم توان پرداخت آن را نداشتند و در نتيجه اين طرح مسکوت ماند. در ادامه وزارت نفت طرح کهاب را براي جمع آوري بخارات مطرح کرد به اين معنا که سيستمي در جايگاه ها تعبيه شود که تبخيرهاي بنزين را جمع آوري کرده و در مخزني نگهداري کنيم، سپس اين مقدار گاز جمع آوري شده در خودرويي تزريق شود و براي فرآوري مجدد به انبارها بازگردانده شود.
وي با اشاره به دو مشکل اساسي اين طرح افزود: يکي اينکه با نگهداري اين مخازن عملا يک بمب ساعتي در جايگاه ها نگهداري مي کرديم که بسيار خطرناک بود. ديگر اينکه، اين تبخيرها متعلق به جايگاه ها بود و دليلي نداشت آن را در اختيار وزارت نفت قرار دهيم.
حاج محمدرضا تصريح کرد: البته اين کار انجام شد و به هر جايگاه هم چيزي در حدود 20 ميليون تومان براي نصب دستگاه ها وام داده شد. اکنون که هشت سال از نصب اين دستگاه ها مي گذرد، هنوز ماشيني وجود ندارد که بتوانيم اين گازها را تزريق کنيم تا همچنان بدون استفاده مانده باشند.
وي در پايان اظهار کرد: براي تحقق اين طرح قرار بود انبارهاي شرکت نفت، تانکرها و جايگاهها تجهيز شوند که از تبخير بنزين در اين سه مرحله جلوگيري کنند اما کار عملا از آخر شروع شد، يعني ابتدا جايگاهها ملزم به نصب تجهيزات شدند و لولههاي جمع آوري بخارات را نصب کردند و شيرهاي گران قيمتي را در مخازن نصب کردند و تجهيزات مخصوص گذاشتند و اين کار انجام شد اما اين اقدام نه تنها هيچ اثري در جمعآوري بخارات بنزين نداشت بلکه به دليل لولههايي که در مخزنها گذاشتند ميزان تبخير بنزين افزايش پيدا کرد.
تلف شدن سالانه 115ميليون ليتر بنزين
حال اگر مصرف بنزين در تهران روزانه بين 14 تا 17 ميليون ليتر باشد پس به ازاي 16ميليون ليتر متوسط مصرف روزانه بنزين در پايتخت چيزي حدود 72هزار ليتر بنزين، به هوا مي رود. اين درحاليست که باتوجه به وزن حجمي بنزين و معادل بودن يک تن بنزين با 1351 ليتر، بنابراين يک حساب سرانگشتي مي توان فهميد که به طور متوسط در هر روز 53.3 تن بخارات بنزين وارد ريه هاي پايتخت نشينان مي شود.
البته اين رقم بخارات بنزين وارد هوا شده، فقط مخصوص مخازن جايگاه داران تهران است. ضمن اينکه هنوز اشاره اي به ميزان بخاراتي که ناشي از عدم نصب تجهيزات روي باک بنزين خودروها را به آن اضافه نکرده ايم که در آن صورت رقم نهايي بسيار بيشتر از آن چيزي است که فکر مي کرديم.
با اين حال با بنزين 1000تومان مي توان نتيجه گرفت که روزانه 72 ميليون تومان بنزين وارد هواي پايتخت مي شود که اين رقم در سال به 26ميليارد و 280ميليون تومان مي رسد.
بسط اين عدد در سطح کشوري مطمئنا رقمي فراتر از اين ارقام است چراکه بر اساس آخرين آمار اعلام شده در هر روز به طور متوسط 70ميليون ليتر بنزين در کشور مصرف مي شود. پس 315هزار ليتر بنزين تبخير مي شود که مبلغ بنزين هدر رفته در هر روز 315ميليون تومان و در سال نزديک به 115 ميليارد تومان مي شود.
اما از آنجاکه در سال هاي اخير سوء استفاده هاي مالي رخ داده همچون فساد 3000ميليارد توماني و اختلاف حساب 2.7ميليارد دلاري بابک زنجاني، قبح ريالي اذهان را بالا برده است اما بايد عنوان کرد که فقط از تبخير بنزين در جايگاه ها در سال نزديک به 115ميليون ليتر بنزين به هدر مي رود.
آخرين وضعيت کهاب
بر اساس اين گزارش، در حال حاضر حدود 80 انبار ذخيره سازي فرآوردههاي نفتي، بيش از 10 هزار نفتکش جاده پيما و بالغ بر سه هزار باب جايگاه سوخت مايع در سطح کشور فعال است که مطابق با مصوبات دولت، کنترل بخار بنزين در اين سه محور در دستور کار شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران قرار گرفته است.
آمارهاي رسمي حاکي از آن است که در شرايط فعلي در 97 درصد از جايگاههاي کشور به تجهيزات جمع آوري و هدايت بخار بنزين از مخازن زيرزميني به نفتکشهاي جاده پيما تجهيز شدهاند، ضمن آنکه براي اجراي اين بخش از طرح بومي سازي دو کالاي استراتژيک با موفقيت به پايان رسيده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]