واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ مهر ۱۳۹۴ (۹:۲۰ق.ظ)
يک کارشناس مسائل خاورميانه در گفت و گو با موج؛ حل مساله انتخاب رئيس اقليم نيازمند تعديل خواسته هاي پارتي است/حملات روسيه به سود کردهاي سوريه است موج - گروه اقتصاد سياسي
موضوع انتخاب رئيس جديد اقليم کردستان عراق، چندين ماه است که باعث شده احزاب اقليم بارها حول يک ميز بنشينند و بدون دستيابي به نتيجه ملموسي، ميز را ترک کنند. در اين بين، با گذر زمان آنچه عايد اين منطقه شد، اختلافات روزافزون و شکاف ميان عقايد گروه هاي سياسي کرد عراق در رابطه با انتخاب رئيس جديد بود.
در همين راستا، در روزهاي اخير شاهد اعتراضات مردمي در اقليم کردستان هستيم که تاکنون منجر به مرگ چهار تن نيز شده است. بر اين اساس گفت و گويي با کاميل کريميان، کارشناس مسائل خاروميانه انجام داده ايم که در ادامه مي خوانيد:
اعتراضات مردمي در برخي از شهرها و مناطق اقليم کردستان عراق، به چه علت رخ داده است؟ آيا اين اعتراضات هدف دار است؟
لازم است پيش از ورود به اين بحث عنوان شود که وضعيت اقليم کردستان عراق شکننده است؛ زيرا در اين منطقه هنوز از لحاظ تجربي دولت-ملت شکل نگرفته و ساختار اداري در پايين ترين سطوح هستند. اين در شرايطي است که متغير جنگ با داعش در طول يکي دوسال گذشته نيز نتوانست به وحدت ميان احزاب بيانجامد منجر شود.
از اين رو علاوه بر مشکلات ساختاري و سياسي، بحث مبارزه با فساد اداري و اقتصادي هم مطرح است. به همين دليل از ديد من اعتراضات اخير در اقليم کردستان عراق، ريشه اقتصادي دارد تا سياسي. اين در حالي است که حزب دموکرات کردستان نيز مدعي شده عوامل خارجي در شکل دهي به اين اعتراضات نقش دارند و در اين رابطه، انگشت اتهام خود را به سمت پ.ک.ک و بازيگران منطقه اي نشانه رفته است.
همچنين رهبران اين حزب عنوان کردند با توجه به کاهش قيمت نفت، بودجه اقليم و درآمدها کم شد اما به دليل حضور ساير احزاب در ساختار دولت کنوني اربيل، ديگر نبايد اين گروه ها در اين راستا دست به اعتراض مي زدند. ولي در مقابل، نوشيروان مصطفي، (رهبر حزب گوران) به عنوان يک منتقد جدي حزب دموکرات کردستان (پارتي)، تنها اين حزب و عملکرد آن را مقصر وضعيت موجود مي داند.
آيا مساله انتخاب رئيس جديد اقليم کردستان با توجه به اتمام دوره رياست بارزاني، در شکل گيري اين اعتراضات نقشي ندارد؟
به نظر من اگرچه ريشه واکنش هاي مردم کردستان عراق، رنگ و بوي اقتصادي دارد اما به موضوع انتخاب رئيس جديد نيز مرتبط است. هفته قبل پنج حزب اتحاديه ميهني، دموکرات کردستان، گوران، اتحاد اسلامي کردستان و جماعت اسلامي نشستي براي حل مساله مذکور برگزار کردند که بدون دست يابي به هيچ توافق پايان يافت.
بر اين اساس اعتراضات مردمي تداوم دار خواهد بود. مگر آنکه عامل وحدت سازي مانند داعش بتواند به طور موقتي بر اين بحران سرپوش بگذارد. هر چند که بدون شک معضل انتخاب رئيس اقليم، باز هم در مقطعي ديگر خود را نشان خواهد داد. از اين رو لازم است مشکل موجود به طور ريشه اي حل شود.
در اين راستا يکي از مسائلي که باعث شده است تاکنون انتخاب رئيس اقليم به تعويق افتد، خواسته هاي حزب پارتي و مغايرت آن با ديدگاه ساير احزاب است.
بله. ببينيد پارتي براي اين موضوع يک سري آيتم هاي مخصوص به خود دارد و با وجود آنکه اين حزب توانسته است همراهي ساير احزاب غير کردي اقليم و احزاب اسلامي در پارلمان را به دست آورد ولي تاکنون نتواسنته به خواسته هاي خود دست يابد.
ضمن آنکه رهبران حزب دموکرات که اکثريت مجلس را هم در اختيار دارند، مدعي هستند در وضعيت کنوني عراق، موضوع انتخاب رئيس جديد اقليم، کردستان را با چالش جدي تري مواجه مي کند. از اين رو بهتر است شرايط به منوال قبل پيش رود. اما حزب گوران بر اين باور است اقليم هميشه با اين نوع بحران ها روبرو است از اين رو بايد قضيه انتخاب رئيس کردستان به طور ريشه اي حل شود و شکل قانوني به خود بگيرد، حتي اگر با رضايت همه گروه ها به تمديد رياست بارزاني منتهي شود.
بر اين اساس من فکر مي کنم درخواست هايي که پارتي مطرح مي کند از طرف ساير احزاب مخالف پارلمان، قبول نخواهد شد و تا زماني که مقامات حزب دموکرات ديدگاه هاي خود را تعديل نکنند، چالش کماکان ادامه دارد.
در اين ميان که اقليم کردستان با حملات داعش در کرکوک روبرو است و ميان رهبران اربيل بر سر رياست بر اربيل اختلاف نظر جدي وجود دارد، مي بينيم که کردهاي سوريه که زماني نيازمند حضور پيشمرگ هاي اقليم بودند، در نتيجه ورود نظامي روسيه به سوريه با تغيير معادله روبرو هستند. در اين شرايط حضور نظامي روسيه عليه تروريست هاي سوري، چه تاثيري بر کردهاي اين منطقه خواهد گذاشت؟
به طور قطع حملات روسيه در سوريه به ضرر کردها نخواهد بود. چون کردها جزو نيروهاي معارضي بودند که از همان ابتدا با مساله بشار اسد و دولت مرکزي کنار آمدند و کمترين زد و خورد بينشان رخ داد. به همين دليل هم دولت دمشق و هم کردها اين شرايط را تاحدي قبول کردند.
از طرفي ديگر در اوضاع کنوني و در کنار حملات جنگنده هاي روسيه در حمايت از بشار اسد، آمريکا و غرب تصميم گرفتند به نيروهاي کرد سوريه کمک تسليحاتي بکنند که مي تواند تغييراتي مهمي را در عرصه جنگ در شمال سوريه ايجاد کند.
علت اتخاذ چنين تصميمي از سوي غرب همه به دليل بي نتيجه بودن کمک هاي تسليحاتي و مالي آنها به ارتش آزاد و ساير معارضان ضد اسد در يک سال اخير است. زيرا گزارش ارزيابي يک ساله اين طرح آمريکا که يک هفته قبل منتشر شد، نشان داد بيشتر از 70 درصد کمک هاي مالي و لجستيکي غرب به دست داعش و افرادي که الان قدرت اصلي تروريستي را در سوريه در دست دارند، رسيده است. به همين دليل اوباما به جهت عدم کارايي مناسب و ملموس اين طرح، آنها ملغي اعلام کرد و دستور داد کمک هاي جديد به کردها و ائتلافي که آنها با اعراب و مسيحيان اين منطقه تشکيل داده اند تحويل داده شود.
بدون شک آنچه باعث شد آمريکا کردها را براي دريافت سلاح انتخاب کند، مقاومت بي نظير يگان هاي مدافع خلق کرد در برابر داعش در يک سال اخير بوده است.
بر اين اساس، به موازات کار روسيه در حمله به مواضع داعش، تسليح کردها به سلاح هاي غرب، وضعيت آنها را در سوريه بهبود خواهد بخشيد.
*حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]