محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829629171
عاشورا ؛ الگويي براي تمام اعصار
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: عاشورا ؛ الگويي براي تمام اعصار
تأثيرگذاري قيام حضرت اباعبدالله(ع)در تحولات مهم تاريخ دنياي اسلام امري مشهود ومبرهن است كه نمونه بارز و بيبديل آن شكلگيري انقلاب اسلامي در سال 57 و به تبع آن تثبيت حكومت ديني جمهوري اسلامي ايران است.
نویسنده : محمد اسماعيلي
تأثيرگذاري قيام حضرت اباعبدالله(ع)در تحولات مهم تاريخ دنياي اسلام امري مشهود ومبرهن است كه نمونه بارز و بيبديل آن شكلگيري انقلاب اسلامي در سال 57 و به تبع آن تثبيت حكومت ديني جمهوري اسلامي ايران است.
با بررسي تطبيقي قيام عاشورا با انقلاب سال 57 ميتوان به صراحت گفت كه بسياري از مؤلفههاي مهم آن حادثه عظيم تاريخي در طول سالهاي قبل و بعد از انقلاب به خوبي عينيت يافت كه نمونههاي فراواني را ميتوان براي آن برشمرد كه از آن جمله «ايجاد روحيه مقابله با ظالم يا استكبار»، «تقويت روحيه خود باوري و اميد در جامعه»، «شكلگيري روحيه ايثار و شهادت»، «تعميق باورهاي ديني و ارزشي در جامعه» و «تبعيت حداكثري از ولي فقيه و امام زمان» است، بر همين اساس جمع كثيري از كارشناسان و نظريهپردازان بر اين باورند كه عامل «مذهب» از قويترين و اصليترين عواملي است كه در پيدايش و پيروزي انقلاب اسلامي، نقش بسزايي داشته است.
ميشل فوكو (فيلسوف مشهور فرانسوي و نظريهپرداز پستمدرنيسم)در تحليل و بررسي عوامل انقلاب اسلامي از «معنويتگرايي سياسي» نام ميبرد. به نظر او، روح انقلاب اسلامي در اين حقيقت يافت ميشود كه ايرانيان از خلال انقلاب خود، در جست و جوي ايجاد تحول و تغيير در خويش بودند. هدف اصلي آنان، ايجاد تحولي بنيادين در وجود فردي و اجتماعي، حيات اجتماعي و سياسي و در نحوه تفكر و شيوه نگرش بود. آنان راه اصلاح را در اسلام يافتند. اسلام براي آنان هم دواي درد فردي و هم درمان بيماريها و نواقص جمعي بود. (1)
يكي از نظريه پردازان برجسته كشور در همين زمينه مينويسد: «انقلاب و ضد آن بر اين نكته تأكيد دارد كه بايد مطالعه انقلاب با توجه به عنصر ايدئولوژي، نقش اپوزيسيون اسلامي، مشروعيت، آموزشها و خصوصاً رهبري صورت گيرد.» (2)
حامد الگار نيز در كتاب ريشههاي انقلاب اسلامي، سه عامل «تشيع، رهبري امام خميني(ره)و طرح اسلام به عنوان يك ايدئولوژي» را به عنوان ريشههاي انقلاب مطرح ميكند.
حال برخي از مؤلفههاي مهم عاشورا كه تأثير مستقيمي در انقلاب 57 و بعد از آن نظام اسلامي داشته را ميتوان اينگونه تشريح كرد:
استكبارستيزي
عدم پذيرش استكبار و سلطه كافران يكي از شاخصهاي جماعت شيعي است، همانگونه كه در قرآن هم آمده: (لَن يجْعَلَ اللهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَي الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلا.) (نساء: 141) بنابراين، شيعيان و مؤمنان نبايد سلطه و استكبار كافران را بر خود بپذيرند، بلكه بايد در مقابل استكبار و سلطه كافران بايستند و مقاومت كنند.»
روحيه ايثار و شهادتطلبي
«ايثار و شهادتطلبي» را هم يكي ديگر از شاخصهاي مهم ارزشي مكتب شيعه بايد به شمار آورد؛ شاخصي كه در طول زندگي ائمه(عليهم السلام)و به شهادت رسيدن تمامي آنها قابل دريافت است.
شهادت در تاريخ اسلام و امت اسلامي نقش بسيار عميق و گستردهاي داشته آنگونه كه بسياري از ظلمستيزيها و قيامهاي شكل گرفته عليه ظالمان در طول تاريخ با الگو گرفتن از اين حادثه مهم شكل بيروني به خود گرفته است.
عدالتخواهي
به عنوان مؤلفهاي كه ميتواند بسياري از مفاسد اقتصادي، سياسي و فرهنگي را پيشگيري كند نقش بسزايي در پيشرفت و توسعه يك كشور هم ميتواند داشته باشد. از نظر شيعه احراز عدالت براي تصدي مسئوليتهاي اجتماعي مانند حكومت، امامت جمعه و جماعت، قضاوت و... لازم است. شيعيان، امامان معصوم(عليهم السلام)را بارزترين مصداق عدالت ميدانند. پذيرش اصل عدل، همواره زمينهساز حركتهاي عدالتخواهانه در ميان شيعيان بوده است.
ريشههاي انقلاب را در عاشورا بايد جستوجو كرد
حال با نيم نگاهي به حوادث مهم تأثيرگذار در شكلگيري انقلاب در سال 57 ميتوان به راحتي دريافت كه قيام عاشورا ريشه و مبناي بسياري از آن بوده است.
1) قيام 15خرداد، به دنبال سخنراني شديداللحن حضرت امام(ره) در بعدازظهر عاشورا (13خرداد 1342)به وقوع پيوست. ايشان در مورد قيام 15 خرداد فرمود: «ملت عظيمالشأن در سالروز اين قيام فاجعه انفجارآميزي كه مصادف با 15 خرداد 42 بود، با الهام از عاشورا آن قيام كوبنده را به بار آورد. اگر عاشورا و گرمي و شور انفجاري آن نبود، معلوم نبود چنين قيامي بدون سابقه و سازماندهي، واقع شود.»
2) 17 شهريور يكي ديگر از حوادث مهم و راهبردي انقلاب اسلامي بود كه حضرت امام درباره اين روز تاريخساز ميفرمايند: «17 شهريور مكررِ عاشورا و ميدان شهدا مكرر كربلا و شهداي ما مكررِ شهداي كربلا و مخالفان ملت ما مكرر يزيد و وابستگان او هستند.»
3) اعلاميه تاريخي امام خميني(ره)در روز 21 بهمن 1357 مبني بر شكستن كودتا و حكومت نظامي رژيم – كه با هدف دستگيري رهبران اصلي انقلاب صورت گرفت- را هم ميتوان قيام خياباني مردم عليه رژيم آن روزدانست كه توانستند اهداف خاص حاكميت آن روز را به بنبست بكشانند.
بنيانگذار انقلاب اسلامي در اين زمينه هم ميفرمايند: «اگر قيام حضرت سيدالشهدا (ع) نبود، امروز هم ما نميتوانستيم پيروز بشويم. تمام اين وحدت كلمهاي كه مبدأ پيروزي ما شد، براي خاطر اين مجالس عزاداري، مجالس سوگواري و اين مجالس تبليغ و ترويج اسلام شد.»
تأكيد حضرت امام(ره) بر تأثيرگذاري مهمترين قيام مكتب شيعه بر انقلاب اسلامي را ميتوان در جايجاي صحيفه حضرت امام(ره) مشاهده كرد، به عنوان نمونههاي ديگر ايشان ميفرمايند: «محرم را زنده نگه داريد. ما هرچه داريم از اين محرم است. از قتل سيدالشهدا(ع) و شهادت او است. ما بايد به عمق اين شهادت و تأثير اين شهادت در عالم برسيم و توجه كنيم كه تأثير او امروز هم هست. اگر مجالس وعظ و خطابه و عزاداري و اجتماعات سوگواري نبود، كشور ما پيروز نميشد. همه در تحت بيرق امام حسين (ع)قيام كردند. الآن هم ميبينيد كه در جبههها وقتي كه نشان ميدهند آنها را، همه با عشق امام حسين (ع)است كه دارند جبههها را گرم نگه ميدارند.»
بنيانگذار انقلاب اسلامي در جاي ديگر ميفرمايد: «فداكاري حضرت سيدالشهدا (ع)است كه اسلام را براي ما زنده نگه داشته است... بايد بدانيد كه اگر بخواهيد نهضت شما محفوظ بماند، بايد اين نهضت را حفظ كنيد.»
حضرت آيتالله خامنهاي رهبر انقلاب اسلامي نيزدر بياناتي در مقاطع مختلف پرداختن به ويژگيها و عظمت عاشورا و عبرتهاي آن را مورد تأكيد قرار دادهاند كه بخشي از اين بيانات به شرح زير است:
محرم نبايد فراموش بشود
رهبر انقلاب اسلامي هم در بسياري از مقاطع به ارزش و كاربرد قيام عاشورا در انقلاب و تقويت قدرت انقلاب اسلامي تأكيد داشتهاند، ايشان در ديدار جمعي از بسيجيان و فعالان طرح شجرهطيبه«صالحين» در اول آذرماه 1391 ميفرمايند: «هيچ وقت نبايد امت اسلامي و جامعه اسلامي ماجراي عاشورا را به عنوان يك درس، به عنوان يك عبرت، به عنوان يك پرچم هدايت از نظر دور بدارد. قطعاً اسلام، زنده به عاشورا و به حسينبنعلي (عليهالسلام)است... اگر حادثه عاشورا نبود، اگر اين فداكاري عظيم در تاريخ اسلام پيش نميآمد، اين تجربه، اين درس عملي، به امت اسلامي داده نميشد و يقيناً اسلام دچار انحرافي ميشد از قبيل آنچه اديان قبل از اسلام دچار آن شدند و چيزي از حقيقت اسلام، از نورانيت اسلام باقي نميماند. عظمت عاشورا به اين است.»
اهميت روز عاشورا از نگاه رهبري
حضرت آيتالله خامنهاي در ديدار مردم قم در سالگرد قيام 19 دي در نوزدهم دي ماه 1388 نيز گفتهاند:
«روز عاشورا - دهم محرم – فينفسه با روزهاي ديگر فرقي ندارد، اين حسين بن علي (عليهالسلام)است كه به اين روز جان ميدهد، معنا ميدهد، او را تا عرش بالا ميبرد؛ اين مجاهدتهاي ياران حسين بن علي (عليه السلام)است كه به اين روز، اين خطورت و اهميت را ميبخشد.»
تحريف عاشورا
با توجه به تاثيرات مهم و راهبردي قيام عاشورا در پيدايش و تثبيت و اعتلاي انقلاب اسلامي بايد تأكيد كرد كه دشمنان و برخي از وابستگان آنها در داخل كشور همواره تلاش داشتهاند در قدم نخست باورهاي اعتقادي و ارزشي مردم را تغيير داده و ميان مردم و دين ديواري غير نفوذ بكشند. موازي با چنين هدفي «تحريف عاشورا» و خالي كردن قيام عاشورا از پيامهاي اصلي را هم بايد ديگر هدف آنها به شمار آورد چراكه تحقق چنين هدفي ميتواند به آن بينجامد كه جامعه اسلامي تنها به صرف عزاداريها و شركت در مراسم دهه نخست محرم بسنده كرده و نسبت به بسياري از تحولات سياسي بيتفاوت باشد.
پينوشتها:
1 - فوكو، ايرانيها چه رؤيايي در سر دارند؟ ترجمه حسين معصوميهمداني
2 - آصف حسين در كتاب ايران اسلامي مينويسد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۷:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]
صفحات پیشنهادی
آیتالله عیسی قاسم: عاشورا برای تمام مسلمانان است
آیتالله عیسی قاسم عاشورا برای تمام مسلمانان است روحانی مبارز بحرینی با انتقاد از اقدام رژیم آلخلیفه در دشمنی با مردم بحرین و ازبین بردن نمادهای عاشورایی خطاب به مردم این کشور تأکید کرد عاشورا زمان جنگهای طائفهای و مذهبی نیست به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جتمام نهادها در نهادینه کردن فرهنگ عاشورا مسئولند
خبرگزاری آریا-نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی تاکید دارد که تمام نهادها و سازمان ها و ارگان ها در نهادینه شدن فرهنگ عاشورا سهم داشته و در قبال این موضوع مسئول هستند به گزارش آریا از شیراز سیدحسین ذوالانوار در حاشیه سیزدهمین اجلاس بین المللی پیرغلامان حسینی در شیراز گفتمام نهادها در نهادینهکردن فرهنگ عاشورا مسئولند
پنجشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳ ۵۲ نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که تمام نهادها سازمانها و ارگانها در نهادینه شدن فرهنگ عاشورا سهم داشته و در قبال این موضوع مسئول هستند به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه فارس سیدحسین ذوالانوار در حاشیه سیزدقیام عاشورا الگوی تمامی آزادیخواهان و مبارزان با ظلم در طول تاریخ است
خبرگزاری شبستان استاندار کردستان عنوان کرد قیام عاشورا الگوی تمامی آزادیخواهان و مبارزان با ظلم در طول تاریخ استبه گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سنندج عبدالمحمد زاهدی استادار کردستان امروز 21 مهر در همایش پرچمداران بصیرت که در مجتمع نور سنندج برگزار شد گفت احیای سنت نببا کشته شدن یک امدادگرعملیات امدادی که ناتمام ماند
با کشته شدن یک امدادگرعملیات امدادی که ناتمام ماند همدان - ایرنا - بر اثر سانحه تصادف آمبولانس جمعیت هلال احمر ملایر در محور ملایر - نهاوند یک نجاتگر جانباخت و دو نجاتگر دیگر مصدوم شدند معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان همدان روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود ساعت 23حادثه عاشورا، بهت انگيز است
۱۸ مهر ۱۳۹۴ ۱۴ ۱۶ب ظ آيت الله العظمي وحيد خراساني حادثه عاشورا بهت انگيز است موج - قم - آيت الله العظمي وحيد خراساني گفت قضيه اي که نه قابل وصف و نه قابل بيان است و وصف آن از هيچ کسي جز خداي متعال بر نمي آيد قضيه شهادت سيد الشهدا ع است به گزارش خبرگزاري موج از قم آيت الهشدار «تمام سلام» درباره وضع نابسامان لبنان
هشدار تمام سلام درباره وضع نابسامان لبنان شناسهٔ خبر 2937178 - شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۵۳ اخبار کوتاه > بین الملل تمام سلام نخست وزیر لبنان درباره وضع اسفناکی که کشور را تهدید می کند به سبب عدم توانایی در برآورده کردن خواسته های اصلی این کشور هشدار داد و این اوضاع را در نتیجهقالیباف: سردار همدانی در تمامی جبهه های مقاومت حاضر بود
قالیباف سردار همدانی در تمامی جبهه های مقاومت حاضر بود تهران- ایرنا- شهردار تهران ضمن تبریک و تسلیت شهادت سردار همدانی گفت سردار سرلشکر همدانی پیش از انقلاب اسلامی یکی از نیروهای مبارز فعال و در تمامی جبه های مقاومت حاضر بود به گزارش خبرنگار ایرنا محمدباقر قالیباف در آیین افتتچگونگی پرداخت بیمهها به پزشکان تمام وقت و اعضای هیات علمی
قائم مقام وزیر بهداشت تشریح کرد چگونگی پرداخت بیمهها به پزشکان تمام وقت و اعضای هیات علمی قائم مقام وزیر بهداشت گفت پرداخت پزشکان اعضای هیات علمی و پزشکان غیرهیات علمی تمام وقت دانشگاههای علوم پزشکی براساس بخشنامه دولت و مصوبه شورای عالی بیمه و تعهد سازمانهای بیمهگر به صورتسازمانهاي بيمهگر متعهد به پرداخت 2 کا به پزشکان تمام وقت
۱۸ مهر ۱۳۹۴ ۱۴ ۳۶ب ظ سازمانهاي بيمهگر متعهد به پرداخت 2 کا به پزشکان تمام وقت موج - قائم مقام وزير بهداشت گفت پرداخت پزشکان اعضاي هيات علمي و پزشکان غيرهيات علمي تمام وقت دانشگاههاي علوم پزشکي براساس بخشنامه دولت و مصوبه شوراي عالي بيمه و تعهد سازمانهاي بيمهگر به صورت 2 ک-
گوناگون
پربازدیدترینها