واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ مهر ۱۳۹۴ (۱۰:۴۵ق.ظ)
انتقاد از توسعه بيرويه شهرها به دليل الگوبرداري نامناسب از غرب موج - کارشناس معماري و ميراث فرهنگي با انتقاد از توسعه بيرويه شهرها به دليل الگوبرداري نامناسب از غرب گفت: گاه کيفيت در برابر سودآوري و صرفه اقتصادي سريع و کوتاه مدت قرار ميگيرد و سبب ميشود کيفيت ساختوسازها و بازآفريني شهري تنزل يابد.
به گزارش خبرگزاري موج، مهدي حجت، کارشناس معماري و ميراث فرهنگي، در بيان اهميت بازآفريني شهري گفت: اهميت بازآفريني در ايران که کشوري کهن با اقليمها، اقوام و فرهنگهاي متنوع است همواره حائز اهميت فراوان بوده است. آثاري که در اين سرزمين وجود دارند متعلق به ۱۰ هزار سال پيش هستند و مجموعههاي به جاي مانده به عنوان مجتمعهاي سکنايي انساني تلقي ميشوند.
قائم مقام سابق سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري افزود: به جهت قدمت ايران ما با بسياري از بافتهاي شهري و روستايي مواجهيم. همچنين با توجه به اين که اقليم و اقوام در ايران و به بياني ديگر آنچه که داريم يک شکل نيستند و به جهت شکل، روابط انساني و کيفيت زندگي از انواع مختلف برخوردارند نميتوان با يک فرمول و رويکرد با همه آنها روبهرو شد.
عضو هيأت علمي دانشکده هنر و معماري پرديس هنرهاي زيباي دانشگاه تهران ادامه داد: در ۱۰۰ سال گذشته به جهت آنکه ما به شيوهاي نامناسب با فرهنگ مغرب زمين آشنا شديم يک توسعه بيرويه و ناهمگوني در مناطق مسکوني شهرهاي ما اتفاق افتاد، بنابراين در شکل شهر يک انقطاع رخ داد که با توسعه صد ساله اخير نه تنها با قاعده رشد فرهنگ ما منطبق نبود که در عين حال آنچه که از گذشته باقي مانده را نيز نابود کرد.
حجت گفت: امروزه در حوزه شهري و نگاه به بافتهاي شهري در اختيار، علاوه بر اسکانهاي بيرويه و کمارزش با اسکانهاي خلاف قاعده فرهنگي خود نيز مواجهيم. همچنين در حال حاضر بسياري از بافتهاي تاريخي ما در معرض انهدام و خطر جدي هستند که با اين رويه از بين ميروند. بنابراين اهميت دارد به بهبود وضع نابساماني که ظرف زندگي ما است و نابساماني آن به نابساماني زندگي ما ميانجامد اهميت دهيم.
وي با اشاره به جايزه ملي رويداد «جستار کيفيت در تجربههاي بازآفريني شهري» که روز پنجشنبه ۲۳ مهر برگزار ميشود گفت: مفهوم «کيفيت» را از زواياي گوناگوني ميتوان بررسي کرد و تعيين معيارهاي «کيفيت» مستلزم شناخت وضعيت موجود، پيوند برقرار کردن با وضعيت ايدهآل در کشور و آشنايي با ويژگيهاي خاص هر منطقه است.
حجت درباره دلايل توجه نامناسب به کيفيت در ساختوسازها و احياي بافتهاي تاريخي و فرسوده گفت: گاه کيفيت در برابر سودآوري و صرفه اقتصادي سريع و کوتاهمدت قرار ميگيرد بنابراين براي دستيابي به وضعيت مطلوب بايد به الگويي صحيح دست يافت که اين الگو قاعدتا سبب ميشود سوددهي سريع کمرنگ شود.
وي تأکيد کرد: موضوع بازآفريني شهري نيازمند توجهاي شايسته است که وزارت راه و شهرسازي به دنبال تحقق آن است. اميدوارم دستاندرکاران اين پروژه عظيم در کار خود موفق باشند اگرچه معتقدم که بايد براي اين مساله تمهيداتي را نيز در نظر گرفت.
کارشناس ميراث فرهنگي کشور در بيان پيشنهادات خود در تحقق و اجرايي شدن بازآفريني شهري گفت: مهمترين نکته، فهم مساله بازآفريني شهري است و فهم اين نکته که ما در سرزميني با پيشينه و قدمت عظيم تاريخي زاده شديم و زندگي ميکنيم. به همين خاطر نيز نبايد به دنبال اين باشيم تا از ديگران الگوبرداري نامناسب کنيم يا بناهاي اين مناطق را حتما از نو ايجاد کنيم، بلکه گامهاي ما بايد در جهت حفظ شايسته داشتههايمان در حوزه معماري باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]