واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ مهر ۱۳۹۴ (۱۶:۵۷ب.ظ)
چندين کشته و زخمي نتيجه اشتباه اطلاعاتي آمريکا موج - اوايل هفته جاري، خبري در رسانه ها منتشر شد که افکار عمومي جهان را بار ديگر با اين سوالي تکراري روبرو کرد که آيا ايالات متحده صلاحيت انجام عمليات هوايي در افغانستان را دارد.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، هفته گذشته، نيروهاي شبه نظامي طالبان طي يک حمله غافلگيرکننده از سه جهت به شهر قندوز در افغانستان حمله کردند و موفقيت هايي اوليه در تصرف اين شهر به دست آوردند.
در طرف مقابل نيروهاي امنيتي افغانستان طي عمليات هاي نظامي، مناطق تصرف شده را بازپس گرفتند و درگيري ها ادامه يافت.
در اين شرايط ايالات متحده که در مقابل امنيت افغانستان مسوول است، به کمک نيروهاي دولتي آمد و عمليات هاي هوايي را عليه مواضع طالبان به اجرا گذاشت.
روز شنبه هفته جاري (11 مهر) و در ادامه عمليات هوايي آمريکا عليه مواضع طالبان، يک بيمارستان پزشکان بدون مرز در افغانستان هدف قرار گرفت که 19 کشته و چندين زخمي بر جاي گذاشت.
اين حادثه با واکنش شديد رسانه هاي جهاني، کشورهاي صلح طلب و شخصيت هاي بين المللي روبرو شد و تمامي آنها يک سوال و درخواست اساسي را مطرح کردند.
سوال اين بود که با توجه به بروز اين حادثه که اولين حادثه اين چنيني نيست، آيا ايالت متحده صلاحيت انجام عمليات هوايي در افغانستان را دارد.
خواسته اساسي بين المللي نيز انجام تحقيقات شفاف و اعلام مقصر اصلي حادثه است، در اين ارتباط بان کي مون، مديرکل سازمان ملل ضمن محکوم کردن اين حادثه از ايالات متحده خواسته است که با انجام تحقيقات کامل، مقصر اصلي حادثه را اعلام کند.
رويترز طي گزارشي اعلام کرد که بان کي مون، دبيرکل سازمان ملل متحد به عنوان يکي از شخصيت هاي مهم بين المللي مرتبط با حقوق بشر، حمله هوايي ايالات متحده به بيمارستان پزشکان بدون مرز شمال افغانستان را محکوم کرد و خواستار روشن سازي جوانب اين موضوع شد.
بان کي مون ضمن انتقاد از حملات هوايي بي برنامه ايالات متحده در افغانستان، خواستار انجام يک تحقيق کامل و بي طرفانه در مورد اين حمله به منظور مشخص شدن مقصر واقعي و پاسخگويي شد.
دبير کل سازمان ملل متحد طي بيانيه اي تصريح کرد: بيمارستان ها و پرسنل پزشکي به صراحت به وسيله قوانين بين المللي بشردوستانه محافظت مي شود و وارد شدن خسارت به آنها پذيرفتني نيست.
در گزارش رويترز آمده است: ايالات متحده در موضعي که استيصال اين کشور را نشان مي دهد، اعلام کرده که از حادثه به و جود آمده شوکه شده است و بررسي هاي لازم را براي معرفي مقصر انجام خواهد داد.
پزشکان بدون مرز طي بيانيه اي حادثه بيمارستان مذکور در افغانستان را نمونه اي بارز از جنايت جنگي اعلام کرده و خواستار تحقيقات مستقل، کامل و شفاف در اين باره شده اند.
در اين بيانيه آمده است که هيچ نوع توجيهي براي اقدام ايالات متحده وجود ندارد و اين بيمارستان در شرايطي هدف قرار گرفته است که مختصات جغرافيايي آن قبلاً به اطلاع دولت افغانستان و نيروهاي ائتلاف بين المللي به رهبري ايالات متحده رسانده شده بود.
پزشکان بدون مرز اعلام کرده اند که بمباران بيمارستان مذکور طي 15 دقيقه انجام شده است و حتي زماني که نظاميان افغانستان از وضعيت مطلع شده اند نيز بمباران ها ادامه يافته است.
سي ان ان گزارش داده است که جنرال جان کمپبل، فرمانده نيروهاي آمريکايي در افغانستان در پاسخ به تقاضاي جهانيان براي پاسخگويي واشنگتن در مورد حادثه بيمارستان پزشکان بدون مرز اظهار کرده است: بيمارستان مذکور به صورت تصادفي هدف قرار گرفته است.
کمپبل تصريح کرده است: اگر اشتباهي از سوي آمريکا رخ داده باشد، ارتش آمريکا آن را مي پذيرد و با مسئول اين حادثه برخورد مي شود تا اطمينان حاصل شود که ديگر از اين دست اشتباهات رخ نمي دهد.
کمپبل توضيح داده است که نسبت به اين حادثه بايد تمامي طرف هاي ذيربط مانند ايالات متحده، ناتو و نيروهاي افغانستان پاسخگو باشند.
وي ادامه داده است که عمليات هوايي در افغانستان به رهبري ناتو انجام مي شود و تحقيقات بايد به صورت چندمليتي انجام شود.
باراک اوباما، رئيس جمهور آمريکا نيز اعلام کرده است که پنتاگون در حال انجام تحقيقات کامل است و نتايج به زودي اعلام مي شود.
مقامات افغانستان همواره نسبت به اجراي عمليات هوايي آمريکا در اين کشور که به کشته شدن غيرنظاميان منجر مي شود، اعتراض کرده اند.
در ماه مه سال 2007، حامد کرزي، رئيس جمهور وقت افغانستان، ضمن احضار فرماندهان نظامي خارجي به آنها درباره عواقب ناشي از مرگ و مير غير نظاميان افغانستان هشدار داد.
در ارتباط با حادثه پزشکان بدون مرز، اشرف غني، رئيس جمهور افغانستان تصريح کرده است: نيروهاي امنيتي افغانستان و نيروهاي دفاعي متحد کابل موظف به تضمين امنيت شهروندان و اعمال دقت کامل در عمليات نظامي هستند.
امّا؛ به نظر مخالفان، واکنش هاي دولت افغانستان به هشدارهاي لفظي محدود مي شود و هيچ گاه واکنش جدي اين کشور را به دنبال نداشته است.
در اين ارتباط، ايمل فيض، سخنگوي سابق حامد کرزي تصريح کرده است: عمليات پهپادهاي آمريکايي در افغانستان همواره با تلفات غيرنظاميان همراه بوده و اين در حالي است که دولت کابل در اين زمينه سکوت کرده است.
يکي از موارد شبه انگيز درباره حادثه بيمارستان پزشکان بدون مرز افغانستان اين است که سي ان ان طي گزارشي اعلام کرده است: ارتش ايالات متحده قبلا گفته بود که ممکن است اين بيمارستان در اثر بمباران ها به صورت ناخواسته صدمه ببيند.
پليس افغانستان در ولايت قندوز نيز اعلام کرده است که تعدادي از شبه نظاميان طالبان در اين بيمارستان پنهان شده بودند.
اين اظهارات افکار عمومي را به سمت اين فرضيه سوق مي دهد که شايد حمله به بيمارستان عامدانه و به منظور هدف قرار دادن شبه نظاميان بوده است.
پزشکان بدون مرز در واکنش به اظهارات دولت افغانستان اعلام کرده اند: تحت هيچ شرايطي اجازه داده نمي شود که گروه هاي شبه نظامي از امکانات حقوق بشري استفاده کنند و اظهارات پليس افغان، اين شبهه که شايد حمله عمدي بوده است را تقويت مي کند.
حساسيت موضوع زماني بيشتر مي شود که نگاهي به آمارهاي موجود درباره شمار غيرنظاميان کشته شده توسط ايالات متحده و نيروهاي بين المللي در افغانستان مي اندازيم.
بديهي است، به دليل حساسيت موضوع آمارهاي دقيق و روشني درباره تعداد غيرنظاميان کشته شده توسط نيروهاي بين المللي در افغانستان وجود ندارد، امّا؛ با توجه به اخبار جسته و گريخته اي که وجود دارد مي توان به نتيجه گيري دست يافت.
شواهد موجود نشان مي دهد که بروز جنگ در افغانستان در نتيجه حمله ائتلاف بين المللي به رهبري آمريکا به افغانستان از سال 2001 تا کنون همراه با کشتار غيرنظاميان بوده است؛ به ويژه کشتار غيرنظاميان در جريان عمليات هاي هوايي رخ مي دهد و به گزارش منابع خبري مانند «هافينگتون پست» افغانستان کشوري است که بيشترين حملات پهپادهاي آمريکايي طي سال هاي اخير در آن انجام شده است.
بر اساس يک تحقيق انجام شده توسط اداره تحقيقات رسانهاي آمريکا که در گزارشي به نام پروژه "کنترل از راه دور" به چاپ رسيد، از آغاز سال 2008 تا پايان اکتبر 2012 ميلادي در حدود 1000 حمله پهپادهاي آمريکايي در افغانستان ثبت شده است.
بر اساس واقعيات موجود درباره عمليات پهپادهاي آمريکايي در افغانستان، گستره و شدت کشتار غيرنظاميان در اين کشور قابل پيش بيني است.
آمارهاي موجود نشان مي دهد که در پايان سال ۲۰۰۹ تعداد غيرنظاميان کشته شده در جنگ افغانستان بيش از ۹۵۰۰ نفر برآورد شده است.
سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۹ اعلام کرد که در نتيجه جنگ و درگيري در افغانسان 2 هزار و 400 غيرنظامي جان خود را از دست داده اند که 465 نفر از آنها به دست نيروهاي نظامي بين اللملي کشته شدهاند؛ به ويژه از ابتداي سال جاري ميلادي (2015)، ايالات متحده بر حملات هوايي خود عليه مواضع طالبان افزوده است و به موازات اين عمليات ها، تعداد قربانيان غيرنظامي اين کشور نيز افزايش يافته است.
در اين ارتباط، ايمل فيض، سخنگوي سابق حامد کرزي، رئيس جمهور پيشين افغانستان، تصريح کرده است: تداوم و گسترش حملات پهپادهاي آمريکا پس از گذشت 6 ماه (ژانويه تا ژوئن/ 11 دي 93 تا 9 تير 91) از آغاز مأموريت جديد مبارزه با تروريسم واشنگتن در افغانستان موجب کشته شدن بيش از 400 غيرنظامي شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]