واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به مناسبت روز جهانی کودک
عصر تکنولوژی به دنیای کودکانه امروز نهیب میزند
دنیای کودکان امروز تفاوتهایی با زمان گذشته دارد و شاید عصر تکنولوژی دنیای کودکانه را به سوی میکشاند که هنوز انتهایش مشخص نیست و قهقهههای کودکانه حلقه مفقوده آن است.
به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، همزمان با 16 مهرماه هرسال روز جهانی کودک در کشور جشن گرفته میشود و کارشناسان و صاحبنظران به خواستههای کودکان پرداخته و دنیای کودکانه را واکاوی میکنند. شعار امسال هفته ملی کودک را "دنیا با لبخند کودکان زیباست" بیان کردهاند اما آیا شرایط روز دنیا فرصتی برای لبخندهای کودکانه باقی گذاشته است؟ دنیای کودکانه کودکان امروزی با دنیای کودکان سالهای گذشته تفاوتهای بسیاری دارد، به گونهای که دنیای گذشته برای کودک امروزی رنگ باخته و بدون جذابیت است. در حالی که در بازیها و دوستیهای کودکانه گذشته سعی میشد تا درسهای اخلاقی در آن گنجانده شود و کودک بپذیرد که دنیا با سختی همراه است و باید به خود تکیه کرده و خواستههایش را محقق کند، اما اینها همه در دنیای کودک امروزی به فراموشی رفته و جای آن را وسایل بازی و سرگرمی با اهداف نامشخص گرفته است.
رایانه، تبلت، تلفنهای همراه، امروزه به جذابترین وسیله سرگرمی برای کودکان و نوجوانان مبدل شده، در حالی که به گفته روانشناسان استفاده طولانیمدت از این وسایل میتواند بر روان کودک تأثیر سوء داشته باشد اما با این حال والدینی هستند که استفاده از این وسایل را عین استفاده از تکنولوژیهای روز میدانند و تصور میکنند که اگر فرزندشان شیوه استفاده از وسایل ارتباط جمعی را نداند اطلاعات به روزی نخواهند داشت و به اصطلاح از دنیا عقب میمانند. والدین باید در نظر داشته باشند استفاده صحیح از وسایلی مانند رایانه و تلفن همراه مانعی در پیشرفت ذهنی فرزند ندارد، بلکه استفاده افراطی از اینگونه وسایل زیان جبرانناپذیری به مغز و روان وی وارد میکند. مریم درّی مادر فرزندی دو ساله است، او میگوید برادرم از شهر دیگری میهمان خانه ما بود و به این دلیل که پسر او مدام از تبلت استفاده میکرد، من هم مجبور شدم برای فرزندم که بهانه این وسیله را میگرفت، تهیه کنم. و یا مادری که میگوید سال گذشته به پسرم قول داده بودم اگر در درسهایش موفق باشد، برای او تلفن همراه تهیه خواهم کرد در حالی که این فرزند امسال کلاس دوم ابتدایی است. احساس محبت و دلبستگی به فرزند شاید سبب میشود تا والدین استفاده از هر نوع وسیله برای فرزند خود را به مثابه فراهم کردن راحتی و آسایش او بدانند، اما غافل از اینکه هر وسیله سرگرمکنندهای مناسب کودک و نوجوان نیست.
در این رابطه کارشناس هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار فارس در بیرجند، در مورد استفاده کودک از بازیهای رایانهای، اظهار داشت: در عصر ارتباطات و تکنولوژی نمیتوان از پیامدهای مثبت این وسایل چشمپوشی کرد، اما استفاده از تکنولوژی باید در هر سنی و هر شخصی متناسب با نیاز وی صورت گیرد، چراکه در غیر این صورت آثار مخربی برای فرد خواهد داشت. محدثه تقدیری بیان داشت: بیشترین سرگرمی کودکان امروزی بازیهای رایانهای و تماشای تلویزیون است، بنابراین آنها هیچ تحرکی ندارند که این امر علاوه بر آسیبرساندن به جسم کودک، در روان او نیز تأثیرگذار است. وی در پاسخ به اینکه آیا دور کردن کودک از وسایل و ابزارهای با تکنولوژی نوین کار اشتباهی است، افزود: در بیشتر کشورهای پیشرفته کودکان را در محیطهای باز و طبیعی قرار میدهند و حتی هزینه میکنند و این محیطها را شبیهسازی میکنند تا ذهن کودک خلاقانه شکل بگیرد بنابراین استفاده از رایانه و تبلت ضرورتی برای یک کودک ندارد. کارشناس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی اذعان داشت: کودکانی که تمام طول روز را در یکجا ثابت نشسته و تحرکی ندارند، در آینده انسانهایی با ذهنهای خسته و بدون خلاقیت هستند که خود استقلالی ندارند و به گزینههای تکراری در هر کاری وابسته میشوند و ایدهای برای ارائه نخواهند داشت. تقدیری گفت: والدین باید برای فرزندان خود وقت بگذارند و با مطالعه و کمی تفکر چگونگی ارائه شیوههای جدید بازیهای بومی و محلی را برای فرزندان تهیه کنند. وی ادامه داد: برای جلوگیری از استفاده بیش از حد کودکان و نوجوانان از بازیهای کامپیوتری، باید بازیهای محلی که از جنب و جوش زیادی برخوردار هستند را احیا کرد. کارشناس هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی با بیان اینکه بازی با شن و خاک، بازی با آب و بازی در طبیعت ذهن کودک را باز و خلاق میکند، اذعان داشت: بنابراین والدین باید شیوههای بازی با کودک بهمراه ارائه ایدههای جدید و هنرمندانه در بازیهای پرتحرک را آموزش ببینند.
تقدیری با تأکید بر اینکه هر بازی باید متناسب با سن کودک باشد، در غیر این صورت از سوی وی کنار گذاشته خواهد شد، خاطرنشان کرد: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کارشناسانی دارد که برای هر مقطع سنی بازی و سرگرمی متناسب سن کودک و نوجوان را طراحی میکنند. وی یادآور شد: بازی و سرگرمی باید با شیوههای روز و به صورت کارشناسی طراحی شود تا علاوه بر داشتن جذابیت برای کودک، مواردی را نیز به او آموزش دهد. در عصر امروز انگار هرچه تکنولوژی پیشرفتهتر میشود، انسان را به سمت نوعی اجتماعی شدن درونی سوق میدهد و شخصیت افراد را درونگراتر میکند. این تیپ شخصیتی شاید در ارتباط برقرارکردن با افراد محیط خود موفق باشد، اما ارتباط نوشتاری را به ارتباط گفتاری و چهره به چهره ترجیح میدهد که این خود میتواند بسترساز آسیبهایی در برقراری ارتباط انسان با محیط اطراف خود باشد. استفاده از تکنولوژی در حد و اندازه برای هر انسانی چه کوچک و چه بزرگ لازم و ضروری است، اما نباید فراموش کرد دنیا با لبخند کودکان زیباتر است و باید زمانی برای تماشای شکوفههای لبخند کودکان باقی بماند. -------------------------------- گزارش از: محبوبه قاسمزاده -------------------------------- انتهای پیام/69035/ب۴۰
94/07/16 - 08:03
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]