واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ مهر ۱۳۹۴ (۱۷:۵۸ب.ظ)
تا 10 سال آينده؛ درياچه اروميه زنده ميشود موج-دبير ستاد احياي درياچه اروميه با تاکيد بر اين که درياچه اروميه قابليت احيا دارد، گفت: ضروري است در اين خصوص بيش از پيش همت گماشت؛ زيرا در صورت عدم احياي آن تمدن در اين منطقه از بين خواهد رفت.
به گزارش خبرگزاري موج، عيسي کلانتري در جلسه هم انديشي ستاد احياي درياچه اروميه با مسوولان دستگاه قضايي و فرماندهان انتظامي شهرستانهاي حوزه آبريز اين درياچه در تبريز افزود:طي سه دهه گذشته مديريت آب در راستاي جلوگيري از عدم خشک شدن سرزمينمان درست عمل نکرده و بايد پاسخگو باشد.
وي با بيان اين که سهم آذربايجان شرقي از تأمين حق آبه درياچه اروميه 11 درصد است و بيشترين تهديد خشکي درياچه هم متوجه اين استان خواهد بود، گفت: انتظار بيشتري از مردم و مسوولان اين استان در همراهي با برنامههاي احياي درياچه داريم.
مجري طرح احياي درياچه اروميه اظهارکرد: چنانچه برنامه زمان بندي رعايت نشود نبايد انتظار احياي درياچه را داشته باشيم.
وي ادامه داد: ما براساس يافتههاي علمي و تخصصي به احياي اين درياچه اطمينان داريم و طبق طرحهاي مطالعاتي و اجرايي اقدام به ورود به فاز عملياتي کردهايم.
کلانتري تاکيد کرد:دولت تدبير و اميد در اين زمينه بسيار مصمم است و بر اساس برنامه ريزيهاي صورت گرفته حداکثر ظرف 10 سال آينده اين درياچه زنده شده و به تراز استاندارد خواهد رسيد.
وي اعلام کرد: با عملي شدن طرحهاي مورد نظر، ظرف حداکثر 10 سال آينده حجم آب آن به 14.5 ميليارد متر مکعب تراز استاندارد خواهد رسيد و شوري آن نيز 25 درصد در سطح چهار هزار و 300 کيلومترمربع ميرسد.
دبير ستاد احياي درياچه اروميه، کاهش 40 درصدي در استفاده از آب کشاورزي در حوضه آبريز درياچه اروميه را يکي از برنامههاي جدي دولت براي احياي درياچه عنوان و اظهار کرد: ما در اين زمينه حق داريم نسبت به اجراي برنامههاي نجات درياچه به دقت عمل کنيم.
مدير دفتر برنامه ريزي ستاد احياي درياچه اروميه نيز در اين جلسه گفت: در حال حاضر بيش از 85 درصد از منابع آب تجديدپذير در کشور برداشت ميشود در حالي که حد مجاز برداشت بر طبق شاخص سازمان ملل، حداکثر 40 درصد هست.
مسعود تجريشي افزود: کل مصرف منابع آب حوضه آبريز درياچه اروميه در حال حاضر چهار هزار و 825 ميليون متر مکعب است که از اين مقدار چهار هزار و 291 ميليون متر مکعب در بخش کشاورزي و 534 ميليون متر مکعب نيز در مصارف شرب و بهداشت و صنعت مورد استفاده قرار ميگيرد.
وي برداشت بيش از حد مجاز از منابع آب تجديدپذير حوضه آبريز درياچه اروميه، توسعه نامتوازن بخش کشاورزي حوضه آبريز درياچه اروميه و تغييرات اقليمي و استمرار خشکسالي ها را از جمله عوامل اصلي مؤثر در روند خشکي درياچه اروميه عنوان کرد.
تجريشي با بيان اين که برداشت بيش از حد از چاهها يکي از مهمترين عوامل کاهش رواناب رودخانههاست، اظهار کرد: در حوضه آبريز درياچه اروميه بيش از 88 هزار حلقه چاه درياچه را محاصره کردهاند که از ورود جريانهاي سطحي به درياچه ممانعت ميکنند.
وي گفت: احتمال خشکي کامل درياچه در صورت عدم تأمين آب کافي براي درياچه اروميه در سالهاي پيشرو موجب ايجاد کوير اروميه خواهد شد.
مدير دفتر برنامه ريزي ستاد احياي درياچه اروميه، افزود: ايجاد ريزگردهاي نمکي ناشي از توسعه کانونهاي توليد ريزگرد در درياچه اروميه و مناطق شوره زار مجاور آن، بيابان زايي و پيشروي آن درمحدوده هاي کشاورزي و مسکوني، ايجاد بيماريهاي صعب العلاج در منطقه، تخريب و از بين رفتن اراضي کشاورزي، افزايش مهاجرت از مناطق مجاور درياچه و به ويژه تخليه روستاهاي نزديک درياچه و نوسان در پارامترهاي اقليمي حوضه مانند افزايش دما، کاهش بارش از جمله خطرات و آسيبهاي احتمالي ناشي از تداوم خشکي درياچه اروميه است.
وي تخريب بافتهاي ريوي در اثر ورود غبارات نمکي- سيليسي و بروز بيماريهاي آسم و برونشيت را مهمترين پيامد طوفانهاي نمک خواند و ادامه داد: افزايش شمار مبتلايان به سرطان مري در مناطق تحت نفوذ طوفان، ايجاد زخمهاي پوستي، بروز ناهنجاريهاي ريوي، مثانه اي و سرطان، مشکلات سيستم عصبي و آسيبهاي کبدي از جمله ديگر خطرات خشکي درياچه بر سلامت انسانهاست.
تجريشي، راهکارهاي مصوب کارگروه ملي نجات درياچه اروميه را ممنوعيت هرگونه افزايش برداشت از منابع آب حوضه و جلوگيري از توسعه جديد به ويژه در بخش کشاورزي، جلوگيري از برداشت غير مجاز از آبهاي سطحي، انجام هماهنگي لازم با قوهٔ قضاييه در راستاي تسهيل و تسريع در اجراي قانون تعيين تکليف چاههاي فاقد پروانه به ويژه چاههاي اثرگذار بر آبهاي سطحي، تدوين و پياده سازي برنامه جامع آموزش، اطلاع رساني، آگاه سازي و جلب مشارکت عمومي و جوامع محلي در راستاي تبيين پيامدهاي وضعيت موجود و اهميت احياي درياچه اروميه برشمرد.
وي تاکيد کرد: هرگونه توسعه اراضي کشاورزي اعم از تبديل اراضي ملي منابع طبيعي به کشاورزي، ديم به آبي، زراعي به باغي در سطح حوضه آبريز درياچه اروميه و هرگونه عمليات منجر به افزايش برداشت از منابع آب حوضه اعم از ايجاد و به سازي ايستگاههاي پمپاژ آب، احداث آب بندان و سدهاي معيشتي در سطح حوضه آبريز درياچه اروميه ممنوع بوده و وزارت خانههاي نيرو و جهاد کشاورزي موظفند ضمن ممنوعيت صدور مجوز در اين خصوص، با متخلفين برخورد کرده و گزارش عملکرد ماهانه را به دبيرخانه کارگروه ارائه کنند.
درياچه اروميه به عنوان بزرگترين درياچه کشور و دومين درياچه آب شور جهان از حدود دو دهه قبل با مشکل خشکي دست به گريبان است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]