واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تاسیس پایگاه پرتاب ماهواره «امام خمینی»
رییس مرکز ملی فضایی از امضای سهتفاهم نامه همکاری بین معاونت علمی و فناوری رییسجمهوری و وزارت دفاع در خصوص پروژههای ایستگاه پرتاب ماهواره امام خمینی (ره)، ماهوارهبر «سیمرغ» و ماهواره سنجشی «طلوع» خبر داد.
کد خبر: ۵۳۷۳۶۲
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۰ - 07 October 2015
رییس مرکز ملی فضایی از امضای سهتفاهم نامه همکاری بین معاونت علمی و فناوری رییسجمهوری و وزارت دفاع در خصوص پروژههای ایستگاه پرتاب ماهواره امام خمینی (ره)، ماهوارهبر «سیمرغ» و ماهواره سنجشی «طلوع» خبر داد.
به گزارش ایسنا، دکتر منوچهر منطقی، رییس مرکز ملی فضایی با بیان این که مرکز بر اساس ماموریت های خود، هماهنگی لازم بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمانهای صنایع هوافضا و صنایع الکترونیک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح را برای پیگیری این پروژهها انجام داده است، مدت زمان اجرای این سه پروژه را بر اساس قراردادهای امضاء شده 18 ماه ذکر کرد و گفت: نظارت بر صحت اجرای این برنامه بر اساس استانداردهای بینالمللی بر عهده مرکز ملی فضایی است.
ایجاد پایگاه پرتاب ماهواره در سمنان
منطقی با اشاره به امضای قراردادی در زمینه طراحی و ساخت پایگاه پرتاب ماهواره امام خمینی (ره) گفت: این پایگاه پرتاب از مدرنترین ایستگاههای پرتاب در جهان خواهد بود که ماموریت آمادهسازی و پرتاب ماهوارهبرهای سنگین را بر عهده خواهد داشت.
به گفته وی این ایستگاه از نظر فناوری مطابق با استانداردهای روز دنیا است که تمامی مراحل طراحی و ساخت آن توسط دانشمندان و اساتید دانشگاههای ایران انجام میشود که البته از مشاوره کارشناسان خارجی نیز بهرهمند هستند.
رییس مرکز ملی فضایی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامههای پیشبینی شده این ایستگاه پرتاب تا اواخر امسال به بهرهبرداری آزمایشی میرسد.
منطقی با تاکید بر این که راهاندازی ایستگاههای پرتاب سه فاز مطالعاتی، طراحی و پیادهسازی دارد خاطرنشان کرد: فاز مطالعاتی طرح احداث این ایستگاه به پایان رسیده و فاز طراحی که شامل تامین فناوریهای مورد نیاز است حدود 80 تا 90 درصد پیشرفت داشته و در بخش پیادهسازی نیز حدود 70 درصد پیشرفت دارد.
منطقی با اشاره به مکان راهاندازی این پایگاه توضیح داد: بدین منظور دو منطقه سمنان و چابهار انتخاب شده که در منطقه چابهار عملا اقدامی صورت نگرفته است.
وی اظهار داشت: با توجه به این که در منطقه سمنان در گذشته تجربه پرتاب ماهواره را داشتیم از این رو این ایستگاه به عنوان ایستگاه پرتاب انتخاب شده است.
تکمیل ماهوارهبر «سیمرغ»
رییس مرکز ملی فضایی با اشاره به قرارداد امضاء شده با وزارت دفاع در خصوص طراحی و ساخت ماهوارهبر سیمرغ گفت: ماهوارهبر سیمرغ از پروژههای بسیار مهم توافق شده است که کمتر از10 کشور جهان توان طراحی و ساخت آن را دارند.
وی با تاکید بر این که ماهوارهبر سیمرغ نسل اول ماهوارهبرها است، گفت: نسل اول این ماهوارهبرها قادر است ماهوارههای مخابراتی و سنجشی تا وزن 100 کیلوگرم را در مدار 500 کیلومتری زمین قرار دهد. این ماهوارهبر نیز در پایان سال 95 به بهرهبرداری میرسد و تا زمان بهرهبرداری دو پرتاب آزمایشی را سپری خواهد کرد.
تلاش برای تکمیل ماهواره «طلوع»
منطقی، سومین قرارداد امضاء شده با وزارت دفاع را در خصوص پروژه طراحی و تولید اولین ماهواره سنجشی جمهوری اسلامی ایران با نام طلوع عنوان کرد و اظهار داشت: این ماهواره نسل اول ماهواره طلوع با عنوان طلوع یک است.
وی خاطرنشان کرد: ماهواره طلوع یک قابلیت تصویربرداری با دقت 25 متر مربع از فاصله 500 کیلومتری مدار زمین را دارد.
رییس مرکز ملی فضایی کاربرد این ماهواره را درحوزههای محیط زیست، اکتشافات معادن، پیشبینی حوادث غیر مترقبه ذکر کرد و گفت: این ماهواره تا پایان سال جاری آماده بهرهبرداری میشود و تلاش خواهیم کرد که تا نیمه اول سال 95 مراحل تطبیق پرتاب آن با ماهوارهبر نیز به پایان برسد.
به گفته وی نسلهای بعدی این ماهواره دقتی در حد چند متر دارد که در برنامههای توسعه بعدی مرکز ملی فضایی قرار داده شده است.
گفتنی است، حمید فاضلی، قائم مقام سابق سازمان فضایی ایران خردادماه سال گذشته در حاشیه مراسم اختتامیه دوره آموزشی بینالمللی مدیریت برنامه های فضایی واستانداردهای مرتبط در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرده بود که «ماهواره طلوع و ماهواره های ظفر و آت ست پیشرفت های خوبی داشته و تقریبا آمادگی پرتاب را دارند» و «سازمان صنایع هوا فضا پروژه سیمرغ را در برنامه خود دارد که طی امسال (93) یا سال آینده (94) آماده شود»
فاضلی، حدود دو سال قبل و در زمان ریاست سازمان فضایی در 11 بهمن ماه 1391 در نشستی با خبرنگاران در خصوص روند اجرای پروژه ماهواره طلوع گفته بود: «ماهواره طلوع جهت پرتاب در حال آمادهسازی است»
اگر در آرشیو اخبار فضایی چند سالی عقب برویم در 14 بهمن ماه 1388 هم به خبر رونمایی از ماهواره ملی طلوع و نمونه مدل اولیه ماهوارهبر سیمرغ و موتور ماهوارهبر آن می رسیم
هزینههای اجرای سه قرارداد معاونت با وزارت دفاع
منطقی در خصوص هزینههای انجام این سه پروژه توضیح داد: اگر قرار بود این سه پروژه با امضای قراردادهای بینالمللی اجرایی شود 500 تا 700 میلیون دلار هزینه در پی داشت.
وی ادامه داد: با توجه به نیروهای متخصص و زیرساختهای موجود در کشور میزان هزینهها برای اجرای این سه پروژه کمتر از این میزان خواهد شد.
رییس مرکز ملی فضایی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ما با محدودیت منابع مواجه هستیم از این رو با ایجاد مرکز فضایی درصدد هستیم تا برای انجام برنامههای خود اولویتبندی کنیم.
منطقی با اشاره به اعتبارات اختصاص داده شده به اجرای این پروژهها گفت: بر اساس قراردادهای انجام شده 50 درصد اعتبارات این پروژهها از سوی معاونت علمی و 50 درصد اعتبارات از سوی وزارت دفاع تامین خواهد شد.
زمانبندی پرتاب طلوع تا 18 ماه آینده
منطقی با تاکید بر این که از زمان اجرا تا پرتاب این ماهواره بر اساس این قراردادها 18 ماه است، توضیح داد: البته زمان پرتاب به دو نکته بستگی دارد که یکی از موضوعات مطرح در زمان اعلام پرتاب استفاده یکپارچه از فناوریها و موضوع دوم اختصاص اعتبارات لازم است.
رویکرد مرکز فضایی در خصوص ماهوارههای ساخته شده در کشور
رییس مرکز ملی فضایی ایران با اشاره به اجرای پروژههای متعدد در حوزه هوا فضا توضیح داد: با اجرای این سه قرارداد اقداماتی در جهت یکپارچه سازی فعالیتهای فضایی در کشور میشود. علاوه بر آن برای تعیین تکلیف ماهوارههای ساخته شده در کشور نیاز است تا در کلیات برنامههای فضایی کشور بازنگری صورت گیرد ولی ما در پی حذف این ماهوارهها نیستیم و درصدد هستیم تا متناسب با برنامههای فضایی کشور اقدام به بازنگری برنامههای فضایی کیم.
منطقی خاطرنشان کرد: علاوه بر آن پرتاب ماهوارهها نیاز به هماهنگی با سایر دستگاهها دارد.
وی در خصوص این که تعداد زیادی از ماهوارههای آموزشی و دانشجویی ساخته شده در کشور در صف پرتاب قرار دارند، گفت برای این منظور درصدد هستیم تا کانال دیگری در کشور ایجاد کنیم تا با ظرفیت بیشتر پرتاب در کشور زمینه پرتاب ماهوارههای دانشجویی و آموزشی را فراهم کنیم که جزییات این برنامه در آینده اعلام خواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]