واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ مهر ۱۳۹۴ (۱۴:۴ب.ظ)
ميراث فرهنگي راهنماي مسير توسعه است موج- گام برداشتن در مسير توسعه مستلزم آشنايي با سرزمين مان، تجربه تاريخي و منابع زيستي آن است و دراين ميان تنها دانشي که کاربردي به نظر ميرسد ميراث فرهنگي است.
به گزارش خبرگزاري موج، سيدمحمد بهشتي اين مطلب را در سومين نشست شوراي سياست گذراي همايش ملي «ميراث فرهنگي و توسعه پايدار» مطرح کرد.
وي افزود: رويکردي که در برنامه سوم و چهارم توسعه به آن نزديک شديم اين بود که توسعه و موضوع حفاظت ميراث فرهنگي همديگر را مراعات بکنند، يعني توسعه اتفاق بيفتند ولي به ميراث فرهنگي آسيب نرساند.
بهشتي با بيان اينکه در تمام دنيا اين دو مقوله در کنار هم رعايت ميشوند تصريح کرد: توسعه و حفاظت از ميراث فرهنگي ميتوانند به هم صدمه بزنند و ما بايد هر دو را به شيوه اي مهار کنيم که اين اتفاق نيافتد.
وي اظهار داشت: حقيقتاً اگر ما مقصودمان از توسعه، بهترين نوع بهره گيري از منابع و ظرفيتهاي کشور براي پيشرفت باشد بايد در قدم نخست درک کنيم کشور ما کجاست، چه تجربه تاريخي و منابعي دارد و موانع زيستي آن چيست تا با توجه به اين موارد براي توسعه آن برنامه ريزي کنيم.
رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري خاطرنشان ساخت که اگر قرار باشد اين اتفاق بيافتد ناگزير هستيد مختصات فرهنگي تاريخي طبيعي کشور را به جا آوريد و مبتني بر آن امر توسعه را برنامه ريزي کنيد البته برنامه ريزي که عملي بوده و تنها روي کاغذ نباشد.
او تأکيد کرد: اين همان جايي است که بحث ميراث فرهنگي مطرح ميشود، يعني ميراث فرهنگي بايد از بحث صرفاً حفاظتي خارج شده و به معرفي کردن مختصات فرهنگي تاريخي طبيعي کشوري بپردازد.
به عقيده بهشتي تمام علومي که در حوزه ميراث فرهنگي فعاليت ميکنند بايد اين کار را انجام دهند؛ زيرا غايت تمام پژوهشهاي ميراث فرهنگي دراين است که ما جامعه مان را به جا آوريم و مرتکب خطاهايي که در طول دهههاي اخير شدهايم نشويم.
وي با بيان اين که شايد اين پرسش مطرح شود که چه ضرورتي دارد براي شناخت کشورمان به سراغ مطالعات حوزه ميراث فرهنگي برويم درحالي که سازمان جغرافيايي، وزارت کشور، سازمان مرکز آمار و...را داريم و ميتوانيم از آنها کمک بگيريم تصريح کرد: نکته اين جاست که اين اطلاعات به واسطه کمي بودنشان کمکي در به جا آوردن سرزمين مان به ما نميکنند و تنها حوزه اي که ميتواند به پرسشهاي ما پاسخ دهد ميراث فرهنگي است.
بهشتي اظهارداشت: با اين نگاه اين طور استنباط ميشود که حوزه مطالعات مربوط به ميراث فرهنگي مثل چراغي است که محيط را براي اين که توسعه بتواند اتفاق بيافتد روشن ميکند و اگر تا به حال اشتباهات زيادي در ايجاد شهرها و کارخانهها در مکانهايي نا مربوط داشتهايم به دليل اين بوده که در تاريکي به سر ميبردهايم.
او در همين حال خاطرنشان ساخت که اگر مختصات فرهنگي تاريخي طبيعي کشور را در دهههاي گذشته در نظر ميگرفتيم و بر اساس مقتضيات آنها عمل ميکرديم اقدامات ما ارزانتر و پايدار تر ميشدند و مزه توسعه را بيشتر ميچشيديم.
بهشتي با بيان اينکه اين فکري است که اگر به عمل تبديل شود، ميتواند فتح بابي باشد در همکاري با سازمان مديريت، افزود: طرح اين موضوع خوشبختانه دقيقاً مصادف شده با بحرانهاي کشور يعني در شرايطي هستيم که در آمد کاهش يافته با بحران آب، خاک و هوا مواجه هستيم و اين نکته بر ما گوشزد ميشود که نکند راه را به خطا رفتهايم و بايد تجديدنظر کنيم.
رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، برگزاري همايش «ميراث فرهنگي و توسعه پايدار» نخستين گام براي رسيدن به اين هدف دانست و تصريح کرد که اميدوار هستيم برگزاري اين همايش تأثير خوبي داشته باشد و در همايشهاي بعدي موفق تر عمل کنيم.
در ادامه اين نشست ساير شرکت کنندگان نقطه نظرات خود را در زمينه چگونگي برگزاري همايش ملي «ميراث فرهنگي و توسعه پايدار» که با همکاري پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان مديريت و برنامه ريزي کشور برگزار خواهد شد ارائه دادند.
نخستين همايش ملي ميراث فرهنگي و توسعه پايدار توسط پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان مديريت و برنامه ريزي قرار است 23 و 24 دي برگزار شود.
پژوهشگران، محققان و دوستداران شرکت در اين همايش ميتوانند خلاصه مقالات خود را تا 30 مهر و اصل آن را تا 30 آذر به ستاد برگزاري همايش که آدرس آن روي سايت پژوهشگاه است ارسال کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]