واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش میدهد؛
بازار داغ تنقلات در دکههای مطبوعاتی اردبیل/فروش نشریه در حاشیه
شناسهٔ خبر: 2930132 - شنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۷
استانها > اردبیل
اردبیل- ضعف نظارتها و تبدیل تدریجی دکههای مطبوعاتی موجود در سطح شهر اردبیل به فروشگاههای مواد غذایی موجب شده فروش محصولات فرهنگی به حاشیه راندهشده و در دکه مطبوعاتی اثری از مطبوعات باقی نماند. خبرگزاری مهر- گروه استانها: باوجوداینکه دکههای مطبوعاتی باهدف فروش محصولات فرهنگی و بهویژه نشریات و روزنامهها مجوز اخذ میکنند، با نگاهی حتی بهظاهر دکههای موجود در سطح شهر مشاهده میشود، نهتنها نشریات بهعنوان اصلیترین محصول به فروش رفته دکهها نیستند بلکه بهمانند شیء تزئینی بر روی قوطیهای بساط اطراف دکهها رنگپریده و خاک خورده شده و برای فروش آن چندان رغبتی مشاهده نمیشود. طی سالهای اخیر دکههای مطبوعاتی که در ابتدا فروش مواد غذایی خود را در حد شکلات و آدامس نگاه داشته بودند، این روزها خود به یک فروشگاه مواد غذایی و حتی دفتر پیشخوان تبدیلشدهاند و شما میتوانید از عطر و ادکلن گرفته تا چیپس و پفک و انواع سفته و شارژ ایرانسل را فقط از یک دکه دو در سه تهیه کنید؛ علاوه بر اینکه راهبندان قوطیهای تلنبار شده در اطراف دکهها خود به معضلی در تردد شهروندان تبدیلشده است. تمامی این تغییر رسالتها که به ضعفهای عمده ساماندهی دکههای مطبوعاتی بازمیگردد البته به دلیل مشکلات دکهداران نیز تشدید شده است. بااینوجود بررسی مهر نشان میدهد برنامهریزیها برای ساماندهی دکههای مطبوعاتی در اغلب مواقع در حد حرف باقیمانده و دکهدار وقتی حمایتی از خود ندیده از رسالت کاری خود فاصله گرفته است. دخلوخرج باهم نمیخواند یکی از دکهداران درحالیکه جعبههای چیپس و پفک خود را بهمانند مغازهداران و سوپر مارکت ها از وانتی تحویل میگیرد، در خصوص فروش مواد غذایی در دکه خود گفت: دخلوخرج باهم نمیخواند. بیتوجهی به بیمه دکهداران، اجارهبهای سنگین و سود ناچیز فروش نشریات و روزنامهها در کنار هزینههای امروزی ازجمله دلایلی است که این دکهدار بهعنوان علتهای موجه فروش مواد غذایی در دکه خود از آنها نام میبرد.
دکه پرشده است از انواع تنقلات و حتی در فضای داخلی یخچال کوچکی تعبیهشده تا انواع نوشیدنی و بستنی نیز به فروش برسد. بااینوجود اینکه مجوز فعالیت به این شکل به این دکهدار دادهشده یا نه در لابهلای مشکلات دکهداران مورد غفلت بوده و به نظر میرسد حتی فراموش شده است. تخلفات گزارش کردن نمیخواهد مدیرکل ارشاد اسلامی استان اردبیل در خصوص نظارت و طرحهای ساماندهی دکههای مطبوعاتی اردبیل به خبرنگار مهر گفت: مجوزی که برای دکههای مطبوعاتی صادر میشود برای فروش روزنامه و سایر اقلام تعریفشده در این حوزه است. سید ناصر اسحاقی با اشاره به ارتباط این مراکز با سه نهاد ارشاد، شهرداری و اماکن نیروی انتظامی تصریح کرد: اگر دکههای مطبوعاتی اقلام دیگری را بهغیراز روزنامه و مطبوعات عرضه کنند خلاف بوده و باید جلوی آن گرفته شود. وی با اشاره به نظارت شهرداریها بر عملکرد دکهها بر اساس قوانین تعریفشده ادامه داد: ارشاد در این زمینه میتواند تخلفات را به مراجع ذیربط ارسال کند، اما آنچه مشخص است در بحث دکهها امروز انحراف و خلاف مشهود بوده و نیازی نیست هرروز تخلفات را ارائه کند. مدیرکل ارشاد اسلامی استان تأکید کرد: چراکه مقامات انتظامی و شهرداری شاهد ارائه اقلام تخلف بهویژه اقلامی که جامعه عرضه آنها را در دکهها و کیوسکهای مطبوعاتی قبول نمیکنند، نظیر سیگار و سایر دخانیات. البته فعالان این مراکز نیز باید قبل آنکه برخوردی صورت گیرد باید به قانون تمکین کنند.
وی بابیان اینکه ارشاد تنها اجازه عرضه محصولات فرهنگی را در دکهها صادر میکند و این در پروانه صادره برای افراد دکهدار نیز قیدشده است، تصریح کرد: ما بخش اجرایی نیستیم و نمیتوانیم قهری برخورد کنیم. اگر دکههای مطبوعاتی اقلام دیگری را بهغیراز روزنامه و مطبوعات عرضه کنند خلاف بوده و باید جلوی آن گرفته شود.اسحاقی در پاسخ به اینکه ارشاد اسلامی میتواند در تمدید پروانه با دکهداران متخلف برخورد کند، بیان داشت: این موارد در تمدید پروانه لحاظ و تذکرات لازم داده میشود، نظارت و بازرسی هم داریم اما درواقع اغماض اجتماعی در این خصوص دیده میشود. وی علت این اغماض را پایین بودن سود حاصل از فروش صرف روزنامه و مطبوعات از سوی دکهداران دانست و یادآور شد: به راین اساس تا حدودی اجازه داده میشود اقلام دیگر در کیوسکهای روزنامهفروشی سطح شهر عرضه شود. شهرداری: برنامه نداریم علاوه بر این هرچند به نظر میرسد بازرسان نیز به میانبر زدن مجوزهایی که حتی در تمدید پروانه نسبت به تخلفات آن چشمپوشی میشود عادت دارند، انتظار از شهرداری نیز روی زمینمانده و شهردار اردبیل در خصوص برنامه ساماندهی دکههای مطبوعاتی به خبرنگار مهر گفت: فعلاً برنامه خاصی نداریم. حمید لطفاللهیان با ابراز تأسف از اینکه بهغیراز چند دکه مطبوعاتی مابقی فعالیت غیر مطبوعاتی دارند، تأکید کرد: ساماندهی دکهها هرچند در دست بررسی است اما فعلاً برنامه خاصی نداریم. وی برنامههای شهرداری را آموزش و ترغیب مردم برای مطالعه عنوان کرد و بیان داشت: ما به دنبال ترویج موضوعاتی هستیم که بتواند سرمایه اجتماعی را افزایش داده و موجب تبدیل شهرنشین به شهروند شود.
شهردار اردبیل به بازخوانی هویت شهری اشاره کرد و متذکر شد: یک بخش از این بازخوانی به تشویق مردم به مطالعه برمیگردد و اینکه از ناشران کتب حوزه فرهنگی و اجتماعی حمایت کنیم. لطفاللهیان بهضرورت رونق بخشی به مطالعه در سطح شهر تأکید کرد و افزود: به دنبال این هستیم شهرنشین به شهروند تبدیل شود و در این راستا بهعنوانمثال راهاندازی خانههای شهروند را در دستور کار قراردادیم. دغدغهها بیپاسخ است اغلب دکهداران معتقدند اگر نگذارند در دکهها مواد غذایی و محصولات دیگر به فروش برسانند باید در دکه را ببندند و بروند. بهطوریکه ازجمله مهمترین مشکلاتی که طرح میشود موضوع اجارهبها و بیمه است و بااینوجود در تغییر محصول دکهها مدیرکل ارشاد اسلامی استان حمایتهای مالی و مشوقهای دولتی را کارساز ندانست و عنوان کرد: باید مواردی که افکار عمومی و سلیقه فرهنگی جامعه آن را قبول نمیکند در دکهها جایگزین شود. وی بحث اجاره مستأجر به مستأجر با مبالغ کلان را که عامل مهم در سوق یافتن این مراکز به سوپرمارکت میشود، مربوط به مالکان دکهها دانست و اضافه کرد: ارشاد دخل و تصرفی در این زمینه نمیتواند داشته باشد، چون مالکیت اصلی آنها در دست شهرداری که مجوز داده، هست.
وی همچنین در خصوص مشکل بیمه دکهداران که سالها پیگیری شده و بینتیجه مانده است، توپ را به زمین افراد فعال در این حوزه انداخت و تأکید کرد که روال بیمه دکهداران بهمانند سایر مشاغل است. اسحاقی در پاسخ به این سؤال که این افراد آیا نمیتوانند تحت پوشش ارشاد اسلامی بیمهشده و از حمایتهای لازم برخوردار شوند، ادامه داد: دکهدارانی که تمایل دارند بیمه شوند باید از طریق سایت و سامانه اعلامشده ثبتنام کنند، در این صورت ارشاد نیز در صورت نیاز معرفینامه صادر خواهد کرد. تغییر شکل ظاهری و فعالیت دکههای مطبوعاتی در وضعیتی که برنامه مناسبی برای ساماندهی تعریفنشده و مسئولیت از ادارهای به اداره دیگر پاسکاری میشود چندان آینده امیدوارکنندهای را تداعی نمیکند. از سویی این تغییر رسالت موجب شده است حتی خود شهروندان نیز به دکه مطبوعاتی بیش از آنکه برای تهیه محصولات فرهنگی مراجعه کنند برای ضروریاتی ازجمله خرید سیگار و شارژ تلفن همراه مراجعه کنند. در این میان رنگپریدگی نشریات و روزنامههایی که جایشان به حدی تنگشده که گاها حتی از مقابل دکهها جمعآوری میشوند نشان میدهد برخلاف دیدگاه مدیران دستگاههای فرهنگی در ضرورت ترویج مطالعه در سطح جامعه، جایگاه مطلوبی برای یکی از مؤلفههای توسعهیافتگی ترسیم نشده است. خبرنگار: ونوس بهنود
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]