واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: همه جنجالها پیرامون «احوالپرسی» ظریف و اوباما
اعلام خبر روبرو شدن و گفت و گوی کوتاه محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، از صبح امروز موجی خبری را در سرتاسر دنیا به راه انداخته است. از یک سو، مطبوعات و رسانه های مهم جهان به این موضوع پرداخته و به آن توجه نشان داده اند و از سوی دیگر، در داخل کشور انتقاداتی به این ماجرا مطرح شده است.
کد خبر: ۵۳۵۳۹۴
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۳ - 29 September 2015
اعلام خبر روبرو شدن و گفت و گوی کوتاه محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، از صبح امروز موجی خبری را در سرتاسر دنیا به راه انداخته است. از یک سو، مطبوعات و رسانه های مهم جهان به این موضوع پرداخته و به آن توجه نشان داده اند و از سوی دیگر، در داخل کشور انتقاداتی به این ماجرا مطرح شده است.
به گزارش «تابناک»، صبح امروز در پی انتشار اخباری در برخی رسانه های غربی مبنی بر دست دادن و گفت و گوی وزیر خارجه ایران با رئیس جمهور آمریکا، یک مقام مطلع نزدیک به هیئت ایرانی حاضر در سازمان ملل، به توضیح این ماجرا پرداخت و تأکید کرد برخی نقل قول ها مبنی بر اینکه این دیدار از پیش تعیین شده و برنامه ریزی شده بود، صحیح نیست.
این منبع ایرانی در عین حال تأیید کرد که روزگذشته (دوشنبه) و پس از پایان سخنرانی حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان درهفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، ظریف درحال خروج از سالن مجمع عمومی بود که به طور کاملاً اتفاقی با باراک اوباما، رئیس جمهور و جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا روبهرو شد. دوطرف «سلام و احوالپرسی» کردند و دست دادند.
اما همین خبر کافی بود که برخی رسانه های غربی را به نوشتن مطالبی تحلیلی و ارائه گمانه زنی هایی در این زمینه برانگیزد. «بلومبرگ» در گزارش خود از این ماجرا، مدعی شد که دست دادن ظریف با اوباما گامی به سوی بهبود روابط ایران و آمریکا به شمار می رود. در این مطلب آمده: «در نهایت این اتفاق افتاد و محمدجواد ظریف و باراک اوباما با هم دست دادند. البته حسن روحانی حضور نداشت. قبل از برگزاری اجسلا مجمع عمومی، گمانه زنی ها درباره این که اوباما با همتای ایرانی خود دست خواهد داد یا نه، افزایش یافته بود. در نهایت، این وزیر خارجه ایران بود که با اوباما دست داد». بلومبرگ افزود یک عمل به ظاهر عادی، در عرصه دیپلماسی می تواند بیش از کلمات تأثیرگذار باشد.
خبرگزاری «رویترز» در گزارش خود با اشاره به اظهارات مقام ایرانی مبنی بر اینکه مواجه شدن ظریف و اوباما کاملاً اتفاقی بوده، افزود این نخستین مورد از دست دادن یک رئیس جمهور آمریکا و یک مقام بلندپایه ایران طی 30 سال گذشته به شمار می رود. این خبرگزاری همچنین اشاره کرد دست دادن اوباما و ظریف می تواند باعث تحریک «تندروها» در ایران و اعتراض آنها شود و آن ها ممکن است از ظریف بخواهند در این خصوص توضیح بدهد.
ساعاتی بعد، خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام آمریکایی، روبرو شدن و دست دادن ظریف و اوباما را تأیید کرد. به گفته این مقام بلند پایه آمریکایی، اوباما و ظریف روز دوشنبه در مراسم ناهار بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد به صورت اتفاقی با هم روبرو شدند و دست دادند. احوالپرسی آنها کمتر از یک دقیقه طول کشید. این خبرگزاری نیز اشاره کرد که دو سال پیش، دست دادن احتمالی بین اوباما و روحانی شایعات زیادی را در راهروهای سازمان ملل متحد به وجود آورد، اما هرگز عملی نشد.
اما همزمان با انتشار این مطالب، واکنش ها در داخل نیز به این ماجرا آغاز شد. منصور حقیقتپو،ر نماینده مردم اردبیل و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ابراز امیدواری کرد که این خبر تأیید نشود؛ زیرا در صورتی که ظریف چنین کاری کرده باشد، قطعاً خطوط قرمز نظام را نادیده گرفته است. وی افزود: «شرایط برای دست دادن با رئیسجمهور آمریکا فراهم نیست و آمریکاییها هنوز به حقوق ملت ایران احترام نمیگذارند. تا وقتی آمریکا از تروریستها حمایت میکند و به حقوق مردم ما احترام نمیگذارد، نباید از دست دادن با مقامات آمریکا سخن گفت».
گفتنی است بسیاری از رسانه های خارجی با اشاره به اینکه پیش از این و در جریان مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 نیز یک بار موضوع قدم زدن کری و ظریف سبب بروز انتقادات زیادی از ظریف در داخل ایران شده بود، پیش بینی کردند که این بار نیز وزیر خارجه ایران پس از بازگشت به کشور، هدف انتقادات شدیدی از سوی اصولگرایان قرار بگیرد.
به هر حال، به نظر می رسد در شرایطی که هنوز هیچ مبنع بلندپایه رسمی در دو طرف درباره جزئیات این موضوع اظهارنظری نکرده و بحث ها در این زمینه در حد گزارش های رسانه ای است، نمی توان به صورت شتاب زده درباره این ماجرا به قضاوت و اظهارنظر پرداخت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]