واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ مهر ۱۳۹۴ (۱۵:۲۷ب.ظ)
رئيس هيات مديره خانه معدن کرمان در گفتگو با موج؛ مشکلات معدن با رويکرد تخصصي جبران مي شود موج - عبدالرضا تحسيني، رئيس هيات مديره خانه معدن کرمان در گفتگو با خبرنگار موج گفت: اشاره دقيق مقام معظم رهبري در ديدار اخير با هيات دولت درخصوص جايگزيني درآمدهاي ناپايدار نفتي با درآمدهاي حاصل از فعاليتهاي معدني، نشانگر لزوم توجه بيشتر به اين حوزه است.
وي در ادامه افزود: ذخاير عظيم و متنوع، ايران را در جايگاه يکي از مناطق استثنايي جهان از حيث سنگ تزئيني قرار داده است. انواع تراورتن، مرمريت (ماربل)، مرمر(اونيکس)، لايمستون و گرانيت در رنگها و طرحهاي گوناگون در سراسر کشور پراکندهاند. براي سالها ايران رتبه دوم جهاني از حيث استخراج را داشته است، اما همواره ميزان صادرات سنگ فرآوري شده و حضور در بازارهاي جهاني بسيار ناچيز بوده و درخور صنعت سنگ ايران نبوده و نخواهد بود.
تحسيني تصريح کرد: ايران باسابقهترين کشور منطقه خاورميانه، آسياي ميانه و شمال آفريقا در صادرات سنگ است، اما در سالهاي اخير کشورهايي نظير ترکيه، مصر و حتي تونس گوي سبقت را از کشور ما ربودهاند و جايگاه ثابتي در ردهبندي جهاني بهدست آوردهاند. در خاور دور کشورهايي چون کرهجنوبي و تايوان (بدون حتي يک معدن سنگ) و اندونزي و مالزي با کمترين تنوع معدني سهم بازار بزرگتري نسبت به ايران در تجارت جهاني حدود 12 ميليارد دلاري سالانه سنگ دارند.
وي دلايل اصلي عدم توفيق صنعت سنگ ايران را عنوان کرد و به خبرنگار موج گفت:از جمله دلايل را مي توان صادرات سنگ فرآوري شده در معادن و کارخانههاي فرآوري سنگ و قوانين مرتبط نهفته دانست و دلايل ديگر، شامل مشکلات عمومي صادرات کشور است.
رئيس هيات مديره خانه معدن کرمان افزود: عدم اکتشاف کامل و علمي و مداوم، عدم طراحي استخراج بهصورت اصولي و علمي توسط متخصصان مجرب، فرسودگي و انتخاب ناصحيح ماشينآلات معدني و فقدان رويکرد علمي به استخراج موجب افزايش ضايعات معادن (گاهي تا حدود 50 درصد استخراجي)، عدم تداوم در توليد همگن و همگون با ابعاد استاندارد و عدم ثبات قيمت در دوره زماني مشخص، از جمله مشکلات حوزه معدن است که با رويکرد علمي و تخصصي در اکتشاف، استخراج و بازاريابي قابل جبران است.
تحسيني در ادامه گفت: در کارخانههاي فرآوري سنگ نيز رويکرد علمي به توليد به منظور افزايش بهرهوري مواد اوليه و نيروي کار، کاهش ضايعات، توليد با اهداف صادراتي و تامين نقدينگي هم براي بازسازي ماشينآلات و هم افزايش توان رقابت بينالمللي، حضور پايدار در بازار جهاني را به دنبال خواهد داشت.
وي خاطر نشان کرد: تا قبل از بروز رکود در حوزه مسکن، ايران بالاترين مصرف سرانه سنگ در دنيا را داشته است؛ اين امر موجب شد تا هر آنچه (با هر کيفيتي) توليد شده به فروش رسد و نياز به بهبود احساس نشود. اما تغيير شرايط اقتصاد کلان موجب شد که موجهاي خوشخيالي به صخرههاي واقعيت برخورد کند و تجديدنظر در روشهاي سنتي توليد و فروش ضرورت يابد. کمبود نقدينگي براي ورود ماشينآلات معدني و فرآوري با نرخهاي جديد ارز، افزايش بهاي نهادههاي توليد، فقدان بهرهوري، قوانين قابل تفسير به راي و بعضا متغير و متضاد، عدم توان پيشبيني شرايط آتي توليد و بازار و از دست رفتن بازارهاي صادراتي بهدليل تحريم، بسياري از معادن و کارخانههاي سنگبري را در معرض تعطيلي قرار داده است که نيازمند چارهانديشي عاجل است.
رئيس هيات مديره خانه معدن کرمان از جمله راهحلهايي که صنعت سنگ تزئيني ايران را به جايگاه واقعي خود در منطقه و جهان رهنمون خواهد کرد اشاره کرد و گفت:
در اين موضوع ميتوان به موارد مانند اجراي پنجره واحد براي سازمانها و دستگاههاي دخيل در حوزه معدن بهمنظور تسهيلگيري در فرآيند صدور مجوزها و ممانعت از بروز مشکلات محلي توسط مسوولان محلي و افراد متفرقه، فراهم آوردن شرايط مناسب براي جذب سرمايههاي داخلي و خارجي و تامين مالي با نرخ موجه، نهادينه شدن رويکرد علمي در معدن، کارخانهها و تجارت بينالمللي اشاره کرد.
وي در پايان به خبرنگار حوزه صنعت و معدن خبرگزاري موج گفت: استخراج معدن حلقه ابتدايي زنجيره ارزش صنعت سنگ است و براي اغلب سنگهاي ايران اين بخش شامل حداکثر 35 درصد ارزش افزوده کل زنجيره است و صدور سنگ بهصورت خام بخش قابلتوجهي از اشتغال و ارزش افزوده ناشي از آن را به خارج از کشور منتقل ميکند، اما ذکر اين نکته نيز ضروري است که تصميمات شتابزده و غيرکارشناسي نظير ممنوعيت يکباره و کلي صدور مواد خام نيز مصلحتانديشانه نيست و توصيه نميشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4]