واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: عقبنشيني غرب در سوريه
هر روز كه ميگذرد، نشانههاي بيشتري از نرم شدن موضع غرب درمورد سوريه و بازگشت آنها به ميزمذاكره و تن دادن به واقعيت لزوم حضور بشار اسد در دمشق به چشم ميخورد.
هر روز كه ميگذرد، نشانههاي بيشتري از نرم شدن موضع غرب درمورد سوريه و بازگشت آنها به ميزمذاكره و تن دادن به واقعيت لزوم حضور بشار اسد در دمشق به چشم ميخورد. اين عقبنشيني آنقدر هست كه روسيه اعلام كرده است امريكا و دو متحد ديگرش كه نقش اصلي در حمايت از تروريستهاي سوري دارند، در ماه آتي ميلادي بر سر ميز مذاكره با روسيه و ايران خواهند نشست.
«ميخائيل بوگدانف» معاون وزير خارجه روسيه روز دوشنبه با اشاره به جلسه ماه اكتبر گروه تماس بينالمللي درباره سوريه متشكل از روسيه، ايران، امريكا، عربستان سعودي، تركيه و مصر اعلام كرد: به اعتقاد من، چهار گروه سوري بايد در ژنو تشكيل شود و نشست گروه تماس سوريه نيز شامل اثرگذارترين بازيگران در حوزه سياست خارجي نيز بايد به بعد از مجمع عمومي سازمان ملل در ماه اكتبر منتقل شود. بوگدانف با بيان اينكه ممكن است از كشورهاي ديگري غير از كشورهاي مذكور دعوت به عمل آيد، تأكيد كرد: هنوز مشخص نيست اين نشست در چه سطحي برگزار خواهد شد و تاريخ دقيق مشخص نيست. مسكو در سال جاري ميلادي برگزاري دو دوره از مذاكرات ميان گروههاي سوري را برعهده گرفته است. در ماه جولاي، مسكو تمايل خود را براي برگزاري دور سوم از مذاكرات صلح نيز اعلام كرد اما هنوز تاريخ اين دوره از مذاكرات مشخص نشده است.
در همين حال وزير خارجه آلمان بازهم مانند چندماه گذشته كه مواضع عاقلانه تري نسبت به ساير كشورهاي اروپايي درباره سوريه اتخاذ كرده است، ضمن تأكيد بر مشاركت رئيسجمهور سوريه در حل بحران اين كشور از تشكيل دولت انتقالي در سوريه حمايت كرد. «فرانك والتر اشتاينماير» وزير خارجه آلمان خواستار دولت انتقالي در سوريه شد و گفت كه هرگونه مذاكرات در زمينه حل بحران سوريه بايد با مشاركت «بشار اسد» رئيسجمهور سوريه باشد.
پوتين: سوريه ليبي نميشود
رئيسجمهور روسيه در مصاحبهاي كه بخش دوم آن روز دوشنبه منتشر شد، تصريح كرده است: تنها راه شكست گروه تروريستي داعش در سوريه، تقويت نظام و دولت اين كشور است. ولاديمير پوتين در بخش دوم مصاحبهاش با چارلي رز در برنامه 60 دقيقه كه از دو شبكه سيبياس و پيبياس پخش ميشود، در پاسخ به اين سؤال كه آيا روسيه به دنبال تقويت نظام سوريه است، گفت: «درست است، همين طور است. ما به مقامات مشروع سوريه كمك ميكنيم. علاوه بر اين، من قوياً اعتقاد دارم اقدامي غير از اين، يعني با نابود كردن نهادهاي مشروع قدرت با وضعيتي مشابه آنچه در برخي كشورهاي منطقه يا مناطقي از جهان شاهد هستيم، مثلاً ليبي مواجه خواهيم شد؛ جايي كه تمام نهادهاي دولتي به طور كامل از هم پاشيدهاند.» پوتين افزود: «متأسفانه ما در عراق هم شاهد وضعيتي مشابه هستيم. حل مناقشه در سوريه، راهي ندارد جز تقويت نهادهاي دولتي كنوني، حمايت از آنها در مبارزه با تروريسم و قطعاً در عين حال تشويق آنها به آغاز گفتوگوهاي مثبت با بخش سلامت معارضان و ايجاد تغييرات سياسي.» وي در پاسخ به اين موضوع كه برخي كشورهاي غربي كنارهگيري بشار اسد رئيسجمهور سوريه را به عنوان پيش شرط مطرح ميكنند، گفت: «ميخواهم به آنها توصيه و پيشنهاد كنم كه اين ايده را به مردم سوريه واگذارند. اينكه چه كسي، چطور و بر اساس كدام مباني بر سوريه حكومت كند، تنها به مردمي كه در اين كشور زندگي ميكنند، بستگي دارد.» پوتين در پاسخ به اين سؤال كه آيا از اقدامات بشار اسد در سوريه كه به گفته مجري برنامه موجب آوارگي مردم اين كشور شده، حمايت ميكند يا نه، گفت: «آيا شما فكر ميكنيد كساني كه از مخالفان مسلح و در اصل از سازمانهاي تروريستي حمايت ميكنند تا اسد را سرنگون كنند، بدون آنكه به اين بينديشند كه نابودي كامل نهادهاي دولتي چه بر سر كشور ميآورد، كار درستي انجام ميدهند؟» وي افزود: «نگاهي به كساني بيندازيد كه كنترل 60درصد سوريه را در اختيار دارند. مخالفان متمدن كجا هستند؟ 60درصد سوريه تحت كنترل داعش، جبهه النصره يا ديگر سازمانهاي تروريستي است؛ سازمانهايي كه از سوي ايالات متحده، ديگر كشورها و سازمان ملل به عنوان تروريست شناخته شدهاند.» او در پاسخ به اين سؤال كه آيا روسيه در سوريه نيرو مستقر خواهد كرد، گفت: «روسيه در سوريه يا ديگر كشورها، وارد عملياتهاي ميداني نميشود، دستكم فعلاً برنامهاي براي اين كار نداريم اما داريم بررسي ميكنيم كه چطور همكاريمان با رئيسجمهور اسد و شركايمان در ديگر كشورها را تشديد كنيم.» رئيسجمهور روسيه در جواب به اين گفته كه اقدامات اسد به رشد داعش كمك كرده است، گفت: «به سبك سرويسهاي مخفي، بايد بگويم كه اين اقدامي آشكار از سوي دشمنان اسد است. اين پروپاگانداي ضد اسد است.» او در مورد دليل ورود روسيه به سوريه هم گفت: «بيش از 2هزار شبه نظامي از اتحاد شوروي سابق در سوريه هستند. ما به جاي آنكه بايستيم تا آنها به خانه بازگردند، بايد به رئيسجمهور اسد كمك كنيم تا همانجا در سوريه با آنها بجنگد. اين مهمترين انگيزهاي است كه ما را به كمك به اسد واميدارد. ما به طور كلي، ميخواهيم اوضاع در منطقه باثبات شود.»
لزوم همكاري چهارجانبه اطلاعاتي
«سرگئي لاوروف» وزير امور خارجه روسيه گفت: ايران در مبارزه با گروه تروريستي داعش در سوريه و عراق بسيار مصمم است. به گزارش وزارت امور خارجه روسيه، لاوروف دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت: روسيه با ايران، عراق و سوريه در مبارزه با گروه تروريستي داعش همكاري ميكند. اين بازيگران علاقه مند به مبادله اطلاعات (درباره گروه داعش) با ما هستند. وي افزود: روسيه به دولتهاي سوريه و عراق كمك ميكند و تسليحات و ادوات نظامي پيشرفته در اختيار ارتشهاي اين كشورها قرار ميدهد. در همين حال مسكو همانند برخي صادر كنندگان تسليحات، در تحويل سلاح به اين دو كشور هيچ گونه شرط سياسي مطرح نميكند. لاوروف اضافه كرد: اطلاعات درباره تهديدهاي تروريستي در زمان و موارد معين در اختيار داريم. شركاي ما در ايران، عراق و سوريه هم اين وضعيت را پيگيري ميكنند. وي ادامه داد: به همين دليل مبادله اطلاعات از طريق مركز هماهنگي اطلاعاتي اقدام مناسبي است.
داوود اوغلو: اسد بماند، مانده است
نخستوزير تركيه بدون اشاره به نقش اين كشور در سازماندهي تروريستهاي سوري گفت: در حال حاضر سوريه به بنبست رسيده است. ما معتقديم با تداوم حضور اسد در قدرت طي دوره انتقالي، دوره انتقالي ديگر گذرا و موقت نخواهد بود. به اعتقاد ما اين موقعيت به شرايطي دائم تبديل خواهد شد.
اظهارات داوود اوغلو در حالي مطرح شده كه پيش از اين رجب طيب اردوغان، رئيسجمهور تركيه نشانههايي از موافقت با حضور اسد در روند انتقال قدرت در سوريه ابراز كرده بود. وي با اين حال تأكيد كرده بود كه حتي در اين صورت هم اسد هيچ جايي در آينده كشورش نخواهد داشت.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۶ مهر ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]