واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بناي چهارسوق دوره صفويه؛ موزه مردم شناسي ساوه
اراك----خبرنگاراطلاعات: موزه چهارسوق ساوه، به نام با توجه به نوع مصالح به كار رفته در بنا، تزئينات و قوسهاي موجود، از يادگارهاي دوره صفويه به شماره ميآيد كه در مردادماه سال گذشته به مناسبت روز جهاني صنايع دستي، به عنوان موزه مردمشناسي ساوه مورد بهرهبرداري قرار گرفت.
اين بنا در جنوب غربي خيابان فلاحت (سلمان ساوجي) و در جنوب مسجد انقلاب و آبانبار چهارسو قرار دارد.
گنبد چهارسوق با دهانهاي نزديك به 15 متر و ارتفاعي به همين اندازه از بيرون داراي پلان 12 ضلعي و از داخل بنا داراي پلان مدور است كه شامل چهاردالان و هشت حجره است.
اين بنا درگذشته به عنوان محور اتصال راسته اصلي و مسير اصلي بازار بوده و در دورههايي نيز به عنوان تكيه به منظور برگزاري مراسم عزاداري و نيز به عنوان زورخانه براي انجام ورزشهاي باستاني كاربري داشته است و براثر آتشسوزي اكثر تزئينات پوشش داخلي گنبد از بين رفته است.
از جمله تزئينات باقيمانده در پاكار گنبد اسماءالله محمد(ص) و علي(ع) است كه به خط كوفي بنايي و با كاشي اجرا شده است. اين بنا در سال 65 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده.
موزه مردمشناسي آشتيان
به معناي معبد و قربانگاه است كه مركب از به معني پرستش، قرباني، دعا و سرو مذهبي و به معناي مكان و جايگاه است.تاريخ آشتيان به قبل از ظهور اسلام ميرسد و تا قرن هشتم اين منطقه جزيي از ايالات جبال بوده كه عراق عجم ناميده ميشد.در بازار قديمي شهر آشتيان خانهاي تاريخي وجود دارد كه مردم آشتيان صاحب اوليه آن را شخصي به نام ميرزا هدايتالله وزير دفتر ميدانند.اين عمارت كه مشتمل بردو طبقه تحتاني و فوقاني است از بناي عهد قاجار به شمار ميرود.
عمارت تحتاني اين بنا به صورت كلي شامل قسمت شبستاني و انبار، مطبخ و... است و عمارت فوقاني يا طبقه نيز مشتمل بر يك اتاق پذيرايي بزرگ در وسط است كه در دو طرف جانبي آن دو اتاق كوچك به چشم ميخورد.
هر سه اتاق از طريق در وگذرگاه به يكديگر راه دارند كه سقف اتاق بزرگ بلندتر از دو اتاق ديگر بوده كه شامل تزئينات گچي و پنجرههاي مشبك گره چين با شيشههاي رنگي است.
در وسط حياط آبانبار بسيار زيباي آجري به چشم ميخورد كه بسيار چشمنواز است و حوض سنگي ساخته شده در كنار آن هر مسافر خسته را به سمت خود فرا ميخواند.
به طور كلي آرايههاي معماري وتزئينات و همچنين نقوش روي چوب سقف پيشاني بنا و آجركاريهاي اين عمارت است.
موزه آشتيان با همكاري شوراي اسلامي شهر آشتيان، پس از مرمت و تجهيز آن در خردادماه سال 85 توسط سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي افتتاح شد، اشياي به نمايش درآمده در اين موزه عموماً توسط علاقمندان به مواريث فرهنگي در شهر آشتيان اهدا شده كه شامل:
نسخ خطي، سفالينههاي دوره اسلامي، ابزار و وسايل روشنايي، وسايل آشپزخانه و مطبخ، ابزارآلات كشاورزي و... است.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 786]