واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: دانستن حق مردم است - سعيده اسلاميه
روزها در مدينه به كار در بعثه مقام معظم رهبري ميگذشت. هر روز خبري براي مخابره به ايران بود. مصاحبه و گفتوگوهايي با مديران بعثه ترتيب داده ميشد و ما اخبار اين نشستها را براي روزنامهها و خبرگزاريهامان ارسال ميكرديم و شبها براي نماز به حرم پيامبر (ص) ميرفتيم. آن روزها علاوه بر اخبار ايران اخبار عربستان و كشورهاي ديگر را نيز دنبال ميكرديم و از همه برايم جالبتر اخبار ايران در روزنامههاي عربي بود. برايم جالب بود كه چه اخباري آنجا منعكس ميشود و با چه تحليلي. آنجا مترجم عربي داشتيم كه هر روز مطالب مربوط به ايران را ترجمه كرده و در روزنامه زائر به چاپ ميرساند.
در كنار آن ما هم به نصيبي ميرسيديم. چند روزي از اقامت ما در مدينه نميگذشت كه خبري تيتر اول همه روزنامههاي عربي شد. خبر اين بود: در خبر آمده بود كه با آنكه بيماري آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان در استانهايي در عربستان سعودي شيوع پيدا كرده است، اما مسوولان بهداشتي و كشاورزي عربستان تاكيد دارند كه هيچ موردي از اين بيماري در شهرهاي مدينه، مكه و رياض مشاهده نشده است. از روزهاي گذشته موارد اين بيماري خطرناك در استان در نزديكي رياض در يك مزرعه ديده شد كه به دستور مسوولان بهداشتي 100 هزار پرنده در اين مزرعه معدوم شده است. خبر به اندازه كافي نگرانكننده بود به خصوص آنكه هر روز بر تعداد زائران در شهرهاي مدينه و مكه افزوده ميشد. اين نگراني در بين مقامات ايراني هم بود، هرچند كه وزير بهداشت عربستان تاكيد كرده بود كه تا آن روز هيچ موردي از اين بيماري در انسان مشاهده نشده و همچنين از تشكيل ستاد بحران در منطقه حائل خبر داده بود. البته بايد گفت استانهايي كه مواردي از بيماري آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان در آنها مشاهده شده بود از شهرهاي مكه و مدينه دور بوده و استانهايي هستند كه بيشتر در كار دامداري و كشاورزي فعاليت دارند، اما از طرف ديگر در ميان كساني كه هر روز وارد عربستان ميشدند تعداد زيادي از اهالي كشورهاي اندونزي، مالزي، آسياي جنوب شرقي و... بودند كه اين بيماري در آن كشورها شيوع وسيع داشت.
وقتي اين خبر پخش شد مسوولان خبري بعثه دور هم جمع شدند تا تصميم بگيرند آيا اين خبر را بايد مخابره كرد يا نه؟ اختلاف نظر وجود داشت اما در هر حال گزارش كامل آن در روزنامه اعتمادملي به چاپ رسيد. بعثه در اولين اقدامي كه انجام داد تشكيل يك جلسه مطبوعاتي با حضور رئيسسازمان حج بود كه در آن اعلام شد: با توجه به اعلام مسوولان بهداشتي كشور عربستان مبني بر شيوع ويروس آنفلوآنزاي پرندگان در اين كشور مسوولان سازمان حج، مرغ را از رژيم غذايي حجاج ايراني حذف كردند.
پس از آن هم عنوان كردند براي آنكه زائران ايراني از اين بيماري در امان باشند جلسات مشتركي با مسوولان بهداشت كشور عربستان داشتند و از كموكيف شيوع بيماري اطلاعاتي كسب كردند.
جالب آنكه همان روزي كه اين جلسه برگزار شد وقتي براي ناهار به سالن غذاخوري رفتيم با كمال تعجب ديديم كه ناهار مرغ داريم. هرچند اندكي نگرانبوديم اما چارهاي جز خوردن نبود و خورديم. بعد از آن به فاصله يك روزدرميان مرغ سرو ميشد و وقتي علت را جويا شديم جواب شنيديم كه اين مرغها آبپز شدهاند و هيچ مشكلي ندارند و درواقع آن چيزي كه از رژيم غذايي ايرانيها حذف شده سهميه تخممرغ و جوجهكباب است. پس از آن هر روز خبر و گزارشي از اين بيماري در روزنامههاي عربستان ديده ميشد و هر روز تعداد مرغهاي معدومشده اعلام ميگرديد.
آنچه بسيار حائزاهميت بود اطلاعرساني دولت عربستان در اين باره بود. آن هم در شرايطي كه تعداد زائران هر روز افزايش پيدا ميكرد. فكر ميكردم اگر اين اتفاق در ايران افتاده بود هيچ اطلاعرساني انجام نميشد. در اولين قدم يك نامه محرمانه از شوراي امنيت ميآمد مبني بر اينكه اخبار مربوط به اين بيماري نبايد منتشر شود، چون مصداق صريح تشويش اذهان عمومي است. دومين قدم هم اين بود كه دامپزشكي تاييد و وزارت بهداشت تكذيب ميكرد. سر آخر هم هيچكس نميفهميد آيا اين بيماري در ايران هست يا نه. اما دولت عربستان با شجاعت هر روز اخبار را از طريق رسانههاي گروهي اعلام و به اطلاع مردم و زائران ميرساند. شايد آنان به اين نكته اعتقاد داشتند كه
در همان روزها خبر ديگري از ايران صفحات اول روزنامههاي عربي را به تسخير خود درآورد. قصه، ماجراي پرونده موسويان بود. سفير ايراني كه بعد از چند ماه متهم به جاسوسي شد و بعد از محاكمه حكم به تبرئه او داده شد. روزي اين خبر منتشر شد و فرداي آن روز در عين ناباوري خبر دادستاني كل كشور ايران منتشر شد كه جريان پرونده ادامه خواهد داشت. اين سوژه دستمايهاي شد براي روزنامههاي عربي كه از اختلاف قوه قضاييه و دادستاني بنويسند. رسانههاي عربي اين ماجرا را با شدت تمام دنبال ميكردند و تا چند روز حتي تيتر يك روزنامههاي مهم عربستان بود. آنها حتي از درگيري احمدينژاد با وزراي كابينه و مشاور رهبري درباره اين موضوع نوشتند. براي ما كه آن روزها آنجا بوديم كمي سخت بود كه در جريان كامل ماجرا نبوديم چراكه تمام اخبار فقط از طريق خبرگزاريهاي رسمي به دستمان ميرسيده و سرعت اينترنت و دستيابي ما به آن، چنان سخت بود كه به ما اجازه نميداد كه وارد سايت روزنامهها شويم و از طريق مطالب مندرج آن به موضوع اشراف پيدا كنيم.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 405]