واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ شهريور ۱۳۹۴ (۱۰:۵ق.ظ)
برخي عرضه کنندگان قليان هنگام عرضه قليان به آن شيشه اضافه ميکنند موج - رئيس مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت ضمن هشدار در خصوص مضرات فراوان قليان از آسيبي جديد خبر داد که برخي افراد سودجو هنگام سرو قليان به آن مواد روانگردان همچون شيشه اضافه ميکنند و از مردم خواست از مصرف قليان پرهيز کنند.
به گزارش خبرگزاري موج، خسرو صادقنيت در خصوص مضرات قليان گفت: ميزان دودي که از مصرف يک وعده قليان وارد ريهها ميشود 100 تا 200 برابر سيگار است و اطرافيان وي دودي معادل 7 تا 8 نخ سيگار را تنفس ميکنند. يک باور غلط وجود دارد که چون دود قليان از آب عبور ميکند ضرر و خطر کمتري دارد، در حالي که مطالعات نشان داده که تنها اثربخشي آن کاهش دماي زغال گداخته است که مانع سوختن راههاي هوايي فرد ميشود تا بتواند دود بيشتري را تا اعماق ريه فرو ببرد.
بنابراين آب داخل ظرف قليان باعث کاهش آسيبهاي دود قليان نميشود.
وي افزود: مشکل ديگري قليان شيوع مصرف آن در سنين پايين؛ به ويژه در دختران است و متاسفانه شتابي بيش از مصرف سيگار داشته است.
رئيس مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: مشکل اساسي مصرف قليان، مصرف خانوادگي آن است که باعث ميشود کودکان خردسال نيز در معرض دود دست دوم قرار گيرند و در عين حال قبح مصرف دخانيات نيز در خانواده از بين ميرود. به اين ترتيب احتمال افزايش شيوع مصرف مواد دخاني در آينده افزايش چشمگيري پيدا خواهد کرد.
صادقنيت گفت: مصرف قليان در خانه باعث ميشود که دود آن بر جدار ديوارها و زمين رسوب کند و به دنبال تماس پوستي جذب بدن ميشود. اين مواجهه دست سوم نام دارد که خصوصاً براي خردسالان که دست شان را به زمين و ديوار ميکشند اهميت بيشتري دارد. اين نوع از مواجهه حتي ساعتها و روزها بعد از مصرف قليان ميتواند باعث مواجهه کودکاني شود که به اين محيط آلوده وارد ميشوند و آسيبهاي خود را بر جاي بگذارد.
رئيس مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: موضوع جديدي که نگرانيها را تشديد کرده اقدام برخي افراد سودجو است که هنگام عرضه قليان در محيطهاي غيرمجاز مواد روان گردان همچون شيشه را به تنباکو اضافه ميکنند به گونهاي که مشاهده شده در برخي موارد ميزان اضافه شدهٔ اين ماده به قدري بوده است که موجب مسموميت مصرف کننده قليان و بستري شدن آنها در بيمارستان شده است.
وي افزود: افزودن شيشه به قليان باعث افزايش وابستگي افراد و همچنين افزايش آسيبهاي ناشي از اين دود خواهد شد.
صادقنيت اظهار داشت: بايد به خاطر داشت تمامي انواع توتون و تنباکوها جز مواد آسيبرسان قطعي محسوب ميشوند و مهمتر آنکه توتون و تنباکوهاي معطر و ميوهاي علاوه بر مضرات فراوان خود، مواد شيميايي اضافه شده براي طعمدهي نيز خود عوارضي را ايجاد ميکنند.
صادقنيت گفت: برخي از مراکزي که قليان عرضه ميکنند واحدهاي غيرمجاز و بدون تابلو هستند، به همين دليل شناسايي و برخورد با اين مراکز بدون همراهي مردم بسيار دشوار خواهد بود.
وابسته کردن افراد براي مراجعه مجدد انگيزه سودجويان از افزودن شيشه به قليان
رئيس مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت در خصوص انگيزه اين سودجويان گفت: مهمترين انگيزه براي اين کار وابسته کردن افرادي است که به اين مراکز مراجعه ميکنند. اين مراکز به دنبال آن هستند که هم تعداد مراجعان شان و هم ميزان مصرف آنها را زياد کنند.
ممکن است فردي به صورت تفريحي از قليان استفاده کند اما وقتي از مواد محرک و مخدر در آنها استفاده شود، به آن وابسته ميشوند و مراجعات مکرري خواهند داشت.
دکتر صادقنيت خاطرنشان کرد: مصرف کنندگان قليان تا حد ممکن مصرف اين مواد را کاهش دهند و اگر به فکر سلامت خود نيستند به فکر اطرافيان و عزيزان خود باشند. والدين مراقب باشند زيرا مصرف اين مواد در منزل ميتواند بر سلامت فرزندان آنها تاثيرات دراز مدت بگذارد. دود دست دوم و دست سوم مشکل مهمي است که ميتواند به آلوده شدن کودکان و در نتيجه به اعتياد آنها به مواد دخاني در آينده منجر شود.
وي افزود: متاسفانه بيش از 90 درصد کساني که سيگار و قليان مصرف ميکنند در سنين زير 18 سال با اين مواد دخاني مواجهه داشتهاند. مسلماً هيچ پدر و مادري نميخواهد عامل بيماري و اعتياد فرزندشان باشند.
مصرف قليان نبايد در محيط هاي خانوادگي باشد
صادقنيت از خانوادهها خواست تا براي کاهش آسيبهاي قليان به کودکانشان مصرف قليان را به حداقل برسانند و يا مصرف آن را از خانه و جمعهاي خانوادگي دور نگه دارند.
رئيس مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت تاکيد کرد: کساني که از قليان استفاده ميکنند سعي کنند پيش از مصرف از شناسنامهدار بودن محيط ارائه قليان اطمينان حاصل کنند و در مراکز غيرمجاز مواد دخاني مصرف نکنند.
وي افزود: اگر مصرفکنندگان بعد از مصرف قليان علايمي مانند تپش قلب، افزايش دما و ضربان قلب، سردرد، سرگيجه و توهم را مشاهده کردند ممکن است ناشي از مواجهه با مواد روان گردن و ترکيباتي همچون شيشه باشد.
صادقنيت گفت: مردم عزيز در صورت مشاهده تخلف ميتوانند از طريق سامانه بهداشت 1490 گزارشات خود را جهت برخورد قانوني با مراکز متخلف اعلام کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]