واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: از فلاپی دیسک های دیروز تا فلش دیسک های امروزی
حتما شما هم فلاپی دیسک ها را خوب به یاد دارید و خاطره های جالبی با آن دارید، روزهایی که با این حافظه ی کوچیک هزاران اطلاعات جابه جا می شد.
به گزارش دريچه فناوري گروه فضاي مجازي باشگاه خبرنگاران جوان؛ کم کم دوران استفاده از سي دي و دی وی دی ها رو اتمام است، سي دي هایی که با حجم 700 مگابايت دست مردم مي چرخيد و استفاده مي شد. اما پس از مدتي سي دي ها خش مي افتادند يا خراب مي شدند و ديگر دستمان به اطلاعات نمي رسيد.
حال فلش مموري ها با حجم هاي گوناگون و فضاي خيلي كوچكي كه دارند در دل مردم جاي گرفته اند به طوري كه استفاده از يك فلش مموري يا حافظه قابل حمل، امروزه يك وسيله ضروري محسوب مي شود تا كاربران اطلاعات خود را با حجم هاي مختلف جابه جا كنند و هميشه همراه خود نگه دارند.
در این گزارش میخواهیم نگاهی به تاریخچه فلاپی دیسک ها که به عنوان اولین وسیله ذخیره سازی اطلاعات از آنها استفاده می شد بیاندازیم.
فلاپی دیسک چیست؟
فلاپی دیسک، یا دیسک نرم وسیلهای برای ذخیره اطلاعات است که از یک صفحه (دیسک) مدور نازک از جنس پلاستیک منعطف با پوششی از مواد فرو مانیتیک ( قابلیت اهن ربایی ) تشکیل شده است که توسط یک پوسته مربع یا مستطیل شکل از پلاستیک محافظت میشود. دیسکهای نرم توسط گرداننده دیسک نرم (floppy disk drive) یا FDD خوانده و نوشته میشوند.
تاریخچه
حدود چهل سال پیش فلاپی دیسک های 100 کیلوبایتی بیشترین حجم ذخیره سازی اطلاعات را در تاریخ رایانه با خود به یدک می کشید. آلن شوگارت در سال 1967 در آی.بی.ام آنرا اختراع نمود. حلقه ای از جنس پلاستیک که در وسط آن هسته ای مغناطیسی داشت. اولین فلاپی دیسکها 8 اینچی بودند که به دیسکت معروف شدند و بعدها 5.25 اینچی شده و در اولین رایانه رومیزی یا پی سی در سال 1981 از آن استفاده شد.
این نوع فلاپی دیسکها 360 کیلوبایت بود که بعدها فلاپی دیسکهای 1.44 مگابایتی در ابعاد 3.5 اینچی ساخته شد. بنابراین پس از گذشت سالها، فلاپی از نظر فیزیکی کوچکتر شده و حافظه آن افزایش یافته است. تا اواخر دهه 1990 محبوب ترین وسیله ذخیره سازی اطلاعات به شمار می رفت که با آمدن فلش مموری و سی دی، کم کم رو به مرگ تدریجی پیش رفت.ولی از یاد نبریم در آن زمان ابزاري کوچک که بتواند 44/1 مگابايت اطلاعات را در خود ذخيره کند، بسيار ارزشمند به شمار مي رفت.
مزیت فلاپی دیسک ها
شاید تنها مزیت فلاپی دیسک ها قابلیت حمل آنها باشد که به کاربر این امکان را می دهد تا اطلاعاتی در حدود یک مگابایت را با خود حمل نماید ( که البته اطلاعات زیادی بشمار نمیآید )
اشکالات فلاپی دیسکها
با توجه به اینکه فلاپی دیسکها حافظههای جانبی نسبتاً قدیمی هستند، امروزه اشکالات زیادی در رابطه با آنها به چشم میخورد که عبارتاند از : سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات در آنها بسیار کم است ظرفیت آنها کم است نسبت به ضربه حساس بوده و در نتبجه دوام کمی دارند.
چگونه فلاپی دیسک ها را نگهداری می کردند؟
در نگهداری از فلاپی دیسکها باید به موارد زیر توجه نمود
﷼ آنها را در دمای مناسب نگهداری کرد
﷼ به آنها ضربهای وارد نشود
﷼ جسم خارجی با صفحه حساس به مغناطیس آنها برخورد ننماید
﷼ در میدانهای مغناطیسی شدید قرار داده نشوند
نکته جالب درمورد فلاپی دیسک ها
در بعضی از موارد لازم است پس از ذخیره نمودن اطلاعات در فلاپی دیسک ها آنها را در مقابل تغییر و یا پاک شدن محافظت نمود. بدین جهت در فلاپی دیسک ها یک فضای باز مربع شکلی در نظر گرفته شده است که در زیر آن یک دکمه متحرک قرار دارد. هر گاه دکمه متحرک فضای باز را نپوشاند امکاننوشتن و یا پاک کردن اطلاعاتِ دیسک وجود ندارد و تنها می توان اطلاعات را از روی دیسک خواند . به عبارت دیگر در چنین حالتی تنها می توان عمل LOAD را جهت اجراء برنامه ها انجام داد. به این حالت از دیسک اصطلاحا Write protect می گویند.
در زمان قدیم فلاپی وسیله ای مهم و در این حال کار راه انداز برای انتقال اطلاعات بود که تغییر و سوییچ از فلاپی به دیسک سی دی اولین بار توسط اپل با سیستم آی.مک 1998 متحقق شناس در عرض کمتر از چند سال شرکت های بزرگ مانند اپل تغییر استراتژی دادند تا اینکه در سال 2007 اکثر سازندگان سخت افزار اعلام کردند دیگر فلاپی دیسک نمی سازند.و هم اکنون هیچ کاربری حاظر نیست با حافظه ای کار کند که نه سرعت دارد نه حجمی برای انتقال.
گزارش از نوید صفری پور
انتهای پیام/
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
ویروس کامپیوتری چیست؟
قبل از دور انداختن هارد به چند نكته توجه كنيد!
نمونه هایی از نوستالژیهای جالب کاربران قدیمی ویندوز
۳۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]