واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:

۳۰ شهريور ۱۳۹۴ (۱۱:۵۸ق.ظ)
19 اثر در فهرست ملي ميراث فرهنگي ناملموس ثبت شد موج- در کميته تخصصي ثبت ميراث فرهنگي ناملموس، 19 اثر واجد شرايط ثبت شناخته شد و در فهرست ميراث ملي قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري موج،فرهاد نظري،مديرکل دفتر حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با اعلام اين خبر گفت: کميته تخصصي ثبت ميراث فرهنگي ناملموس روز چهارشنبه 25 شهريور 94 برگزار شد، در اين کميته 19 اثر در فهرست معرف و درخطر ملي به ثبت رسيد.
وي ادامه داد: اين آثار عبارتاند از، «سبک موسيقي علوانيه»، «عروسک بازبازک ليلي» از خوزستان، «داستانها، نقلها، و افسانههاي آشيقي (متون نمايش سنتي) زنجان، «مهارتهاي سنتي جوک کاري» (فهرست در خطر)،«مهارت تهيه فالوده سنتي شيراز»، «مراسم آئيني سينه زني قطاري شيراز»، از استان فارس، «مهارت سنتي کاربافي ميبد»،«مراسم آييني شاه حسن و شاه حسين ميبد»، مراسم آئيني شده بندي و شده گرداني در ماه محرم اردکان»، از استان يزد و «آواي کار يامال در دريانوردي با لنج»، «مهارت دوخت و تهيه کندوره»، «بازي سنتي رمازا»، «بازي سنتي رحموني»، «بازي سنتي درا» (فهرست در خطر)، «مهارت تهيه دوخت برکه (برقع)، «آئين سنتي ازدواج»، «مهارت سنتي ساخت عروسکهاي بومي قشم، دهتولو»، «مهارت سنتي ساختن و نواختن عود (بربط)،«شيوه سنتي برگزاري بازارهاي هفتگي: پنج شنبه بازار ميناب»، (فهرست در خطر)، که از استان هرمزگان به ثبت رسيد.
نظري تصريح کرد: در اين جلسه مقرر شد، «داستانها، نقلها و افسانههاي آشيقي (متون نمايش سنتي) زنجان» و «سبک موسيقي علوانيه» خوزستان براي ثبت چند مليتي با مشارکت کشورهاي ديگر پيشنهاد شود.(ثبت چند مليتي ميراث فرهنگي ناملموس به عناصر ميراث ناملوسي اشاره دارد که در دو يا چند کشور با شباهتها و تفاوتهايي جريان داشته باشد.)
مديرکل دفتر حفظ و احيا اضافه کرد: در اين جلسه مقرر شد حاملان «داستانها، نقلها، و افسانههاي آشيقي (متون نمايش سنتي) زنجان که تنها بازماندگان و هنرمندان اين عرصه هستند در فهرست گنجينههاي زنده بشري ايران ثبت شوند.
وي ادامه داد: اين اقدام در جهت ثبت نام، هنر، دانش و مهارت اين گنجينههاي زنده بشري و انتقال دانش و مهارت آنها به نسل بعدي صورت ميگيرد.
نظري افزود: دفتر ثبت آثار و حفظ و احياي ميراث معنوي و طبيعي، بر اساس شرح وظايف ابلاغي و در اجراي مفاد کنوانسيون پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس يونسکو (2003) و در اجراي مفاد آيين نامه اجرايي قانون الحاق جمهوري اسلامي ايران به کنوانسيون مذکور متولي تدوين دستور العمل و بخشنامه در خصوص پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس شامل: شناسايي و تعيين مصاديق ميراث در ايران، مستند سازي و سياهه برداري، اقدامات لازم جهت حفظ ميراث ازجمله ثبت ملي آن، معرفي منتخب آثار ثبت و تأييد شده به يونسکو جهت ثبت جهاني در فهرستهاي بينالمللي، احيا و معرفي و توسعه و ترويج اين عناصر است.
مديرکل دفتر حفظ و احيا گفت: در اين راستا بازنگري فرم ثبت ملي، طراحي و تدوين فرم گزارش دوره اي براي ارزيابي وضعيت آثار، فرم ثبت گنجينههاي زنده بشري و تهيه و تدوين فهرستهاي مربوطه از اقدامات انجام شده در اين باره است.
وي ادامه داد: در حال حاضر دو فهرست معرف و درخطر جهت ثبت ملي وجود دارد و فهرست اقدامات موفق پاسدارنه، ميراث ناملموس منسوخ، گنجينههاي زنده بشري و فهرستهاي زيرمجموعه ديگر در مراحل تدوين و ابلاغ قرار دارد.
نظري اضافه کرد: اقدامات اوليه درخصوص دسترسي لحظهاي به اين دو فهرست ملي به زبان انگليسي و فارسي در حال انجام است.
در همين رابطه پيشنهاد ايجاد فهرستهاي استاني که به طور لحظه اي در دسترس باشد تحت بررسي است. موارد مذکور طي جلسات منظم اعضاء کميته تخصصي ميراث ناملموس کارشناسي و سياست گذاري شده و پس از تائيد شوراي عالي سياست گذاري به واحدهاي تابعه ابلاغ ميشود.
مديرکل دفتر حفظ و احيا گفت: از ديگر مسئوليتهاي دفتر ثبت آثار و حفظ و احياي ميراث فرهنگي ناملموس، برگزاري کارگاههاي آموزشي در زمينه آگاهي بخشي، شناسايي عناصر ميراث فرهنگي ناملموس، مستند سازي و سياهه برداري، تدوين پرونده ثبت ملي و دستورالعمل حفظ و احيا، معرفي و توسعه و ترويج آن براي واحدهاي تابعه سازمان و نيز سازمانها و ارگانهاي ديگر در سطح کشور است که به ده مورد از وزارت خانهها و سازمانها مذکور در آيين نامه اجرايي فوق الذکر اشاره شده است.
وي افزود: در همين رابطه کارگاه آموزشي آگاهي بخشي و تدوين پروندههاي ثبت ملي در مرداد سال جاري براي کارشناسان معاونت طب سنتي وزارت بهداشت برگزار شد و برگزاري کارگاه آموزشي در همين زمينه براي وزارت علوم نيز در دست اقدام است.
نظري تصريح کرد: حمايت از تشکلهاي مردم نهاد و ظرفيت سازي در سطوح مختلف جامعه براي شناسايي و تعيين مصاديق ميراث ناملموس و حفظ و احياء و توسعه و ترويج آن از اموري است که در برنامههاي دفتر ثبت آثار و حفظ و احياي ميراث معنوي و طبيعي در حال اجراست. در اين زمينه برگزاري کارگاه آموزشي براي جمعي از تشکلهاي سازمانهاي مردم نهاد با مشارکت اداره کل ميراث استان همدان و استانداري همدان در شهريور ماه سال جاري در همدان برگزار شد.
مديرکل دفتر ثبت و احيا ادامه داد: از ديگر وظايف دفتر ثبت آثار برگزاري جلسات کارگروه ملي است که با حضور نمايندگان وزارت علوم و تحقيقات، آموزش و پرورش، وزارت ارشاد، وزارت بهداشت، وزارت ورزش و جوانان، وزارت اطلاعات، سازمان صدا و سيما، فرهنگستان هنر، فرهنگستان زبان و ارگانها و سازمانهايي که به لحاظ موردي مرتبط با موضوع هستند، برگزار ميشود.
تا کنون چندين جلسه اين کارگروه توسط دفتر ثبت آثار و حفظ و احياي ميراث معنوي و طبيعي برگزار شده که آخرين نشست آن در خرداد ماه سال جاري جهت اخذ گزارش درخصوص اجراي اقدامات پاسدارانه و نيز وظايف آتي اين ارگانها درباره دو عنصر نقالي و لنج سازي برگزار شد.
حاصل اقدامات پاسدارانه انجام شده توسط کليه ارگانهاي ذي ربط و وضعيف فعلي اثر در قالب گزارش دوره اي آبان سال جاري به يونسکو ارسال ميشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]