واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ شهريور ۱۳۹۴ (۱۱:۲۵ق.ظ)
رئيس جامعة المصطفي: موج نسبيت گرايي مسلمانان را تهديد ميکند موج - قم - رئيس جامعة المصطفي موج نسبيتگرايي را خطرناک ترين موج تهديد کننده بنيادهاي معرفتي و فکري دنيا عنوان کرد و گفت: امواج نسبيتگرايي و تفکرات متزلزل کننده مباني اعتقادي، انديشه بسياري از مسلمانان را هدف گرفته است.
به گزارش خبرگزاري موج از قم، حجت الاسلام والمسلمين اعرافي در مراسم آغاز سال تحصيلي95-94 مجتمع آموزش عالي فقه، ضمن تسليت ايام سوگواري شهادت پنجمين اختر تابناک آسمان امامت و ولايت امام محمد باقر (عليه السلام) و تبريک فرا رسيدن سال تحصيلي جديد، تصريح کرد: علم حقيقت الهي و نوراني است و در اين باب، مکاتب و نظريات گوناگوني وجود دارد.
وي با تأکيد بر اين که بر اساس آموزههاي قرآني، علم بايد مديريت و مهندسي شود، ابراز داشت: دستگاه ذهن و قوه عاقله که کار فهم و شناخت را بر عهده دارد، بايد با شناخت برتر و در پرتو تعاليم وحي هدايت شود.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي در ادامه سخنان خود به برخي از شاخصهاي اسلامي علم، اشاره نمود و اظهار داشت: علم فيض قدسي بوده، از عالم غيب افاضه شده است. اين مهم در ميان نعمتهاي الهي از جايگاه رفيعي برخوردار است.
سخنران اين مراسم به فرازهايي از دعاي عرفه، سيد و سالار شهيد امام حسين(عليه السلام) اشاره نمود و خاطرنشان کرد: ابا عبدالله الحسين(عليه السلام)، در اين دعا، گوشهاي از نعمتهاي الهي را به خوبي متذکر شده است.
امام جمعه قم با بيان اين که علم نورانيت دارد، يادآور شد: هرجا علم بسط يافته و دانش نشر پيدا کند، آنجا ارتقا خواهد يافت.
* خداوند متعال تنها معلم انسان
رئيس جامعة المصطفي با بيان اين که مبدأ علوم، دانشها و معلم حقيقي خداوند متعال است، افزود: انسان در هر لحظهاي که شناخت و معرفتي مييابد، بايد توجه داشته باشد که معلم حقيقي خداوند متعال است و ديگران و تلاش آدمي نيز، تنها فراهم کننده، زمينههاي کسب علوم است.
امام جمعه قم ضمن بيان آياتي از کلام الله، با اشاره به اين که قرآن کريم در مواضع مختلف، به خداوند نسبت معلميّت داده و منشا تمام علوم را خداوند متعال ذکر ميکند، تصريح کرد: تمام شاگردان عالم، بايد در پيشگاه آن معلم بزرگ و حقيقي زانوي ادب زنند، شکرگزار درگاه ايزد منان باشند.
وي با تأکيد بر اين که علي رغم کاشفيّت حقايق، علم آدمي محدود است، ابراز داشت: هرچقدر در شناخت عالم تکوين و تشريع به بالاترين قلههاي علمي و مرزهاي دانش پيش رويم، اذعان بر ناتواني انسان در برابر ذات اقدس الهي بيشتر و محکمتر خواهد شد.
* شناخت اسلام، بالاترين شناختهاست
حجت الاسلام والمسلمين اعرافي شناخت اسلام را بالاترين شناختها عنوان کرد و ابراز داشت: علم انسان در برابر حقايق عالم، بسيار محدود و ناچيز است. علي رغم درک عالم ماده توسط آدمي، انسان هنوز با مجهولات فراواني در اين دنيا مواجه است. در حالي که عالم مادي در برابر آسمانها و جهان غيب و معني بسيار ناچيز است.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي با بيان اين که علم آدمي از لحاظ مبدأ، آغازي دارد، اظهار داشت: علم انسان در برابر حقايق بي نهايت محدود بوده، ضمن آغاز، انتهايي دارد.
وي در ادامه سخنان خود به برخي از ويژگيها و سلسله مراتب عالم دين، اشاره نمود و خاطرنشان کرد: هيچگاه انسان نبايد خود را در قلّه تصور نمايند، هر يک از توجّهات اخلاقي و معرفتي، انسان را به عالمي متواضع، فروتن و تلاشگر تبديل ميکند.
* علم و دريافت فيوضات الهي حدي ندارد
رئيس جامعة المصطفي با تأکيد بر اين که علم و دريافت فيوضات الهي حدي ندارد، يادآور شد: هيچ گاه نبايد خود را نسبت به فراگيري علوم اغنا بدانيم، انسان بايد در مسير کسب علم و دانش، فيوضات الهي، مجاهدانه تلاش نمايد.
وي با اشاره به اين که علم از نظام موضوعي اولويتداري برخوردار است، اظهار داشت: نظامي اولويتدار بر دانشها حاکم است؛ لذا بايد مسير علم و دانش آدمي، با توجه به اولويتها و ملاحظه شرايط، نيازها و ضرورتها انتخاب شود.
حجت الاسلام والمسلمين اعرافي با تأکيد بر اين که تنها درجه قابل اعتماد علم، بايد مورد توجه انديشمندان قرار گيرد، اظهار داشت: علم شامل ظنون و تخمينهايي است و از ديدگاه اسلام، آدمي بايد دانش خود را بر پايه علوم استوار قرار داده، مراقب دام علمنماها باشد.
* نسبيت گرايي معضل جوامع بشري
رئيس جامعة المصطفي موج نسبيتگرايي را خطرناکترين موج تهديد کننده بنيادهاي معرفتي و فکري دنيا عنوان کرد و ابراز داشت: در دهههاي اخير امواج نسبيتگرايي و تفکرات متزلزل کننده مباني اعتقادي، انديشه بسياري از مسلمانان را هدف گرفته است.
وي توجه به علوم سست را مهم ترين عوامل نسبيتگرايي غربي در عصر جديد دانست و خاطرنشان کرد: نسبيتگرايي از پر خطرترين انديشههايي است که در بستر تمدن جديد با هزار رنگ و لعاب بازسازي شده است. اين انديشه انحرافي، در صدد گرفتن هويت اسلامي و ديني بوده، متزلزل نمودن آموزههاي ديني در جوامع متدين را هدف گيري کرده است.
امام جمعه قم ضمن تأکيد بر اين که حوزههاي علميه، بايد پايگاه فکري و انديشهاي جوامع بشري باشند، اذعان داشت: تفکر عقلي و فلسفي که بتواند در برابر سؤالات پيچيده عصر جديد مقاومت کند، لازمه حوزههاي امروزي است.
وي با تأکيد بر اين که بر اساس آموزههاي الهي، عليرغم نورانيتي که علم دارد، هواهاي نفساني، وسوسههاي شيطاني و موجهاي اهريمي که از شهوت و غضب انسان بر ميخيزد ميتواند آن را مخدوش نمايد، اظهار داشت: ورود موجهاي اهريمني در عرصه علم، انسان را عامل به عکس معلومات خود، تبديل مينمايد.
* خطرناکترين علم
حجت الاسلام والمسلمين اعرافي افزود: اگر کسي در حصارها و محدوديتهاي علم قرار گيرد، علم او همراه با عجب، غرور و خودپسندي شده، تواضع از وجود انسان رخت بر ميبنند و شخص را زمينگير ميکند. چنين علمي اگر در حوزه معارف الهي ورود پيدا کند، خطرناکتر نيز خواهد شد.
وي با بيان اين که اخلاق از جايگاهي بسيار مهم در عرصه کسب علوم برخوردار است، تصريح کرد: علماي دين، همچون نيروگاههاي اتمي هستند؛ اگر به حصارها و محدوديتهاي معرفتي و اخلاقي توجه نکنند، شعاع وسيعي را آلوده و فاسد خواهند کرد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي با اشاره به اين که جهان امروز نيازمند عالماني قوي و مجهز به نگاه اخلاقي است، اظهار داشت: نگرش ورود به حوزههاي علميه به منظور ترويج علوم مبرا از آسيبها، حوزه را به سمت تعالي سوق ميدهد.
* نگاه متفاوت جهان به روحانيت و حوزهها
وي با تأکيد بر اين که روحانيت و حوزههاي علميه از جايگاهي متفاوت نسبت به دورههاي قبل برخوردار هستند، خاطرنشان کرد: با توجه به برخاستگي انقلاب بزرگ اسلامي از متن حوزههاي علميه، اين مجموعه در محور و کانون تحولات سياسي قرار گرفته است.
امام جمعه قم يادآور شد: در عصر کنوني نگاهي متفاوت به روحانيت و حوزههاي علميه وجود دارد و دوست، دشمن، رقيب و... تمام فعاليتهاي حوزه را رصد نموده، مورد بحث و بررسي قرار ميدهد.
* آسيبهاي پيش روي حوزه
رئيس جامعة المصطفي در بخش ديگري از سخنان خود به برخي از آسيبهاي پيش روي حوزههاي علميه اشاره نمود و اظهار داشت: نگاه خشک اخباريگري، مقدسمآبي و متحجرانه که به اسلام بدون نگاه عقلي و اجتهاي عميق مينگرد، نخستين آسيب است.
وي نگاههاي خشک و مقدس مأبانه را ريشه فجايع تحميلي بر جهان اسلام ذکر کرد و ابراز داشت: مقام معظم رهبري در تعبيري نگاه هايي را که از عمق فلسفي، عقلي و اجتهاي بخوردار نيست، به عنوان تسنن آمريکايي و تشيع انگليسي ياد ميکنند.
* انتقاد از سطحينگري و عدم توجه به تفکرات جامع نگرانه
حجت الاسلام والمسلمين اعرافي ضمن انتقاد از سطحي نگري به مسائل ولايي و عدم توجه به تفکرات راهبردي و جامع نگرانه در دنياي اسلام، ابراز داشت: طلاب بايد بنياد فکري خود را در برابر امواج ظاهرگرايي و اخباريگري استوار نموده، حقايق الهي را روشنگري نمايند.
امام جمعه قم با بيان اين که جريان داعش، طالبان و القاعده به منظور مقابله با انديشههاي انقلاب اسلامي پايهريزي شده است، خاطرنشان کرد: حوزههاي علميه بايد همچنان انديشه شيعه را در مسير درست اجتهادي، عقلي، جامعنگرانه و راهبردي حفظ نمايد.
وي حرکت به سمت روشنفکرزدگي و انديشههاي ليبراليستي و سکولاريستي را از ديگر آسيبهاي پيش روي مراکز و مؤسسات ديني ذکر کرد و يادآور شد: متأسفانه برخي از افراد تحت تأثير نظريات چند فيلسوف، عمق فکري خود را از دست داده، به سوي انديشههاي ليبراليستي، سکولاريستي و نسبيتگرايي سوق پيدا ميکنند.
رئيس جامعة المصطفي ضمن تأکيد بر شناخت و توجه هرچه بيشتر به مخاطرات عرصههاي مختلف زندگي، ابراز داشت: دنيا زدگي و راحت طلبي يکي ديگر از آسيبهاي حوزههاي علميه به شمار ميرود. عالم دين، بايد قيام به وظايف نمايد و اين قيام نيازمند فداکاري و تزکيه است،
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي با تأکيد بر اين که بايد تمام وجود خود را به منظور اعتلاي آموزههاي الهي در سراسر گيتي، در طبق اخلاص قرار دهيم، تصريح کرد: انسان بايد از جنازه شيطاني خود عبور نمايد.
* تاکيد بر تعميق ارتباط ميان روحانيت و جامعه
وي با بيان اين که بنيان اصلي روحانيت بر ارتباط و تعميق روابط با جوامع انساني پايهريزي شده است، افزود: تجمل و رفاه زدگي، اتصال با مردم را کمرنگ ميکند.
حجت الاسلام والمسلمين اعرافي در پايان سخنان خود، ضمن تأکيد بر پايهريزي عرصههاي جديد فقهي، خاطرنشان کرد: دين مبين اسلام در بسترهاي زيادي حرف براي گفتن دارد؛ بايد با راهاندازي رشتههاي متنوع فقه تخصصي، دکترين فقهي قابل توجهي را به منظور پاسخگويي به نيازهاي جوامع بشري تربيت نماييم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]