محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829938599
ضرورت توجه ويژه به صنايع پايين دستي پتروشيمي
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ شهريور ۱۳۹۴ (۱۰:۰ق.ظ)
ضرورت توجه ويژه به صنايع پايين دستي پتروشيمي موج - ساير رسانه ها؛ با برداشته شدن تحريم ها عليه اقتصاد ايران و ورود سرمايهگذاران خارجي، بخش مياني و صنايع تکميلي و پاييندستي پتروشيمي نيازمند توجه ويژه هستند.
ايرنا نوشت:
در سه دهه اخير به دليل گسترش نوع و تقاضاي محصولات پتروشيمي، کشورهاي آمريکاي شمالي، اتحاديه اروپا و جنوب شرقي آسيا در صدد انتقال واحدهاي بالادست پتروشيمي به کشورهاي در حال توسعه؛ بهويژه خاورميانه برآمدند؛ زيرا اين واحدها با وجود آلودگي و سرمايهبري بالا عموما ارزشافزوده کمتري داشتند و ارزشافزوده بيشتر در واحدهايي نهفته بود که به مصرف کننده نهايي نزديکتر است؛ از سوي ديگر سخت شدن شرايط رقابت در بازارهاي جهاني اين محصولات، نزديکي به منابع خوراک را ضروري ساخته است.
با انتقال واحدهاي ياد شده به کشورهاي در حال توسعه به دليل چالشهاي پيش روي اين کشورها انتظارهاي جديدي از صنعت پتروشيمي مطرح شد. ايجاد اشتغال و پس از آن توسعه صنعتي از جمله انتظارات کشورهاي در حال توسعه از پتروشيمي بود.
در کشور ما نيز در سياستهاي کلان يا تصميمگيريهاي سياسي، مهمترين ارزش صنعت پتروشيمي در ايجاد اشتغال و توسعه صنعتي محيط پيرامون خلاصه ميشود و از ديگر مزيتهاي رقابتي و نسبي اين صنعت که از آن به عنوان زنجيره ارزش افزوده صنعت پتروشيمي نام برده ميشود، تا حدود بسياري غفلت شده است.
در خرداد سال گذشته و در يازدهمين همايش بينالمللي صنعت پتروشيمي، بيژن زنگنه وزير نفت ايران اظهار داشت: ايران حمايت همهجانبه از توسعه صنايع پتروشيمي را جزو اولويتهاي سياستهاي اقتصادي خود قرار داده است. دولت به بخش توسعه زنجيرههاي بالادستي و پاييندستي صنايع پتروشيمي آگاه بوده و آن را از عوامل محرک اقتصاد ملي ميداند.
وي با بيان آن که صنعت پتروشيمي نقش مهمي در توسعه فناوريهاي پيشرفته و سرمايهگذاريهاي بخش خصوصي داخلي و خارجي دارد، خاطرنشان کرد: مهمترين وضع رقابتي ما براي سرمايهگذاري در صنايع پتروشيمي دسترسي به خوراک مناسب يعني گاز طبيعي اتان، نفتا و ميعانات گازي است.
زنگنه ادامه داد: با کامل شدن فازهاي پارس جنوبي، ۶۵۰ هزار بشکه در روز ميعانات گازي، ۶, ۷ ميليون تن آل.پي.جي و ۴ ميليون تن اتان قابلدستيابي خواهد بود.
وي خاطرنشان کرد: وضع رقابتي ديگر ما دسترسي به نيروي کار ماهر، زيربناهاي گسترده ارتباطي، موقعيت جغرافياي کشور و هم مرز بودن با ۱۵ کشور ديگر، ايجاد مناطق ويژه اقتصادي پتروشيمي، ارائه تسهيلات ويژه به سرمايهگذاران و برخورداري از وجود زنجيرهاي از واحدهاي فعال صنايع پتروشيمي است.
وزير نفت افزود: صنايع پتروشيمي ايران نياز به دسترسي به فناوريهاي نوين و منابع مالي با هدف افزايش حضور در بازارهاي جهاني دارد.
وي افزود: ارزيابيها نشان ميدهد نياز به ۷۰ ميليارد دلار سرمايهگذاري در صنايع بالادستي و پاييندستي وجود دارد که ۳۰ درصد از اين مبلغ مربوط به صنايع پاييندستي؛ بهويژه در انواع پليمرها و صنايع تکميلي زنجيره پروپيلن است.
محمدحسن پيوندي، معاون مدير عامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، ميگويد: زنگنه تأکيد زيادي روي توسعه بخشهاي پاييندستي پتروشيمي دارد البته صنايع ميان دستي حلقه مفقوده اين دو بخش است.
به گفته وي صنايع ميان دستي شيميايي هستند يعني در آنها فراوري صورت ميگيرد. به همين دليل اصرار من از زمان بازگشت به شرکت ملي پتروشيمي بر اين است که بايد در کشور توليد پروپيلن افزايش يابد، استراتژي توسعهاي در سالهاي آينده اين است که متانول به سمت توليد پروپيلن هدايت شود. نبايد نگران بازار جهاني پروپيلن بود زيرا ديگر کسي به اين راحتي سراغ استفاده از نفتا براي توليد الفين نخواهد رفت.
پيوندي ميافزايد: ما پيشنهاد داديم که پروژههايي براي توليد فنول، استون، پروپيلن اکسايد و غيره احداث شود. خود اين مجتمعها حجم زيادي از صنايع ترکيبي را در بر خواهد گرفت.
صنعت پتروشيمي در ايران از سال ۱۳۴۳ هجري شمسي کار خود را با واحد کوچک توليدي کود شيميايي شيراز آغاز کرد و پس از گذشت ۵ دهه شاهديم که ايران در حال حاضر دومين توليدکننده و صادرکننده فرآوردههاي پتروشيمي در خاورميانه است.
سهم توليد محصولات پتروشيمي ايران از کل محصولات پتروشيمي توليد شده در جهان که در سال ۲۰۱۲ حدود يک ميليارد و ۵۰۶ ميليون و ۱۱۸ هزار تن گزارش شده، به بيش از ۲.۳۱ درصد رسيده است.
مقايسه شاخصهاي مهم بخش پتروشيمي از سال ۱۳۵۷ تا پايان ۱۳۹۳ تأييدي است بر دستاوردهاي صنعت نفت و گاز ايران در طي سالهاي پس از انقلاب.
در اين مدت، توليد سالانه محصولات پتروشيمي از يک ميليون و ۶۰۴ هزار تن به ۴۱ ميليون تن افزايش پيدا کرده است. ظرفيت کنوني توليد محصولات پتروشيمي ايران ۶۰ ميليون تن است که با احتساب ۶۰ ميليون تن ظرفيت در حال ساخت و نيز ۶۰ ميليون تن ظرفيت طراحي شده، تا پايان سال ۲۰۲۲ توليد محصولات پتروشيمي ايران به ۱۸۰ ميليون تن در سال خواهد رسيد.
تا پايان سال ۱۳۹۴ همزمان با افزايش توليد اتان در فازهاي در حال ساخت ميدان گازي پارس جنوبي و افزايش توليد گازهاي همراه نفت در ايران، پيشبيني ميشود که ظرفيت توليد عملياتي محصولات پتروشيمي کشور به ۵۰.۱ ميليون تن برسد.
اما؛ نکته حائز اهميت در توليد محصولات پتروشيمي در مناطق مختلف جهان ترکيب و سهم هر يک از محصولات در فرايند توليد است که ميتواند در فرايند تکميل زنجيره ارزش مفيد واقع شود.
در اين خصوص، نگاهي به مجموع توليدات محصولات پتروشيمي در جهان نشان ميدهد که توليد محصولات شيميايي با سهم ۵۲, ۱ درصدي در مقايسه با توليد بخشهاي پليمري با سهم 22.5 درصد و کودهاي شيميايي با سهم 25.4 درصد، بيشترين مقدار را به خود اختصاص داده است.
اين در حالي است که ترکيب توليد محصولات پتروشيميايي ايران در بخش محصولات شيميايي ۵۸ درصد، در بخش محصولات پليمري ۱۸.۴ درصد و در بخش کودهاي شيميايي 23.6 درصد گزارش شده است.
متأسفانه بيشتر اين محصولات توليدي هم بهجاي اين که در فرايند چرخه توليد داخلي قرار گيرد و با ايجاد ارزشافزوده بيشتر به محصول نهايي بدل شده و سپس صادر شود، يکجا و بدون هيچگونه ارزش افزوده آفريني جديد صادر ميشود.
براي اثبات اين مدعا کافي است که به آخرين آمارهاي رسمي صنعت نفت که به تفکيک گزارش شده نگاهي بيندازيم؛ از مجموع توليدات محصولات پتروشيمي ايران در سال ۱۳۹۱ حدود ۲۹.۰۳ ميليون تن به فروش رفته که 13.27 ميليون تن آن به فروش داخلي و 15.76 ميليون تن به صادرات اختصاص يافته است.
برابر آخرين گزارش منتشر شده به نظر ميرسد از ۵۰.۱ ميليون تن محصول توليد شده امسال، بيش از ۳۶ ميليون تن آن قابل فروش بوده و از اين ميزان 17.7 ميليون تن آن در داخل و 17.5 ميليون تن آن در خارج به فروش برسد.
هم اکنون، صادرات بخش عمده محصولات خام پتروشيمي ايران در حالي صورت ميگيرد که از مشخصههاي اصلي صنايع پتروشيمي وابستگي به منابع هيدروکربوري به عنوان خوراک، سرمايهبري بالا، سود بيشتر در قياس با ديگر صنايع بالادست، ايجاد ارزشافزوده بالا در پاييندست، اشتغالزايي مستقيم و محدود نسبت به ديگر سرمايهگذاريها در بالادست و ايجاد اشتغال بالا نسبت به سرمايهگذاري صورت گرفته در پاييندست، فناوري و دانشمحور بودن و نياز مبرم اين صنايع به مقوله پژوهش و فناوري است.
در واحدهاي بالادستي پتروشيمي، تناژ توليد بالا بوده و تنها در مقياس بسيار بالاست که توجيه اقتصادي براي سرمايهگذاري و توليد وجود دارد. توليدکنندگان اين نوع محصولات زيادند که خود سبب ميشود رقبا براي ماندگاري و حفظ بازار درصدد توليد محصول با قيمت ارزانتر باشند.
در واحدهاي پاييندستي، نقش فناوري، دستگاهها و ماشينآلات و نيروي متخصص در قيمت نهايي محصولات تخصصي بيشتر از محصولات پايه نمايان ميشود. در اين بخش گرچه تناژ توليد پايين است، اما؛ به دليل برخورداري از دانش فني و تکنولوژي پيچيدهتر، ارزشافزوده بالاتري نسبت به محصولات پايه و اوليه دارند.
به گفته ولفگانگ فالتر مدير شرکت مشاوره استراتژي رولندبرگر، مجتمعهاي پتروشيمي ايران به نيازهاي صنايع پاييندستي خود توجهي ندارند؛ در بسياري از موارد صنايعي مانند صنايع لوازمخانگي که در انتهاي زنجيره ارزش قرار دارند، قطعاتي را که از مواد پليمر خارجي ساخته شدهاند ترجيح ميدهند؛ با وجود آن که برخي از اين پليمرها در کشور توليد ميشوند.
در اينجا، از يکسو با صدور محصول خام مجتمعهاي پتروشيمي، فرصت تبديل اين محصولات از سوي شرکتها و نيروي کار داخلي به محصولات نهايي با ارزشافزوده بالاتر از دست ميرود و از سوي ديگر علاوه بر محروم شدن کشور از بازارهاي مطمئن صادراتي مجبور به واردات کالاهاي مصرفي مانند دمپايي لاانگشتي هستيم که خود بايد صادرکننده آن باشيم.
خسارت ديگر وقتي آشکار ميشود که بدانيم، به ازاي هر شغل در صنايع بالادست بايد بيش از ۹۴۰ هزار دلار سرمايهگذاري شود و اين در حالي است که در صنايع تکميلي نياز به ۲۱ هزار دلار به ازاي هر شغل وجود دارد.
همچنين از نظر ارزشافزوده، در بخش بالادستي صنعت پتروشيمي به ازاي فروش هر يک ميليون تن مواد اوليه ۳۰۰ ميليون دلار به دست ميآيد در حالي که در صنايع تکميلي به ازاي هر يک ميليون تن محصول نهايي ۶۷۰ ميليون دلار کسب ميشود. به تعبير ديگر نرخ بازگشت سرمايه در بالادست ۱۲ تا ۱۵ درصد و در صنايع تکميلي ۳۰ تا ۳۵ درصد است.
علاوه بر اين، به باور کارشناسان به طور متوسط به ازاي هر ۵ تن محصول در سال، قابليت ايجاد يک شغل در حوزه صنايع پاييندستي پتروشيمي وجود دارد.
به هر حال، تحقق ارزشهاي مورد نظر در صنعت پتروشيمي (کسب ارزشافزوده، ايجاد اشتغال و توسعه صنعتي) در کنار نياز به توسعه متوازن اين صنعت، ارتباط مستقيم با توسعه مطلوب صنايع ميان دستي و پاييندستي پتروشيمي و درنهايت، تکميل زنجيره ارزش اين صنعت دارد، اما؛ نسبت رشد اين دسته از صنايع به صنايع بالادستي پتروشيمي بسيار کم و غيرقابل مقايسه است، زيرا توسعه صنايع پاييندستي کشور دچار مشکلات و موانع متعدد است.
متأسفانه هم اکنون شاهديم که توليد صنايع پاييندستي پتروشيمي نه تنها به بازارهاي جهاني راه نيافته، بلکه؛ هنوز قابليت رقابت را در بازار داخلي با محصولات مشابه پيدا نکرده و عموما براساس حمايتهاي غير پايدار دولتي به حيات خود ادامه ميدهد.
شايد مهمترين ضعف اين صنايع غير رقابتي بودن محصولات توليدي است، آن هم در حوزهاي که به عنوان مزيت نسبي کشور خوانده ميشود.
اميد آن است که با توافقهاي انجام شده و برداشته شدن تحريمهاي بينالمللي و ورود سرمايهگذاران خارجي، بخشهاي پاييندستي صنايع پتروشيمي ايران به سرعت فعال شده و آن بخش از صنايع ايران که در حال حاضر تعطيل است و يا با حداقل ظرفيت کار ميکند دوباره به چرخه توليد بازگردد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]
صفحات پیشنهادی
صنایع پایین دستی پتروشیمی نیاز به توجه ویژه دارد
صنایع پایین دستی پتروشیمی نیاز به توجه ویژه دارد خبرگزاری پانا با برداشته شدن تحریم ها علیه اقتصاد ایران و ورود سرمایه گذاران خارجی بخش میانی و صنایع تکمیلی و پایین دستی پتروشیمی نیازمند توجه ویژه هستند ۱۳۹۴ چهارشنبه ۲۵ شهريور ساعت 08 54 به گزارش خبرگزاری پانا در سه دههمزيت تداوم عرضه محصولات متنوع پتروشيمي در بورس کالا براي صنايع پاييندستي
۱۸ شهريور ۱۳۹۴ ۱۱ ۱۲ق ظ مزيت تداوم عرضه محصولات متنوع پتروشيمي در بورس کالا براي صنايع پاييندستي موج - تداوم عرضه محصولات متنوع پتروشيمي در بورس کالا افزون بر شفافيت بازار براي صنايع پاييندستي يک مزيت به شمار مي رود به گزارش خبرگزاري موج عليمردان شيباني نايبرئيس انجمن صنتبعات اختیاری شدن عرضه پتروشیمی ها در بورس کالا برای صنایع پایین دستی
تبعات اختیاری شدن عرضه پتروشیمی ها در بورس کالا برای صنایع پایین دستی تداوم عرضه محصولات متنوع پتروشیمی در بورس کالا افزون بر شفافیت بازار برای صنایع پایین دستی یک مزیت به شمار می رود به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان نایب رئیس انجمن صنایع نساجی گفت با توجه به اهمیتعرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا برای صنایع پایین دستی مزیت است
به گزارش عیارآنلاین نایب رئیس انجمن صنایع نساجی گفت با توجه به اهمیت بورس کالای ایران برای صنعت پتروشیمی به خصوص برای فعالان صنعت نساجی کشور بازگشت به معاملات حواله ای به صلاح کشور نیست از این رو برهم خوردن نظم معاملات دو دستگی قیمتها و همچنین ورود واسطه های پر شمار به بازارتبعات اختياري شدن عرضه پتروشيميها در بورس کالا براي صنايع پايين دستي
۱۸ شهريور ۱۳۹۴ ۱۵ ۲۲ب ظ نايب رئيس انجمن صنايع نساجي بررسي کرد تبعات اختياري شدن عرضه پتروشيميها در بورس کالا براي صنايع پايين دستي موج - تداوم عرضه محصولات متنوع پتروشيمي در بورس کالا افزون بر شفافيت بازار براي صنايع پايين دستي يک مزيت به شمار ميرود به گزارش خبرگزاري موج نتوجه بیشتر به صنایع دستی اقتصاد مقاومتی را محقق میکند
سهشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۵ ۵۷ رئیس فراکسیون صنایع دستی و گردشگری مجلس شورای اسلامی گفت تحقق اقتصاد مقاومتی با توجه بیشتر به صنایع دستی انجامپذیر است چراکه فناوری و مواد اولیه صنایع دستی داخل کشور بوده و در این زمینه خودکفایی داریم به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران امدیرکل پژوهش کتابخانههای عمومی کشور: دستیابی به جامعه دانایی محور هدف مدارس خواندن است/ ضرورت توجه به کیفیت
مدیرکل پژوهش کتابخانههای عمومی کشور دستیابی به جامعه دانایی محور هدف مدارس خواندن است ضرورت توجه به کیفیت کتابخوانی در جامعهمدیرکل پژوهش و نوآوری نهاد کتابخانه های عمومی کشور با بیان اینکه باید به دنبال ایجاد جامعه دانایی محور باشیم گفت توجه به کیفیت و کمیت خواندن کتاب در جمدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران: گردشگری دریایی مورد توجه قرار گیرد/دریا در موسیقی و فرهنگ
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری مازندران گردشگری دریایی مورد توجه قرار گیرد دریا در موسیقی و فرهنگ مازندران جای کمی داردمدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به ظرفیتهای آبی از جمله دریا رودخانهها و آببندانها در مازندران گفت در حال حاضر دریا دضرورت ایجاد موزه نگهداری صنایع دستی دارای نشان ملی در کشور
معاون دفتر آموزش سازمان میراث فرهنگی کشور مطرح کرد ضرورت ایجاد موزه نگهداری صنایع دستی دارای نشان ملی در کشور شناسهٔ خبر 2915938 - سهشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۰ ۳۶ استانها > کرمانشاه کرمانشاه- معاون دفتر آموزش ترویج و طراحی سازمان میراث فرهنگی کشور گفت راه اندازی موزه نگهدارمعاون صنایعدستی گیلان خبر داد برگزاری 2 جشنواره بزرگ در رودسر
معاون صنایعدستی گیلان خبر دادبرگزاری 2 جشنواره بزرگ در رودسرمعاون میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری گیلان از برگزاری نخستین جشنواره بزرگ چادرشببافی و سومین جشنواره شکرگزاری برنج در رودسر خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از رشت سلمان شاهمحمدی صبح امروز در نشست اداره کل میراث ف-
گوناگون
پربازدیدترینها