تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 1 اسفند 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):خدا را خالصانه ياد كنيد تا بهترين زندگى را داشته باشيد و با آن راه نجات و رستگارى را ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

ویزای توریستی ژاپن

قالیشویی اسلامشهر

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860991769




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آیا روحانی و اردوغان با یکدیگر کنار می آیند؟


واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: آیا روحانی و اردوغان با یکدیگر کنار می آیند؟
دولت هشت ساله محمود احمدی نژاد که از سال 2005 آغاز شد، با روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه همزمان شد. رئیس جمهور وقت ترکیه و رجب طیب اردوغان، نخست وزیر پیشین این کشور، تورم را از 70% در سال 2001 به 6/2 % در سال 2013 کاهش دادند. در طول همین مدت، در دوره احمدی نژاد، نررخ تورم در ایران به طور تقریبی به 43 درصد رسید.
به گزارش نامه نیوز، المانیتور نوشت: در خلال 35 سال گذشته، توسعه سیاسی و اقتصادی در ایران و ترکیه رابطه تا حدودی معکوس را تجربه کرده است. زمانی که یکی از این دو کشور پیشرفت داشته، دیگری سیر نزولی را طی کرده است. در دهه 1980، تورگوت اوزال اقتصاد ترکیه را توسعه داد و آن را رونق بخشید و این درحالی بود که ایران درگیر جنگ هشت ساله ویرانگر با عراق بود. پس از آن، با پایان یافتن دوران نخست وزیری اوزال، در دهه 1990، دولت های ناپایداری روی کارآمدند و سیاست های ترکیه را دست گرفتند. در این میان، رئیس جمهور آیت الله هاشمی رفسنجانی و رئیس دولت اصلاحات اقتصاد ایران را توسعه دادند. میزان تورم در ایران که در سال 1998 از مرز 29 % فرا رفته بود تا سال 2005 به 13% کاهش یافت.
 
به گزارش «تیک»، به همان ترتیب، دولت هشت ساله محمود احمدی نژاد که از سال 2005 آغاز شد، با روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه همزمان شد. رئیس جمهور وقت ترکیه و رجب طیب اردوغان، نخست وزیر پیشین این کشور، تورم را از 70% در سال 2001 به 6/2 % در سال 2013 کاهش دادند. در طول همین مدت، در دوره احمدی نژاد، نررخ تورم در ایران به طور تقریبی به 43 درصد رسید.
 
فیروز دولت آبادی، سفیر پیشین ایران در ترکیه، در مصاحبه با خبرنگار نشریه المانیتور گفت به اعتقاد وی میان این تحولات همزمان، رابطه ای وجود دارد. دولت آبادی به خبرنگار المانیتور گفت: "وقتی پیشینه روابط میان این دو کشور را مطالعه و بررسی می کنیم، نمونه¬های زیادی از عوامل مؤثر به چشم می خورد. بعد از پیروزی انقلاب ا سلامی ایران در سال 1979، جنبش های اسلامی شکوفا شدند. وقتی رئیس دولت اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد و در ایران اصلاح طلبان قدرت را به دست گرفتند، این قضیه در پیروزی حزب عدالت و توسعه در انتخابات ترکیه تأثیر گذاشت. با توجه به نقش محوری و مهم این دو کشور در منطقه، این تغییر و تحولات به طور مستقل و بدون ارتباط با یکدیگر رخ نداده ا ست."
 
با توجه به ظهور بهار عربی در سال 2011، اختلافات میان تهران و آنکارا افزایش یافت، چرا که هر یک از این دو کشور برداشت متفاوتی از تحولات منطقه دا شتند. در واقع، جنگ در سوریه - که به عراق گسترش یافت – ظهور داعش، و بحران در یمن، همگی موجب تنش هر چه بیشتر میان تهران و آنکارا شد.
 
ترکیه مصمم ا ست که شاهد سرنگونی بشار ا سد، رئیس جمهور سوریه باشد. در حالی که ایران با عزمی مشابه خوا ستار حفظ حکومت ا سد ا ست. بعد از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 2013 و بعد از سفر احمد داوود اوغلو، وزیرخارجه ترکیه به تهران، یعنی زمانی که جنگ سوریه به جنگی فرسایشی تغییر کرد، مقا مات ایران به این فکر افتادند که شاید آنکارا در پی آن ا ست که ایران را به مثابه واسطه ای برای ترکیه در جنگ سوریه برگزیند و فکر کردند که ترکیه علاقه مند به این است که خط مشی خود را در قبال سوریه تغییر دهد.
 
با این حال، همه این امیدواری ها بیهوده بود. اردوغان قاطعانه خوا ستار سرنگونی اسد بود و در خلال مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی اِن اِن، آشکارا نارضایتی خود را از حمایت های ایران از اسد بازگو کرد.
 
به طور مسلم تنها موضوع مورد مجادله میان تهران و آنکارا قضیه حمایت از سوریه نیست. در واقع همه موضع گیری های شفاف ترکیه در قبال داعش، روابط این کشور با ایران را تیره تر کرده است. دولت آبادی، سفیر پیشین ایران در آنکارا به خبرنگار المانیتور گفت: "اشتباه ترکیه در منطقه این بود که منبع تدارکات داعش شد و اکنون متوجه شده ا ست که این سیا ست چه اندازه برای این کشور مشکل آفرین بوده ا ست. اشتباه دیگر این کشور این بود که تلاش کرد با این استدلال که ایران در جنگ با داعش ا ست، این کشور را مقصر مشکلات خود نشان دهد."
 
علاوه بر این، سوال مهم این است که این درگیری های منطقه ای تا چه حد بر روابط دو جانبه میان ایران و ترکیه تأثیرگذار ا ست. سیروس ناصری، دیپلمات ارشد ایران با مورد دوم به طور کلی مخالف ا ست. او به خبرنگار المانیتور گفت: "ایران و ترکیه در زمینه روابط دو جانبه هیچ مشکلی ندارند. اختلافات در زمینه مسائل منطقه ای ا ست. اما این اختلافات را نباید به روابط دوجانبه میان تهران و آنکارا تسری داد."
 
با این که سفرهای رسمی متعددی میان دو طرف صورت گرفته ا ست، از قرار، فضای حاکم بر روابط میان این دو کشور چندان گرم و صمیمانه نیست. اردوغان درست پیش از سفر خود به تهران با شبکه 24 فرانسه مصاحبه و درباره نقش ایران در منطقه صحبت کرد و گفت که ایران در این زمینه غیر مسئولانه رفتار کرده ا ست. این حرف ها اعتراضات زیادی را از جانب تهران در پی داشت، به ویژه از جانب نمایندگان مجلس ایران که تحت سلطه محافظه کاران ا ست.
 
با این که اردوغان در خلال سفر خود به ایران با آیت ا... علی خامنه ای، رهبر معظم ایران و نیز حسن روحانی، رئیس جمهور این کشور ملاقات کرد، ترکیه و ایران در زمینه مسائل منطقه ای همچنان با یکدیگر اختلاف دارند.
 
در 14 ژوئیه، زمانی که برنامه جامع مشترک میان ایران و شش قدرت جهان مورد توافق قرار گرفت، ترکیه از آن استقبال کرد و اردوغان به ایران تبریک گفت. با این حال، از قرار، وقتی که پای مسائل منطقه در میان ا ست، این دو کشور همچنان با یکدیگر اختلاف دارند. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، بعد از بازگشت از اتریش - کشوری که در آن توافق هسته ای صورت گرفت – سفر خود به کشورهای منطقه را آغاز کرد. نکته قابل توجه این ا ست که وی در ترکیه و عربستان سعودی توقف نکرد. با این که طبق برنامه قرار بود که ظریف از ترکیه نیز بازدید کند اما لحظه آخر این برنامه لغو شد. بر اساس بیانیه مشترک وزارت خارجه ایران و ترکیه، لغو این سفر تنها به علت تغییر برنامه بوده ا ست.
 
با این همه، به گزارش شبکه 24 فرانسه، لغو این سفر به علت مقاله انتقادی ظریف درباره حزب عدالت و توسعه بود که در روزنامه جمهوریت ترکیه به چاپ رسید. ظریف در این مقاله از کشورهای خاصی در منطقه انتقاد کرده و آن ها را به علت حمایت از گروه های تروریستی در سوریه محکوم کرده بود.
 
چند روز بعد، به علت نگرانی درباره امنیت شهروندان ایرانی در ترکیه، سفیر این کشور در ایران به وزارت خارجه ایران فراخوانده شد. این قضیه بعد از تصادف اتوبوس حامل مسافران ایرانی بود که در مسیر خود به طرف شهر وان در ترکیه، در نزدیکی مرز ایران دچار حادثه شد و چندین نفر جان خود را از دست دادند.
 
اگر چه ایران و ترکیه هنوز هم باید مشکلات عمده ای را در زمینه روابط دوجانبه خود تجربه کنند، منطقی است که بگوییم در طول سه دهه گذشته، تنش برسر مسائل منطقه ای به اوج خود رسیده است. الهه کولایی، نماینده پیشین مجلس ایران که هم اکنون ا ستاد رشته علوم سیاسی دانشگاه تهران ا ست به خبرنگار المانیتور گفت: "اکنون که به توافق هسته ای دست یافته ایم، رابطه میان ایران و ترکیه به طور قطع بدتر خواهد شد چون تحریم های اقتصادی بر ضد ایران به نفع ترکیه بود و از آن سود می برد، و اکنون که ایران موقعیت پیشین خود را در منطقه باری دیگر به دست می آورد، ترکیه از این بابت خوشحال نخواهد بود."
 
با این همه، دولت آبادی نظر متفاوتی درباره این قضایا دارد. او به خبرنگار المانیتور گفت: "این دو کشور دارای پیشینه ای از روابط سیاسی با یکدیگر هستند و از اهمیت روابط دوجانبه خود آگاهی دارند و بعید ا ست اجازه دهند توافق هایی که بر سر مسائل منطقه ای صورت می گیرد روابط دوجانبه آن ها را تحت تأثیر قرار دهد. البته، لازم ا ست که اردوغان سیاست های مشکل ساز خود در قبال منطقه را تغییر دهد. این سیاست ها باعث شده ا ست که حزب عدالت و توسعه ترکیه شمار زیادی از آرای خود را در انتخابات مجلس این کشور از دست بدهد .
 
با توجه به این که حزب عدالت و توسعه به گونه ای برنامه ریزی کرده است که بتواند همچنان قدرت را در دست داشته باشد، در این جا، یک مسأله بدیهی است و آن این ا ست که اگر حزب عدالت و توسعه همچنان بر مسند قدرت بماند، و اگر اردوغان سیاست های خود را در منطقه تغییر ندهد، بعید ا ست که رابطه ترکیه با ایران بهبود یابد. این قضیه به طور ویژه موضوعیت پیدا می کند چرا که درگیری های منطقه ای بیش از آن که رو به کاهش باشد، در حال افزایش ا ست. علاوه بر این، نظر به این که ناآرامی های داخلی ترکیه، به ویژه در ارتباط با مسأله کُردهای این کشور، رو به وخامت است، تنش میان تهران و آنکارا به احتمال افزایش خواهد یافت. نکته قابل توجه آن که، در پی حملات هوایی و بی امان داعش به شمال عراق در تابستان سال گذشته، حکومت منطقه ای کُردهای عراق فاصله خود را با آنکارا بیشتر کرده و با تهران پیوند نزدیک تری ایجاد کرده است.




۲۴ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن