واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: پاسخ ظریف به جلیلی: «اسناد»، خلاف نکات ناحق مطرحی دوستان را نشان خواهد داد
وزیر خارجه ایران با بیان این که در برجام، رییسجمهور آمریکا مسوول رفع تحریمهاست تاکید کرد اگر رییسجمهور آمریکا نتواند جلوی تحریم در حوزه هستهای را بگیرد نقض برجام شده است و مقررات نقض اجرا میشود.
نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون برجام درباره جلسه عصر یکشنبه این کمیسیون با که حضور ظریف وزیر امور خارجه و عراقچی، روانچی و قشقاوی معاونان وی برگزار شد گفت: دو موضوع به عنوان محور بحث امروز پیشنهاد شد 1- موضوع فصل هفتمی بودن قطعنامهها و تفاوتهای قطعنامه 1929 و 2231 و 2- بحث تحریمها که مورد مطالبه جدی مقام معظم رهبری است و همه مردم منتظر این هستند که بالاخره برجام چه تاثیر اقتصادی خواهد داشت و تحریمها چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد.
او ادامه داد: ظریف در این نشست گفت در شش قطعنامههای قبلی آمده که با توجه به ابعاد اشاعهای فعالیت هستهای ایران و وظیفه شورا در مقابل صلح و امنیت بینالمللی طبق ماده 41 تحت فصل هفتم شورا چنین اطمینانی را میگیرد. با این تفسیر ما در قطعنامههای قبلی تحت ذیل هفتم قرار میگیریم. در قطعنامه 1929 که از این هم فراتر میرود و در بند 9 کشورها موظف میشوند هر اقدام لازمی را در جهت جلوگیری از فعالیتهای هستهای ایران انجام دهند ولی در قطعنامه 2231 لحن عوض میشود. نه به ابعاد اشاعهای فعالیت هستهای ایران دارد و نه به صلح و امنیت جهانی بلکه نگاه مثبت هم میشود بنابراین اگر در قطعنامه 2231 اقدام مثبتی شده باید طبق ماده 41 باشد چون مثل تحریم بر همین اساس وضع شده است. این موضوع هم مهم است که این اولینبار است که در تهیه قطعنامه با کشور هدف هم مذاکره شده است. در این قطعنامه اشاره به فصل 7 از کنار ماده 41 برداشته شده و موارد اشاره شده به ماده 41 جهت رفع تحریمهاست. بنابراین از نظر ما قطعنامه 2231 خارج از فصل هفتم است. اگر 10 مورد در قطعنامه به ماده 41 اشاره شده 9 مورد آن برای رفع تحریمهاست و فقط یک مورد آن بازگشت پذیری تحریمهاست. یکی از نکات برجسته قطعنامه 2231 این است که در اولین قطعنامه در تاریخ شورای امنیت است که در متن آن به نظر کشور مورد هدف توجه و آن نظر مکتوب در متن قطعنامه آمده است.
نقوی حسینی به نقل از ظریف افزود: به اعتقاد ما اگر به مرحله برگشتپذیری رسیدیم قطعا ما زودتر از طرف مقابل به جای اول برمیگردیم برای این که تحریمها یک شبه وضع نشده و نمیشود بلکه سالیان درازی طول کشیده است که وضع شده است. آمریکاییها براساس "هزینههای حیثیتی" مقابله با ایران راه افتادند در مناطق و کشورهای دیگر و از آنها پرسیدند که آیا شما حاضرید هزینه حیثیتی مقابله با ایران را بپردازید یا خیر؟ چنین اقدامی برای بار دوم امکانپذیر است؟ آیا موفقیتی در پی دارد؟ بنابراین ما زودتر به جای اول برمیگردیم.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: تحریمهای شورای امنیت دو دستهاند. تحریمهای اشاعهای و تحریمهای اقتصادی و بانکی. هدف ما لغو تحریمهای اقتصادی، مالی و بانکی بوده است. این هدف به دست آمده است. لغو تحریمهای اتحادیه اروپا، اقتصادی، مالی و بانکی به صراحت آمده است. تعلیق مربوط به چتر تحریمهاست. تحریمهای آمریکا هم مسوولیتش با رییسجمهور این کشور است. رییسجمهور موظف شده از اجرای تحریمهای کشورش جلوگیری کند و اگر رییسجمهور آمریکا نتواند جلوی تحریم در حوزه هستهای را بگیرد نقض برجام شده است و مقررات نقض اجرا میشود.
او خاطرنشان کرد: ما در شرایطی هستیم که فضای ایرانهراسی و انزوای ایران در عرصه بینالمللی و منطقهیی در حال فروپاشی است و جا برای ایفای نقشهای مهمتر برای ایران باز شده است و امکان آن فراهم شده است. بنابراین معتقدم دو اقدام باید انجام دهیم و مجلس باید در این زمینه نقش ایفا کند. اول جلوگیری از اجرا نشدن یا اجرای نادرست برجام از سوی طرف مقابل و دوم استفاده از شرایط جدید جهت تقویت تواناییهای کشورمان و به ویژه برنامه اقتصاد مقاومتی با هدف دستیابی به استقلال اقتصادی.
ظریف تاکید کرد: آمریکا موظف است تحریمها را اجرا نکند و بعد از 8 سال هم لغو آنها را به کنگره ببرد. در مقابل ما داوطلبانه پروتکل الحاقی را تا 8 سال اجرا میکنیم و بعد از 8 سال هم می آوریم مجلس. اگر آنها تحریمها را لغو کردند ما هم در مورد پروتکل الحاقی تصمیم میگیریم.
وی ادامه داد: اگر بازگشتپذیری را شرط میدانید که این شرط لغو را مشروط می کند. این تعبیر دیگری است.
ظریف گفت: بهتر است ما همه توان خود را به کار گیریم و از ظرفیتهای به وجود آمده نهایت استفاده را بکنیم . برجام به اعتقاد ما ظرفیتهای خوبی در اختیار ما گذاشته است. باید با همپوشانی یکدیگر از این ظرفیت استفاده کنیم. ما باید رو به جلو باشیم. به آینده فکر کنیم.
او اظهار کرد: در حال حاضر شرایط مساعدی برای سرمایه گذاری در داخل کشور فراهم شده است و کشورهای زیادی در صف سرمایهگذاری در ایران هستند. نباید به نحوی برخورد کنیم که نتوانیم از چنین فرصتی استفاده کنیم.
در ادامه و پس از ترک ظریف برای شرکت در جلسه دولت، عباس عراقچی هم که در این جلسه حضور داشت گفت: بار دیگر اعلام میکنم که کلیه تحریمهای مالی، پولی و بانکی از روز اجرا لغو میشوند.
وی خاطرنشان کرد: فضای مطلوبی برای سرمایه گذاری در ایران فراهم شده و به نوعی رقابت بین کشورها تبدیل شده است. در بند 19 برجام ردیف 5 کاملا اشاره بر حمایت و ارائه خدمات کشورهای خارجی از اقتصاد ایران دارد و امکان سرمایهگذاری مشترک را فراهم میکند.
همچنین مجید تخت روانچی هم که در این جلسه حضور داشت در ادامه بحث گفت: برخی ایالات آمریکا اختیاراتی به رییسجمهور دادهاند که قوانین ایالتی را کنار بگذارد بنابراین تحریمها در این گونه ایالات متوقف میشود اما آن چه هم که متوقف نشود باید بررسی کرد که چقدر تاثیر در تحریم دارد و تا چه اندازه مانع فعالیتهای ماست. آن چه که در برجام مجاز دانسته شده در ایالات آمریکا ما را دچار مشکل نمیکند. در عین حال که در برجام دولت آمریکا موظف شده با مسوولان ایالتی گفتوگو کند و آنها را تشویق به همراهی کند.
عراقچی هم گفت: رییسانجمهور آینده آمریکا اگر از اجرای برجام تخطی کنند نقض برجام محسوب میشود و شرایط نقض برجام در خود برجام پیشبینی شده است و ما از حق خود استفاده خواهیم کرد. این که در کنگره تلاش میشود برجام رد شود یعنی این که از نظر آمریکاییها و یا حداقل بخشی از قوای آمریکا این توافق، توافق بد است.
او گفت: تحریمهای موشکی، تسلیحاتی و اشاعهای در مورد شخصیتهای حقوقی و حقیقی باقی میماند. تحریمهای اولیه آمریکا مربوط به هستهای نیست بلکه مربوط به روابط ایران و آمریکاست که ما اصلا نباید وارد آنها شویم.
وی مجددا تاکید کرد که کلیه خطوط قرمز رهبری در برجام رعایت شده است. همچنین محمد جواد ظریف پس از خارج شدن از جلسه کمیسیون ویژه برجام در گفتوگو با واحد مرکزی خبر گفت: جلسه خوبی بود و نمایندگان سوالاتی را براساس بحثهایی که در کشور وجود دارد مطرح کردند و ما هم در حد توان سعی میکنیم به آن پاسخ دهیم. انشاءالله با این جلسات زمینه برای تصمیم جدی مجلس فراهم شود. وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ما هم در خدمت دوستان مجلسی هستیم و عصبانیتی هم در کار نیست. دوستان سوال میپرسند و ما آن را جواب میدهیم که هیچ یک با عصبانیت همراه نیست. وی در پاسخ به این پرسش که به گفته برخی ازمقامات تیم سابق هستهای اسنادی وجود دارد که باید درمجلس مورد آنها توضیح داده شود، گفت: اگر سند مربوط به گذشته است، باید دوستانی که در گذشته مذاکره میکردند مانند سند آلماتی و سایر اسنادی که ادعا شده حول رفع تمام تحریمها توافق شده ارائه دهند تا ما هم آنها را ببینیم و خوشحال میشویم. ناراحت هم میشویم از این جهت که چرا از آن فرصتها استفاده نشده است. سندهایی که من دیدم متاسفانه هیچ یک از این ها را ندارد. ظریف با بیان اینکه بخشی از اسنادی که در این دوره مذاکره شده اسناد مربوط میان ایران و آژانس در مورد برنامه 15 ساله جمهوری اسلامی ایران است، گفت: این اسناد ارائه و مشخص خواهد شد که برخلاف نکاتی که به ناحق دوستان مطرح کردند غنی سازی صنعتی ادامه پیدا خواهد کرد.
دوشنبه, 23 شهریور 1394 ساعت 09:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]